Körfez'le normalleşme tam gaz sürüyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'a gidiyor

Geçtiğimiz ay Birleşik Arap Emirlikleri Prensi'ni Ankara'da ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sorun yaşadığı Körfez ülkelerinin başında gelen Suudi Arabistan'la da ilişkileri normalleştirmek için harekete geçti. Erdoğan, şubat ayında Suudi Arabistan'a gideceğini duyurdu. Erdoğan Türkiye'nin ilişkilerinin kötü olduğu Mısır ve İsrail'le de ilişkilerin normalleşmesini istediklerini açıklamıştı.

Köprülerin atıldığı Mısır'la normalleşmede ikinci tur görüşmelere başlayan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan'la da ilişkileri ileri seviyeye taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İhracatçılar Meclisi'nde yaptığı konuşmanın ardından çıkışta yaptığı açıklamada, şubatta Riyad'a gideceğini ifade etti. Erdoğan geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde haham heyetini ağırlamış ve burada, Türkiye-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesinin hayati önemde olduğunu söylemişti.

'ŞUBAT'TA BENİ BEKLİYOR'

İhracatçılar Meclisi'nde önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda salondan ayrılırken bir iş insanının sorusuna cevap verdiği anlar kameraya yansıdı. İş insanının, 'Suudi Arabistan'ın ihracat çözümünü de bekliyorum. Söz veriyorum, 30 milyon dolar için ben de mücadele edeceğim.' sözleri üzerine Erdoğan şöyle yanıt verdi:

''Şu anda Şubat'ta beni bekliyor. Söz verdi. Ben de Şubat'ta Suudi Arabistan'a ziyaretimi yapacağım.''

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Kasım ayında ekonomik anlamda birçok alanda anlaşma yaparak normalleşmenin ilk adımını atmıştı. Şimdi ise Erdoğan'ın Türkiye'ye uzun zamandır ambargo uygulayan Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek olması dikkatlerden kaçmadı.

KÖRFEZ İLE NORMALLEŞME

Mısır'da gerçekleşen askeri darbenin ardından neredeyse durma noktasına gelen Mısır- Türkiye ilişkileri 5-6 Mayıs günlerinde Kahire'de ilk kez aynı masa etrafında buluşmuş, ikinci tur görüşmeleri ise geçtiğimiz eylül ayında Ankara'da Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Loza başkanlığındaki heyetler arasında gerçekleşmişti. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı Üyelerini kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, 'Türkiye-İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği bakımından hayatidir.' sözleri oldukça dikkat çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN