Kim izin verdi, kim durduracak? Çerkes ve Kırım sürgünlerinin yıldönümünde Kızılordu Korosu konserine tepki!

Kim izin verdi, kim durduracak? Çerkes ve Kırım sürgünlerinin yıldönümünde Kızılordu Korosu konserine tepki!

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Kızıl Ordu Korusu’nun, Kırım ve Çerkeslerin milli matem gününde Türkiye’de vereceği konsere tepkiler artıyor. Sivil toplum kuruluşları bir ‘provokasyon’ amaçlandığı görüşünde birleşirken şölen niteliğindeki utanç projesinin iptal edilmesi için mesajlar bakanlıklara ve belediyelere yöneldi. ‘Sorumlu kimse bu saygısızlığı derhal durdursun’ çağrıları yapıldı.

AHMET ÖZAY

Kızıl Ordu korosunun Bursa ve Antalya konserlerinin 18 Mayıs Kırım ve 21 Mayıs Çerkes sürgünlerinin yıldönümüne denk getirilmesi tepki çekiyor. Koronun Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı olduğunu vurgulayan uzmanlar “Bilinçli provokasyon” dedi. Artan rahatsızlıkla ‘Bu işe kim onay verdi?’ sorusu öne çıktı. Yabancı topluluğun Türkiye’de böylesi kapsamlı organizasyon düzenleyebilmesi için bir ‘izin silsilesi’ gerektiği belirtildi.

‘SORUMLULAR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİNE KARŞI ADIM ATMALI’

İçişleri ve Kültür bakanlıkları ile ilgili belediyelerin büyük ayıba son verecek adımı atması için çağrılar yapıldı. Kırım ve Tatar dernekleri Bursa ve Antalya seçiminin kasıtlı olduğunu kaydederek ‘Bu konu bir milli güvenlik meselesi olarak ele alınmalı’ dedi. Birleşik Kafkasya Derneği de ‘Tarihi felaket gününde konser bir aşağılama girişimidir. Devlet yetkililerinden tarihi saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz’ açıklaması yaptı.

2404krt01a-tum.jpg

ACININ YIL DÖNÜMÜNDE BİLİNÇLİ PROVOKASYON

Kızıl Ordu Korosu’nun Bursa ile Antalya konserlerinin 18 Mayıs Kırım ve 21 Mayıs Çerkes sürgünlerinin yıl dönümüne denk getirilmesine tepki yağıyor. Bakanlıklarla ilgili belediyelerin büyük ayıba son verecek adımı atması için çağrılar yapıldı. Kırım ve Tatar dernekleri “Bu konu bir milli güvenlik meselesi olarak ele alınmalı” ikazında bulundu.

Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine bağlı Kızıl Ordu Korosu, Kırım Tatar ve Çerkes halklarının sürgün yıl dönümlerinde Türkiye’de konser vere-cek. Zamanlaması oldukça manidar bulunan bu adımın bir an önce engellenmesi için çağrılar sürüyor. Provokasyon kokan hamle, Kırım Tatarları ve Çerkeslerin trajedisine duyarsız kalındığı ve Rus işgalci geçmişinin unutturulmaya çalışıldığı eleştirilerini beraberinde getirdi. 18 Mayıs’ta Bursa’da, 21 Mayıs’ta Antalya’da yapılacağı duyurulan etkinliklere izin verilmemesi gerektiği bir kez daha vurgulandı.

basliksiz-1g.jpg

1- KİM İZİN VERDİ?

Türkiye’de yabancı bir müzik topluluğunun turne düzenleyebilmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi şart. Görüştüğümüz kaynaklar “Konser vermek isteyen askeri bir müzik topluluğu, öncelikle Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığından onay almak zorunda. Ardından İçişleri Bakanlığının ‘olur’u lazım. Yerel konserlerin bile zaman zaman valilikler tarafından yasaklanabildiği bir ortamda böylesi bir skandala imza atılmasını yadırgadık” şeklinde konuştu. Böyle bir organizasyon 4 adımda gerçekleşiyor.

2- YER KİRALAMA

Konser için Kültür Bakanlığı, belediyeler ya da özel salonlardan mekan kiralanıyor. Bu genellikle organizatörler veya etkinlik mekanları aracılığıyla sağlanıyor.

2- VİZE VE ÇALIŞMA İZNİ

Müzik topluluğunun üyeleri, Türkiye’ye turne amacıyla giriş yapacaksa, gerekli vize ve çalışma izinlerini almalı. Çalışma amacıyla gelenler için “özel çalışma izni” şart.

3- SAĞLIK VE GÜVENLİK

Türkiye’de konser vermek isteyen yabancı müzik topluluğunun sağlık ve güvenlik kontrollerinden geçmesi, Türk makamlarının stan-dartlarına uygun sigortalara sahip olması gerek.

4- BİLET SATIŞI VE İDARİ İŞLEMLER

Konser için bilet satışı düzenlenmeleri konusunda Kültür Bakanlığı, valilikler ve belediyelerin onayı mecburî.

“NEFRETLE KINIYORUZ”

Kırım ve Tatar dernekleri Bursa ve Antalya seçiminin kasıtlı olduğuna işaret ederek “Bu konu bir milli güvenlik meselesi ola-rak ele alınmalı” çağrısında bulundu. Birleşik Kafkasya Derneği’nden yapılan açıklamada “Zulüm, katliam ve soykırımla özdeşleşen Kızıl Ordu Koro-su’nun vereceği konserlerin tarihi, Rusya’nın bilinçli seçimi ve provokasyonudur. Bu provokasyonu, halklarımızı aşağılama girişimi olarak görüyor; nefretle kınıyoruz. Devlet yetkililerimizden bu tarihi saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz” denildi. Gazeteci Gönül Şamilkızı ise, şunları kaydetti: “İşgal ordusu korosunun binlerce insanın en ağır acısının yıl dönümlerinde bu acıların üstünde tepinmesine ‘Müzikle derdiniz ne?’ diye cevap verile-mez. Kızıl Ordu Korosu, sivil bir müzik/dans topluluğu değildir. Yani, örneğin Rusya Kültür Bakanlığına bağlı olsaydı, bu açıklamanın bir mantığa uygunluğu olurdu. Rusya askerlerinin verdiği konserden bahsediyoruz. Bu, normal zamanda da vicdani bir durum değil. Kaldı ki Kırım Tatarları ve Çerkeslerin en ağır günlerinin yıl dönümünde bu konserlerin düzenlenmesi akıl alır gibi değil. Hepimiz bal gibi biliyoruz ki, Kremlin bu tarihleri boşu-na seçmedi. Bu provokasyona hiçbir kültürel kılıf uydurulamaz.”

KIRIMOĞLU DA RAHATSIZLIĞINI BİLDİRDİ

1kapak-010.jpg

Kırım Türklerine 18 Mayıs 1944 tarihinde uygulanan sürgün, Ukrayna’da “Soykırım ve Matem Günü” olarak kabul ediliyor. Ülkede ve dış temsilciliklerinde Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları yarıya indirili-yor. Berlin üzerinden Türkiye’ye gelen Kırım Türkleri lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun, Kızıl Ordu Korosu’nun Türkiye turnesinden duyulan rahatsızlığı Türk güvenlik birimlerine bizzat ilettiği öğrenildi. Koroyla birlikte sahne alacak Muhammed Yıldırır’a çağrıda bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay da “Bu sanatçımız, sosyal vicdana sahip bir kişiliğe sahip. Filistin halkının çektiği acıları Türkiye’de gündeme getirmesiyle tanınıyor. Kırım ve Kafkasya ile Suriye’nin Müslüman halklarının da sesi olmalı. Organizatörlerle görüşerek bu ayıbı engellemeli” dedi.

STALİN KURDU, KATLİAMLARLA ÖZDEŞLEŞTİ

120 dakika olarak planlanan konser, 1 ve 6 yaş ve üzeri çocukların katılımına açık. “Doğu’nun Cazibesi, Batı’nın Zarafeti” parolası ile yapılan turne “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Türkiye Turnesi” olarak takdim ediliyor. 1928 yılında Sovyet diktatör Stalin tarafından kurulan Kızıl Ordu Korosu, Türk ve Müslüman halklarının hafızalarında komü-nizmin cinayetleri ile özdeşleşmiş bir üne sahip. Koroyla birlikte sahne alacak Muhammed Yıldırır, Alman keman sanatçısı David Garrett’ın “Flight Of The Bumblebee” adlı eserini 37 saniyede çalarak “Dünyanın En Hızlı Keman Sanatçısı” unvanını elde etmiş bir isim. Hatta başarısından ötürü, Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yılın En Başarılı Müzisyeni” ödülüne layık görüldü. Uluslararası solo veya orkestra olarak verdiği konserlerle tanınıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN