MİT Başkanı Kalın, 61. Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı. "Çok kutupluluk" temasıyla toplanan konferansta, Kalın'ın gündeminde Filistin, Suriye, Karadeniz'in güvenliği gibi konular yer aldı. Kalın; terörle mücadele, yasa dışı göç, siber güvenlik gibi konularda da Türk istihbaratının çalışmalarına son sürat devam ettiğini belirtti.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, 61. Münih Güvenlik Konferasnı'a (MSC 2025) katıldı. Küresel ve bölgesel krizlerin ele alındığı konferansta Kalın, yaptığı ikili görüşmeler ve katıldığı istihbarat oturumlarında Türkiye'nin görüşlerini aktardı.
FİLİSTİN
Konferansta İsrail'in 15 ay soykırım yaptığı Filistinlileirin durumu da ele alındı. MİT Başkanı Kalın da Gazze'de 19 Ocak'ta devreye giren ateşkesin kırılgan olduğunu vurguladı. Kalın, İsrail'in saldırılarının durdurulması, insani yardımların engelsiz ulaştırılması ve ateşkesin sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekti.
SURİYE
8 Aralık 2024'te 61 yıllık Baas rejiminin devrildiği Suriye'deki gelişmeleri de değerlendiren MİT Başkanı, ülkedeki geçiş sürecinin öneminden bahsetti. Suriye'nin kalkınabilmesi için ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılması gereğini dile getiren Kalın, bölgedeki IŞİD ve PKK gibi terör örgütlerinin varlığına da izin verilmemesinin kritik olduğunu ifade etti.
RUSYA-UKRAYNA
Jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye'nin Orta Doğu'daki gelişmelerden ve Rusya-Ukrayna savaşından doğrudan etkilendiğini söyleyen MİT Başkanı, dünya ekonomisinin düzene girebilmesi için barışın önemine dikkat çekti, bu kapsamda Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın müzakereler yolu ile çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Kalın, yaptığı ikili görüşmelerde çok kutupluluk arayışları, küresel düzenin kırılgan yapısı, değişen dünya düzeninde yapılacak bölgesel ve konu bazlı ittifaklar ile Türkiye'nin izlediği proaktif ve 360 derecelik önleyici istihbarat diplomasisine dikkati çekti.