İşverene devlet prim desteği 2022 ne kadar oldu? Devlet desteği başvurusunu kim yapar?

İşverene devlet prim desteği 2022 ne kadar oldu? Devlet desteği başvurusunu kim yapar?

Sosyal yardım alan personele iş imkanı tanıyan işletmelere verilen devlet destek primi, yapılan zam sonrası bin 25 liraya yükseldi. Prim destek tutarı, 2021 yılında 733.39 liraydı. Peki prim desteği nedir, kimlere verilir? İşte, detaylar...

Sosyal yardım alan 5 milyon vatandaştan çalışabilecek durumda olanları istihdam eden işletmelere, devlet tarafından verilen teşvik ödentileri 2022 itibarıyla bin 25 lira oldu. Prim ödemeleri için kişinin doğrudan kendisinin devletten maddi destek almasına gerek bulunmuyor. Aynı hanede ikamet eden bir aile üyesinin sosyal yardım alması, prim ödemeleri için yeterli koşullar arasında bulunuyor.

"ÖZEL SEKTÖRDE İŞE YERLEŞTİRİLMELERİNE ARACILIK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İş Kurumunun, sosyal yardım alanların kendilerine uygun iş ve meslek kursu, programlarından yararlanmasını sağlayarak, özel sektörde işe yerleştirdiğini söyledi.Devlet desteği alan vatandaşların istihdamına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bilgin, "Sosyal yardım yararlanıcıları arasından çalışabilir durumda olanlara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunularak kendilerine uygun kurs, programlardan yararlanmaları sağlanıyor. Özel sektörde işe yerleştirilmelerine aracılık yapılması şeklinde bağlantı kuruluyor" açıklamasında bulundu.

DEVLET DESTEĞİ ALMANIN ŞARTLARI NELER?

Geçtiğimiz yıl 733.39 lira olan prim tutarı bu yıl bin 25 liraya yükseldi. Bu destekten yararlanabilmek için son bir yıl içinde nakdi düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede yaşaması gerekiyor. Bizzat kendisinin sosyal yardım alması zorunluluğu bulunmuyor. Yaşadığı haneden sosyal yardım alan bir kişinin bulunması yeterli oluyor. Ayrıca, aile içindeki kişi başına aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden (2022 için 1.668 liradan) az olması, İŞKUR'a kayıtlı işsiz olması gerekiyor.

İŞVERENİN SİGORTALI OLARAK BİLDİRMESİ ZORUNLU

Kaydı bulunan işsizler arasında yer alması kaydıyla özel sektör tarafından istihdam edilen kişilerin primi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir yıl uzatmaya yetkili olacak. Yapılan denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı bildirmediği saptanan işverenler bir yıl süreyle bu destekten yararlanamayacak. İşverenlerde işe alınacak kişinin mevcut çalışanlara ilave olması, aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi, primlerini yasal sürede yatırması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN