İzmir Barosu'ndan 25 Kasım açıklaması: Erk'ek şiddet öldürüyor, 'erk'ek yargı koruyor

İzmir Barosu'ndan 25 Kasım açıklaması: Erk'ek şiddet öldürüyor, 'erk'ek yargı koruyor

İzmir Barosu’na kayıtlı kadın avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş düzenleyip basın açıklaması yaptı. Avukatlar, açıklamada hükümete hitap ederek "Tek suçlunun katiller olduğuna ikna etmeye çalışmayın bizi. Elinize kan bulaştı. Biz biliyoruz. 'Erk'ek şiddet öldürüyor, 'erk'ek yargı koruyor" denildi.

İzmir Barosu önünde toplanan kadın avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bugün Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde sloganlar atarak yürüdü.

"Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Hak, hukuk, adalet" ve "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganı atan avukatlara bazı yurttaşlar da alkışlarla destek verdi.

'TEK SUÇLU KATİLLER DEĞİL, ELİNİZE KAN BULAŞTI'

Avukatlar, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, İzmir Barosu’nun kadın haklarından sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot okudu.

Hükümetin eleştirildiği ve İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapılan açıklama şöyle:

"Biz kadınlar biliyoruz ki en temel insan hakkı olan yaşam hakkımızı bile korumayan/koruyamayan bir devlette yalnız yaşıyoruz. Bunu biz değil, şiddet mağduru kadınların maruz bırakıldığı koşullar söylüyor. 2022 yılının 11 ayında 346 kadın kardeşimizin ellerinden alınan yaşamları, özel ve kamusal alanda şiddetin her türlüsüne maruz kalan on binlerce kardeşimizin yaşadıkları söylüyor bunu. Bizi tek suçlunun katiller olduğuna ikna etmeye çalışıp sorumluluktan kaçmaya ya da saklanmaya çalışmayın. Biz biliyoruz. Cezasızlık politikalarının ürünü olan kararlara imza atan, defalarca müracaat etmelerine rağmen kadın kardeşlerimize koruma sağlamayan erkek yargının mensupları, koruma kararlarına rağmen korumayan/koruyamayan kolluk; şiddeti önlemeye, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik hiçbir politika üretmeyen siyasi iktidar, 'Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıktım' diyen Cumhurbaşkanı, bu hukuk dışı keyfi uygulamayı iptal etmeyen Danıştay... Tek suçlunun katiller olduğuna ikna etmeye çalışmayın bizi. Elinize kan bulaştı. Biz biliyoruz. 'Erk'ek şiddet öldürüyor, 'erk'ek yargı koruyor. Biz biliyoruz.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ'

Siz de bilin ve unutmayın. Biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe konularak sadece kanun önünde değil toplumsal hayatta da eşitlik sağlanıncaya, haklarımız güvence altına alınıncaya, kadına yönelik şiddet suçlarında etkin ve caydırıcı cezalar verilerek erkek şiddeti ve tahakkümü yeryüzünden silininceye kadar, 'Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır, sözleşmeden vazgeçmiyoruz’ diyerek haykırmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Mücadele gücümüzü ve ilhamımızı birbirimizden, dayanışmamızdan alıyoruz. İran’da ve tüm dünyada zulme ve erkek şiddetine başkaldırarak eşitlik için mücadele eden tüm kadın kardeşlerimizi selamlıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN