Özel’den Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan özelleştirme kararına tepki: Otoyolları devletleştireceğiz, gişeleri yıkacağız

Özel’den Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan özelleştirme kararına tepki: Otoyolları devletleştireceğiz, gişeleri yıkacağız

Yeni Parti lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin kararı eleştirerek, “Seneye geleceğiz, iktidara geleceğiz, bütün otoyolları devletleştireceğiz” dedi. Otoyolları ücretsiz hale getireceklerini söyleyen Özel, en düşük emekli aylığını önce asgari ücret seviyesine, ardından asgari ücretin bir buçuk katına çıkarma sözü verdi.

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne’de Selimiye Camii ziyaretinin ardından vatandaşlara seslendi. Edirne Belediyesinin Vefa Edirne Emekli Evi’ndeki buluşması kapsamında konuşan Özel’in gündeminde, Resmî Gazete’de yayımlanan köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin karar ile emeklilerin geçim sıkıntısı vardı.

Özelleştirme hazırlıklarını daha önce gündeme getirdiklerini ancak iktidardan cevap alamadıklarını belirten Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara tepki gösterdi.

“ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU KESİYORLAR”

Devlet tarafından yapılan otoyolların işletmesinin özel sektöre devredilmesinin geçiş ücretlerini artıracağını savunan Özel, İzmir–Çeşme Otoyolu ile yap-işlet-devret modeliyle yapılan İstanbul–İzmir Otoyolu üzerinden karşılaştırma yaptı.

Özel, verdiği örnekte benzer mesafeler için devlet otoyolunda yaklaşık 50 lira, diğer otoyolda ise yaklaşık 250 lira ödendiğini belirterek, özelleştirmenin düşük ücretli otoyollarda beş kata varan artışa yol açacağını öne sürdü.

Kararı, “Altın yumurtlayan tavuğu kesiyorlar” sözleriyle eleştiren Özel, kamuya uzun yıllar gelir sağlayabilecek varlıkların peşin kaynak elde etmek amacıyla özel işletmecilere bırakılacağını savundu.

İhalelere katılmayı düşünen şirketlere de seslenen Özel, “Seneye geleceğiz, iktidara geleceğiz, bütün otoyolları devletleştireceğiz” dedi.

“GİŞELERİN HEPSİNİ YIKACAĞIZ”

İktidara geldiklerinde otoyolları ücretsiz hale getireceklerini söyleyen Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Yeni Parti iktidarında elbette temel atıp binalar, hizmetler yapacağız. Ama bir şeyi yıkacağız. O otobanlardaki gişelerin hepsini yıkacağız. Millete bedava olacak.”

Geçiş garantileri içeren sözleşmeleri de eleştiren Özel, bu anlaşmaları sona erdirme hedeflerini dile getirerek, “Bütün otobanları milletin yapacağız” diye konuştu.

EMEKLİ AYLIĞI İÇİN ASGARİ ÜCRET SÖZÜ

Konuşmasının önemli bölümünü emeklilerin ekonomik sorunlarına ayıran Özel, emekli aylıklarının alım gücünün gerilediğini söyledi. En düşük emekli aylığının 2002’de sekiz çeyrek altın alabildiğini, bugün ise iki çeyrek altını ancak karşılayabildiğini savundu.

Edirne’de ortalama kiranın 23 bin lira, en düşük emekli aylığının ise 23 bin 500 lira olduğunu belirten Özel, ev sahibi olmayan emeklilerin barınma ve beslenme ihtiyaçları arasında seçim yapmak zorunda kaldığını ifade etti.

Özel, iktidara geldikten üç ay sonraki emekli aylığı ödemesinde en düşük aylığı asgari ücret seviyesine çıkaracaklarını söyledi. Daha sonra bu tutarı asgari ücretin bir buçuk katına yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

Asgari ücretin bugün 39 bin lira olması gerektiğini savunan Özel, emeklilerin ileri yaşlarına rağmen çalışmak zorunda kalmasını eleştirdi. “Her şeye para bulanların emekliye para bulamaması, emekliyi bu hale getirmesi bilinçli bir tercihtir” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARINA YENİ PARTİ ROZETİ TAKTI

Özel, program kapsamında Edirne Belediye Başkanı ile ilçe ve belde belediye başkanlarına Yeni Parti rozeti taktıklarını da açıkladı. Partisine katılan belediye başkanlarını, iktidar hedefinden vazgeçmeyen isimler olarak nitelendirdi.

Edirne Belediyesinin emeklilere yönelik sosyal hizmetlerini öven Özel, Selimiye Camii’ni ziyaretinin ardından kentin tarihî ve kültürel zenginliklerine de dikkat çekerek vatandaşları Edirne’ye davet etti.

NE OLMUŞTU?

Özel’in eleştirdiği, 5 Eylül tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 11750 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, özelleştirme sözleşmelerinin süresini 30 yıl olarak belirliyor. Mülkiyet devrinin kapsam dışında tutulduğu kararda, işletme hakkının verilmesi ve kiralama gibi yöntemler öngörülüyor. Özelleştirme işlemlerinin tamamlanması için belirlenen son tarih ise 31 Aralık 2031.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN