O tarihten sonra başlayan inşaatlar için duyuruldu! Sistem tamamen değişti: Artık böyle yapılacak

O tarihten sonra başlayan inşaatlar için duyuruldu! Sistem tamamen değişti: Artık böyle yapılacak

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından yeni kararlar açıklandı. İnşaat alanında alınan karar ile birlikte deprem bölgelerinde yapılacak olan binalar en fazla 3 veya 4 katlı olacak. 6 Şubat tarihinde gerçekleşen asrın felaketi ile birlikte birçok yeni karar alındı. Peki nasıl kararlar alındı? İşte tüm detaylar...

YENİ YAPILARDA YENİ KARARLAR!

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş depremi ile birlikte 11 ilimizde büyük bir yıkım ve can kaybı meydana geldi. Depremin etkili olduğu bölgelerde binlerce bina enkaza dönüşürken 42 binin üzerinde can kaybı meydana geldi.

Yıkılan binaların geneli yaşlı ve eski binalardan oluşsa da yeni binalardan da oldukça fazla yıkılan oldu. Birkaç yıllık binanın yıkılması ile birlikte sosyal medya çalkalandı. Yaşanan yıkım sonrasında ise enkazdan kurtulan vatandaşlar evinden oldu.

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem ile birlikte açıklanan 11 şehrimizde 6 Şubat tarihi öncesinde inşaatına başlanılan yapılar ile ilgili yeni kararlar alındı. Kararların yer aldığı genelgeye göre en az iki inşaat mühendisi tarafından oluşan ekibin vereceği teknik rapor zorunluluğunun olması gerektiğinde kararlaştırıldı.

muteahhitlik.jpg

İNŞAATÇILAR YENİ KARAR TEPKİ GÖSTERDİ!

Kahramanmaraş merkezli depremin yaşanması ile birlikte yayınlanan genelgeye inşaat mühendisleri tarafından tepki geldi. Belirtilen teknik rapor kısmında yer alan ekibin içinde jeoloji ve jeofizik mühendislerinin de bulunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Ayriyeten inşaat mühendisleri tarafından yapılan açıklamalar sonucunda teknik raporların sadece kolon ve kirişlerden oluşmadığı bilgisi verilirken aynı zamanda zemin etütlerinin de kontrollerinin sağlanması ve rapor verilmesi gerektiğini vurguladı.

blog3.jpg

İNŞAATÇILARDAN AÇIKLAMA GELDİ!

11 ilimizde geçerli olan genelge ile birlikte 6 Şubat öncesinde inşaatına başlanan yeni binalar için yeni kararlar alındı. Alınan kararlar ile birlikte ilk tepkiler inşaat mühendisleri tarafından geldi. Genelgede bahsi geçen raporda jeoloji ve jeofizik mühendislerinin de olması gerektiğinin altı inşaat mühendisleri tarafından çizildi.

Açıklamalar yapan inşaat mühendisi teknik raporda yer alan kararın verilmesi iki inşaatçı için zor olacağından ötürü jeoloji ve jeofizik mühendislerinin de zemin etüdü raporunda yer alması zorunlu kılınması gerektiği belirtildi. Uzmanlar tarafından 6,8 büyüklüğünde artçı depremlerin beklendiğini belirten inşaat mühendisleri zemini göz ardı etmenin tehlikeli sonuçları doğuracağını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN