Maltepe’de çöken binanın bilirkişi ön raporu ortaya çıktı: Yıkım kararları uygulanmadı

Maltepe’de çöken binanın bilirkişi ön raporu ortaya çıktı: Yıkım kararları uygulanmadı

İstanbul Maltepe’de çöken binaya ilişkin hazırlanan bilirkişi ön raporunda, ruhsata aykırı olarak inşa edilen 3, 4, 5 ve 6’ncı katlar için yıllar önce yıkım kararı alındığı ancak bu kararların uygulanmadığı belirtildi. Raporda, binanın mimarı Hasan Balcı ile şantiye şefi Mevlüt Okumuş’un da kusurlu olduğu tespit edildi.

Maltepe’de 5 kişinin ölümüne neden olan çöken binaya ilişkin soruşturma devam ederken, bilirkişilerin incelemeleri sonucunda hazırlanan ön raporun ayrıntıları ortaya çıktı.

Soruşturma kapsamında, binanın planlama, inşa ve tadilat süreçlerinde kamu görevlilerinin olası ihmal ve kusurlarının belirlenmesi amacıyla iki mülkiye müfettişi görevlendirildi. Soruşturma, bir başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet savcısının koordinasyonunda sürdürülüyor.

Bilirkişi ön raporunda, 1987 yılında inşa edilen bina için 16 Haziran 1989 ve 18 Nisan 1990 tarihlerinde encümen kararları alındığı kaydedildi. Ruhsata aykırı şekilde sonradan yapılan 3, 4, 5 ve 6’ncı katların yıkılmasına karar verildiği ancak yıkım kararlarının hayata geçirilmediği belirtildi.

MİMAR VE ŞANTİYE ŞEFİ KUSURLU BULUNDU

Raporda, binanın mimarı Hasan Balcı ile şantiye şefi Mevlüt Okumuş’un kusurlu olduğu tespitine yer verildi.

Binanın zemin katında tekstil atölyesinin faaliyet gösterdiği öğrenilirken, yapının fiziki durumuna ilişkin daha önce ortaya çıkan görüntüler de yeniden gündeme geldi. Görüntülerde, bazı bölümlerde sıvaların döküldüğü ve altındaki demirlerin açığa çıktığı görülmüştü. Binanın yan tarafına yapılan terasın kolonlarındaki yıpranma da dikkat çekmişti.

ENKAZDAN DENİZ KABUĞU ÇIKMIŞTI

Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında molozların arasından deniz kabuklarının çıkması, binada kullanılan yapı malzemelerinin niteliğine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Çöken binanın yapım süreci, ruhsata aykırı katları ve geçmişte alınan yıkım kararlarının neden uygulanmadığına ilişkin incelemeler sürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN