O ilimizden tarih fışkırıyor: İlham perisinin sırrı 2 bin 175 yıl sonra ortaya çıktı

O ilimizden tarih fışkırıyor: İlham perisinin sırrı 2 bin 175 yıl sonra ortaya çıktı

Ülkemizde tarihi keşifler tüm hızıyla sürüyor! İlham perisinin sırrı olarak bilinen 2175 yıllık keşif ortaya çıktı! O ilimizde bulunan tarihi keşif ile ülkemizde resmen tarih fışkırıyor! Helenistik döneme ait önemli keşif bulundu. İşte tüm detaylar...

Tarihi bir bölgeye ev sahipliği yapan Türkiye'de yeni eserler keşfediliyor. O ilimizde yapılan çalışmalarda ilham perisinin 2175 yıllık sırrı ortaya çıktı. Tarih fışkıran o ilimizde çalışmalar son sürat devam ediyor.

İLHAM PERİLERİNE AİT MÜZA HEYKELİ

Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde yapılan kazılarda ortaya çıkan insan boyutundaki ilham perisi heykeli, büyük bir keşif olarak dikkat çekiyor. Bu 2 bin 175 yıl öncesine ait olan heykel, antik kentin Roma hamamında gün yüzüne çıkarıldı.

Türkiye genelinde yıl boyunca devam eden arkeolojik kazılarda sürekli olarak tarihî buluntulara rastlanıyor. Bu seferki haber Muğla'dan geldi. Stratonikeia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda 2 bin 175 yıllık bir heykel bulundu. Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden biri olan dans eden müza heykeli, arkeolojik kazılar sonucunda tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Heykel, çalışmaların tamamlanmasının ardından Muğla Müzesi'nde sergilenmek üzere tasarlanıyor.

muse2-750x464.jpg

HELENİSTİK DÖNEME AİT TEK ORJİNAL KANIT

2023 yılında Stratonikeia Antik Kenti'nde yapılan çalışmalarda bulunan heykel, Roma Dönemi'nde kopyaları yapılan bir eserin Helenistik Dönem'e ait tek orijinali olma özelliği taşıyor.

Milattan önce 2. yüzyılın ünlü heykeltıraşlarından Philiskos'a ait olan bu eser, Zeus ile Mnemosyne'nın kızları olan ilham perilerinden birini tasvir ediyor. Dans eden müza heykellerinin, Anadolu ve Yunanistan gibi farklı bölgelerde sadece Roma Dönemi kopyalarının bilindiği belirtiliyor.

muse-1.jpg

ÇOK ÖNEMLİ BİR KEŞİF

Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan heykel, heykeltıraşın Helenistik Dönem'e ait tek orijinal çalışması olma özelliği taşıyor ve Roma Dönemi kopyasından farklılık gösteriyor. Heykelin bulunduğu yer, Stratonikeia'da Philiskos'un çalıştığına dair bir kanıt sunması açısından arkeologlar için büyük önem taşıyor.

Ancak heykelin başı ve kolları buluntu arasında yer almıyor. Daha önce benzer bir heykelin kopyasının Yunanistan'ın Rhodos adasında ve Antalya'nın Perge Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı'nda bulunduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN