İşsizlik ödeneği tutarı belli oldu

İşsizlik ödeneği tutarı belli oldu

Sigortalı çalışanların işlerini kaybettikleri dönemde, belirli şartları taşıdıkları takdirde devlet tarafından aldıkları bir miktar ödenek 'işsizlik maaşı' olarak adlandırılır. Peki, işsizlik ödeneği 2022 yılında ne kadar oldu, zamlandı mı? İşsizlik maaşı hakkında detaylar haberimizde...

İş akdinin feshinin ardından otuz gün içerisinde en yakın İŞKUR'a başvuran sigortalı işçiye, belirlenen şartları taşıdığı takdirde ödenen işsizlik maaşı zamlandı. 2022 yılı için belirlenen en düşük işsizlik ödeneği; 2 bin 137 lira, orta kademe; 2 bin 541 lira en yüksek işsizlik ödeneği ise 4 bin 272 lira oldu. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak doğrudan işsizin kendisine ödenir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak.

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması zorunluluğu bulunuyor. Bu süre aşıldığı takdirde alınacak maaş süresi de o kadar düşüyor. Yani 10 ay maaş alacak bir sigortalı eğer 2 ay geç başvurursa 8 ay maaş alıyor. İşten kendi rızasıyla ayrılanlar işsizlik ödeneği alamıyor.

2022 İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ PARA?

Bu yıl, en düşük işsizlik ödeneği; 2 bin 137 lira, orta kademe; 2 bin 541 lira en yüksek işsizlik ödeneği ise 4 bin 272 lira olarak belirlendi.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçememektedir. Ayrıca, işsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir.

İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı da yapılmakta veya kayıt bulunuyorsa güncellenmektedir.

Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerinden de yararlanması sağlanmaktadır.

Vekaletname ile başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır.

İşsizlik parası almak isteyen kişilerin İŞKUR'a başvuru yapması gerekir. Bu başvurunun internet üzerinden yapılması da mümkün. Dolayısıyla işsiz kalan kişi İŞKUR'a gitmeden de işsizlik parasına başvurabilir. e-Devlet üzerinden İŞKUR sistemine erişilebileceği gibi www.iskur.gov.tr adresinden de işsizlik parasına başvuru yapılabilir.

İnternet üzerinden yapılan başvurunun ardından gerekli kontroller yapıldıktan sonra, kişi işsizlik parasını hak etmişse işsizlik maaşı ödenmeye başlanır.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE HAK KAZANANLARA SUNULAN HİZMETLER

İşsizlik Ödeneği

Genel Sağlık Sigortası Primleri

Yeni bir iş bulma

Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİN SÜRESİ

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALIRKEN YAPILMASI GEREKENLER

İşsizlik ödeneği alınan süre içinde;

İkamet adresinin değişmesi,

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması,

Yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması,

Silahaltına alınılması,

Yurtdışına çıkılması,

Bir işte çalışmaya başlanması veya

Mahkeme kararıyla işe iade edilmesi hallerinde durum 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya Alo 170 hattına bildirilmelidir.

İşsizlik ödeneğinden yararlananlar, kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile ödemek zorundadır.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİ YENİDEN BAŞLATMA DURUMU

Ödenekten yararlanırken, işsizlik maaşından yararlanma süresi doldurulmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getirmeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılabilinir.

Kalan hak sahipliğinin devamında İŞKUR'a başvurulan tarihten itibaren ödemeler gerçekleştirilir.

Hak kazanma şartlarını sağlamak suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.

İŞKUR e-ŞUBE İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN