Rojin Kabaiş soruşturmasında yeni gelişme: Özel ekip geliyor

Rojin Kabaiş soruşturmasında yeni gelişme: Özel ekip geliyor

Van'da şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rojin Kabaiş'in kırılamayan telefon şifresi için Çin'den ek bilgiler talep edilirken, olayla ilgili baz istasyonu analizi yapmak üzere görevlendirilen özel bir ekibin önümüzdeki hafta Van'a geleceği açıklandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VYÜ) Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada, Adalet Bakanlığı’nın adımlarının ardından yeni ve kritik gelişmeler yaşandı. Adalet Bakanı Akın Gürlek’in, genç kızın yüksek düzeyde şifreli olan ve teknik imkansızlıklar nedeniyle açılamayan cep telefonunun Çin’e gönderileceğini duyurmasının ardından soruşturma süreci hız kazandı. Son olarak İçişleri Bakanlığı ile gerçekleştirilen resmi yazışmalar neticesinde Çin’deki yetkililerden ek bilgiler talep edildiği ve olayla ilgili baz istasyonu analizi yapmak üzere özel bir ekibin görevlendirildiği açıklandı.

Soruşturmadaki son duruma ilişkin detayları paylaşan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, genç kızın telefonunun incelenmesi sürecinde daha önce yaşanan tıkanıklıkları hatırlattı. Cihaz üzerinde gerekli incelemelerin yerel imkanlarla yapılamaması üzerine daha önce İspanya’daki yetkililerin devreye girdiğini ancak bu girişimden de bir sonuç alınamadığını belirten Özaraz, gelinen son aşamayı şu sözlerle aktardı:

“Ailenin avukatları, üretici firmayla iletişime geçilmesini ve cihazın açılıp açılamayacağının netleştirilmesini talep etti. Son olarak İçişleri Bakanlığı’yla yapılan yazışmaların ardından Çin’den bazı bilgiler istendi. Bu bilgiler kendilerine iletildi ve telefonun bu bilgiler doğrultusunda analiz için talep edilip edilmeyeceği konusunu bekliyoruz.”

ÖZEL EKİP ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA VAN’A GELİYOR

Sabah gazetesinde yer alan bilgilere göre, şüpheli ölümün üzerindeki sis perdesini aralamak amacıyla teknik incelemeler de derinleştiriliyor. Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, olayla ilgili geriye dönük baz istasyonu analizi gerçekleştirmek üzere özel bir heyetin ve ekibin görevlendirildiğini açıkladı. Görevlendirilen bu özel uzman ekibinin, sahadaki çalışmalarını yürütmek ve dijital verilerle baz kayıtlarını eşleştirmek üzere önümüzdeki hafta Van’a gelerek çalışmalara başlayacağı bildirildi.

SORUŞTURMA GEÇMİŞİ VE ROJİN KABAİŞ DOSYASI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi olan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş, 27 Eylül 2024 tarihinde üniversite kampüsü içerisinde yer alan kız öğrenci yurdundayken annesiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sırasında annesine markete gideceğini söyleyen Kabaiş’ten bu konuşmanın ardından bir daha haber alınamadı.

Ertesi gün, yani 28 Eylül 2024 günü öğlen saatlerinde emniyet güçleri aileyi telefonla arayarak kızlarının gece yurda dönmediği bilgisini verdi. Kayıp ihbarının ardından başlatılan arama çalışmaları kapsamında, yine 28 Eylül 2024 tarihinde Van Gölü sahilinde genç kıza ait cep telefonu, kulaklık, kek ve bir şişe su bulundu. Sahilde yapılan incelemelerde Kabaiş'in kıyafetlerinin tam olduğu, ancak sarı renkli terliklerinin bulunmadığı tespit edildi.

Olay yerinde bulunan ve yüksek düzeyde şifreli olduğu belirlenen cep telefonu, içerisindeki verilere erişilebilmesi amacıyla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiş, fakat yürütülen uzman çalışmalarına rağmen şifre kırılamadığı için telefonun içeriğine ulaşılamamıştı. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinesinde yürütülen yeni uluslararası yazışmalar ve teknik adımlarla, kilitlenen dijital delillerin çözülmesi amaçlanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN