İktidarın hem Paris İklim Anlaşması'na hem de 'zehir saçan' santrallere imza atmasına tepki

İktidarın hem Paris İklim Anlaşması'na hem de 'zehir saçan' santrallere imza atmasına tepki

Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasının hemen ardından, çevreye verdiği zararla bilinen fosil yakıtlı santrallerin sayısının artırılmasının hedeflenmesi tepki çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın iklim değişikliğiyle mücadele meselesini bir 'siyasi şov'a dönüştürdüğünü söyleyerek “Paris İklim Anlaşması parlamentoda onaylanırken bakanlığın fosil yakıtlı santrallerin kapasitelerini artırma hedefi bulunuyor” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan son 5 ülkeden biri olan Türkiye’de karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik hala somut bir yol haritası bulunmadığını söyledi.

Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemize Yeşil İklim Fonu'ndan 3 milyar 157 milyon dolar kaynak sağlanmasıyla ilgili mutabakat zaptının geçtiğimiz günlerde imzalandığı müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum” ifadelerini hatırlattı.

Vekil Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde bakanlığın yol haritasını, net sıfır emisyon hedefini, 2015 yılında Paris İklim Zirvesi’ne sunulan Ulusal Emisyon Azaltım Belgesi’nin güncellenmesi konusundaki çalışmaları sorduğunu ancak önergelerine bir yanıt gelmediğini belirtti.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNİ SİYASİ ŞOVA DÖNÜŞTÜRDÜLER'

Akın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı imzalamayan 5 ülkeden biri konumundaydı. İktidar yıllarca bu ayıbı ülkemize yaşattı. 2016 yılında 175 ülkeyle birlikte imza koyduğu sözleşmeyi yıllarca parlamentoya getirmeyen iktidar; Türkiye’nin 5 yıl kaybetmesine neden oldu. Siyaset üstü bir konu olan iklim değişikliğiyle mücadeleyi maalesef siyasi bir şova dönüştürdü. Anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesi bir zafer havasıyla sunuldu. Aslında anlaşmayı onaylamak bir sonuç değil; çok aşamalı bir sürecin ilk adımını oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak bu konuda sözde fon müjdesi verirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise konuyla ilgili sorularımıza yanıt bile vermiyor. Karbon emisyonunu yükselten etmenlerin başında enerji politikaları geliyor. Hatalı enerji politikaları hem iklim değişikliğini tetikliyor hem de vatandaşa zam olarak yansıyor. Paris İklim Anlaşması parlamentoda onaylanırken bakanlığın fosil yakıtlı santrallerin kapasitelerini artırma hedefi bulunuyor."

ERDOĞAN BUGÜN G20'DE İKLİM KRİZİNİ GÖRÜŞECEK

Hafta başında Glasgow'da başlayacak COP26 İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde, dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 liderleri, küresel ısınmayı 1,5°C'de sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edecek.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu G20 ülkelerinin liderleri bugün Roma'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN