Koronadan ayırt edilemiyordu: Uzmanı tek farka dikkat çekti

Koronadan ayırt edilemiyordu: Uzmanı tek farka dikkat çekti

Belirtileri benzerlik gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile Kovid-19 hastalığını ayırmada yaşanan zorlukta dikkat çekici fark açıklandı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dursun, bu hastalıkları ayırmada en önemli belirtinin Kırım Kongo’da 'kanama' semptomu olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan kenenin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları hakkında uzmanlar uyarılarına devam ediyor. KKKA belirtileri ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtilerinin benzerlik göstermesi ise hastalığın tespit etmede zorluğa neden oluyor.

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, bu hastalıkları ayırmanın en önemli belirtisinin Kırım Kongo’da kanama belirtisinin olduğunu söyledi.

'EN ÖNEMLİ BELİRTİ KANAMA'

Her iki hastalığa da virüslerin neden olduğunu söyleyen Dursun, “Benzer klinikleri var. Mesela ateşin, halsizliğin ve yaygın eklem ağrısının olması hem Kovid de hem de kırım Kongo hastalığında görebilmekteyiz. Kırım Kongo hastalarının özellikli belirtisi kanama bulgularının olmasıdır. Bu kanama bulgularından kastımız, cilt üzerinde kırmızı ve mor lekelerin olması, diş eti kanaması, burun kanaması, idrardan ve öksürürken kan gelmesi gibi durumlar Kırım Kongo’ya has klinik bulgulardır. Kovid de biz bu bulguları görmeyiz. İlerleyen dönemlerde nadiren görülebilir. Bunun ayırt edilebilmesi lazım” dedi.

'BAĞ VE BAHÇEYE GİTME DURUMUNDA VÜCUT KONTROL EDİLMELİ'

Dursun, “Hastaların bağ ve bahçeye çıkma gibi durumlar varsa muhakkak kene açısından vücutlarının taranması ve klinik takiplerinin yapılması gerekir. Genellikle üçüncü günden sonra kırım Kongo kanama hastalığı belirti verir. Ortalama 5 gün içerisinde de belirtiler tamamen çıkmış olur” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN