İşe hile karıştıranların vay haline! SGK kolları sıvadı! Ödemeler tek tek geri alınıyor

İşe hile karıştıranların vay haline! SGK kolları sıvadı! Ödemeler tek tek geri alınıyor

EYT düzenlemesi gündemde yer alırken emekli olmak isteyen vatandaşlar içinde açıklamalar peş peşe geliyor. Emeklilik için işe hile karıştıranlar ise SGK'nın radarına takıldı. SGK tüm ödemeleri tek tek geri alıyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

EYT düzenlemesi kapsamında prim borcunu ödemek isteyen vatandaşlar SGK'nın yolunu tutuyor. Prim ödemelerini tamamlayan kişiler ise düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte emekli olabilecek. Emekli olmak için farklı yöntemlere başvuranlar ise SGK'nın denetimlerine takılıyor. Hile yapanlar için kolları sıvayan SGK ödemeleri de tek tek geri alıyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

HİLE YAPANLARIN BAŞI DERDE GİRECEK


2008 öncesinde sigorta girişi bulunan kişilerin emekli olması durumunda SSK (4/1-a) ve BAĞ-KUR (4/1-b) statüsünde devam etme hakkı sağlanıyor. Emeklilerin SSK statüsünde çalışması için sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekmektedir. Bağ-Kur statüsünde emekli olacak kişiler için herhangi bir prim ödemesi şartı da bulunmuyor.

emekli-para.jpg


Çalışma hayatında oluşan kazalar, kronik ve ağır hastalıklar nedeniyle iş gücünü %60 oranında kaybeden kişiler malul aylığında yararlanabilmektedir. Malul aylığı almayı hak kazanan kişiler ise ülke içinde ve ya da dışında herhangi bir işte çalışamaz. Malul aylığı bağlanan kişinin kısa bir süre bir yerde çalışması durumunda ise 2017 yılı yönetmeliği kapsamında sadece çalıştığı süredeki aldığı malul aylığını iade etmektedir.


Malul aylığı almaya hak kazanan kişilerin herhangi bir yerde çalışması durumunda ise aylıkları kesilir. Bunun yanı sıra engelli vergi indiriminden yararlanarak emekli olan kişilerin ise aylıklarında herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu kapsamda engelli kişiler sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hayatlarına devam edebilmektedir. 2008 yılından sonra sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayan kişilerin emekli aylığı alması durumunda başka bir işte çalışması mümkün değildir. SGK tarafından yapılan açıklama kapsamında malul aylığı alan kişilerin bir işte çalışması durumunda çalıştıkları süredeki aylıkların geri ödemesini yapması gerekir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN