Bolu’da 100 yıllık geçmişe sahip tarihi hamamda çalışan usta tellak, mesleğini yaşatmak için yoğun tempoda çalışıyor. Aylık kazancı 50 bin TL’yi bulan usta, gençlerin bu işe ilgi göstermemesinden dert yanıyor.
Bolu’nun köklü hamam kültürü, 100 yıllık geçmişe sahip Orta Hamam ile yaşatılmaya devam ediyor. Geleneksel Osmanlı hamamlarının sunduğu sağlıklı ve dinlendirici hizmetlerin başında gelen tellaklık mesleği ise günümüzde giderek unutulmaya yüz tutuyor.
Tarihi hamamda 20 yıldır tellaklık yapan Dursun Arslan, mesleğini babasından öğrendiğini ve bu kültürü yaşatmak için büyük emek harcadığını söyledi. Ancak gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini belirterek, gelecekte bu geleneğin kaybolabileceğini dile getirdi.
TELLAKLIK MESAİSİ SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE BAŞLIYOR
Arslan, haftanın yedi günü sabahın erken saatlerinde işe başlayıp geç saatlere kadar çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Şimdiki gençlik pek istemiyor bu mesleği, bizden sonra mesleğin devamlılığı çok zor. Ancak bu bir ata mesleği, gençlerin sahip çıkmalarını isterim. Günümüz gençleri akşam 17.00-18.00 olduğunda mesailerini bitiriyor ancak bizim çalışma saatlerimiz çok daha uzun."
AYLIK GELİRİ 50 BİN TL’Yİ BULUYOR
Yoğun çalışma temposuna rağmen kazançlarının iyi olduğunu belirten Arslan, hamam hizmetlerinin fiyatlandırmasını şu sözlerle anlattı:
"Hizmetimiz yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Keseyi ve masajı yapıyoruz. Giriş ücretimiz 330 lira, kese ve masaj dahil olursa 500 lira oluyor. Ortalama 14-15 saat çalışıyoruz ve günlük kazancımız 800-1000 lira arasında değişiyor. Aylık kazancımız yaklaşık 50 bin lirayı buluyor. Hamamın sağlık açısından birçok faydası var. Gözenekler açılıyor, ölü deri atılıyor. Aynı zamanda üşütmeye de iyi geliyor. Vücut için oldukça faydalı bir uygulama. Ayda bir kez hamama gelmek yeterli olacaktır."