Kızartmalık ve yemeklik patatesi ayırmak bu kadar basitmiş! Kimse ona dikkat etmiyor: Tüm sır kabukta…

Kızartmalık ve yemeklik patatesi ayırmak bu kadar basitmiş! Kimse ona dikkat etmiyor: Tüm sır kabukta…

Sağlık açısından oldukça faydalı besinler arasında yer alan patatesin pek çok farklı kullanım alanı bulunuyor. Patateslerin kızartmalık mı yoksa yemeklik mi olduğunu ayırt etmenin çok basit olduğunu biliyor muydunuz? İşte patatesler arasındaki farkları ayırt etmenin püf noktası…

Türkiye'nin 81 ilinde birbirinden farklı lezzetler sofraları süslemeye devam ediyor. Ancak Hem Türkiye'de hem de yurt dışında sıkça kullanılan temel gıda ürünleri arasında yer alan patates birçok yemeğinde baş tacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya üzerinde 500'den fazla patates türü bulunurken bu türleri ayırt etmenin de birçok farklı noktası bulunuyor. En sevilen sebzeler arasında yer alan patatesin kızartmalık mı yoksa yemeklik mi olduğunu ayırt etmek aslında çok basit. İşte patatesler arasındaki farkları ayırt etmenin püf noktası…

KIZARTMALIK PATATES ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kızartma için kullanılan patateslerin en belirgin özelliğini yemeklik patatesi kıyasla daha iri ve parlak olmasıdır. Nişasta oranının yüksek olduğu bu patatesin içerisinde su oranı da oldukça düşüktür. Kabuklarının koyu sarı ve kırmızı tonlarda olmasına dikkat ederek patatesin kızartmalık olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kızartma için kullanılan bu patates türünün özel bir tat ve dokusu bulunuyor.

kizartmalik-ve-yemeklik-patates.jpg

YEMEKLİK PATATES KIZARTMADAN NASIL AYRILIR?

Yemeklerde kullanılan patateslerin boyutları genellikle daha küçük olmaktadır. Kabuklarının ince ve sulu bir yapıya sahip olduğu görülürken nişasta oranının düşük su oranının da yüksek olduğu bilinmektedir. Haşlama gibi yöntemlerle pişirilmek için son derece uygun olan bu patateslerin kızartıldığında lezzetsiz olduğu görülür. Bu nedenle yemeklik patates seçerken kabuğuna dikkat etmeniz gerekiyor.

patates-kizartma-yemegi.jpg

Dünyada en çok kullanılan besin ürünleri arasında yer alan patates farklı tüketim alanları ile Midemizi şenlendiriyor. Yemeklik ve kızartmalık olarak belirlenen patatesler hem boyut hem de nişasta oranı olarak birbirinden ayrılmaktadır. Doku özellikleri açısından da farklılık gösteren bu patates türleri kullanılan yemek türüne göre seçildiğinde daha lezzetli yemekler ortaya çıkmasına neden oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN