Şartları taşıyan tüm ev hanımlarına ödeme kapısı açıldı! 1.375 TL başvuran kadınlara ödenecek

Şartları taşıyan tüm ev hanımlarına ödeme kapısı açıldı! 1.375 TL başvuran kadınlara ödenecek

Asgari yaşam standardına sahip hanedeki bireylere, devletin gösterdiği mali yardımı sürdürdüğü ifade edildi. Bu açıklamaların, adeta bir maaş niteliğinde olduğu ve her ay düzenli olarak yatırıldığı belirtildi.

Asgari yaşam standardına sahip hanedeki bireylere, devletin sağladığı mali destek mekanizması, maddi imkanları kısıtlı ev hanımlarına da umut oluyor. Bu yardımlarla, zor zamanlarına devlet elini uzatıyor. Dahası, dul ve yetim aylığı, çalışmayan ev hanımlarına düzenli bir gelir sağlıyor. Kaybedilen eşin veya babanın yerine geçerek, kadınların düzenli destek ödemesi olarak her ay sağlanıyor.

VEFAT EDEN EŞTEN MAAŞ ALINABİLİR Mİ?

Bir eş sigortalı olarak çalışırken vefat ederse, geriye kalan eş veya çocuk, yoksa anne-baba için maaş bağlanabileceği belirtildi. Yasalardaki belirgin kural, alınan son maaş miktarının %75'ini eşin alabileceğini gösteriyor. Eğer eş çalışıyorsa, bu miktar %50 olarak hesaplanıyor. Eğer hane içinde ikiden fazla yetim çocuk varsa, eş için %50 ve yetim çocuklar için %25'lik oranlar üzerinden maaş bağlanıyor.

2-009.jpg

ÖDEMELER NE KADAR?

Dul ve yetim maaşının hesaplanması, en düşük emekli maaşı üzerinden yapılıyor. 2023 yılında Ocak ayında yapılan zam sonrası açıklanan en düşük emekli maaşı taban fiyatı 5 bin 500 TL olarak belirtildi. Bu miktar üzerinden hesaplama yapıldığında %25'lik artışta 1.375 TL, %50'lik artışta 2.750 TL, %75'lik artışta 4.125 TL olarak hesaba yatıyor.

GEREKLİ ŞARTLAR

Erkek ve kız çocukları, belirli düzenlemeler içerisinde yetim maaşı alabilirler. Eğer erkek çocuk öğrenci değilse, 18 yaşına kadar bu maaştan faydalanabiliyor. Öğrenci olursa, 20 yaşına kadar bu maaşı alabilir. Eğer üniversite öğrencisi olursa, 25 yaşına kadar yetim aylığından yararlanabilir. Ancak kız çocuğu ve evlenmemişse, bu maaştan ömür boyu yararlanabilir. Sigortalı çalışan bir babanın evli kızı, babası öldüğünde, evli olsa dahi boşandığı anda yetim statüsüne girer ve bu maaşı alabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN