Adnan Oktar davasında ara karar

Adnan Oktar davasında ara karar

8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırılan Adnan Oktar'ın yargılandığı davada ara karar çıktı. Tutuklu sanıklardan Paşa Durmuş tahliye edildi, duruşma 15 Ekim'e ertelendi.

Adnan Oktar ve örgütüne yönelik yürütülen davada yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan Paşa Durmuş’un tahliye edilmesine karar verildi. Duruşma, 15-17 Ekim tarihlerine ertelendi.

ERZURUM'DAN VAN'A NAKİL VE YENİ DURUŞMA SÜRECİ

Yaklaşık iki yıl önce Erzurum Dumlu Kapalı Cezaevi’ne gönderilen ve şubat ayında Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakledilen Adnan Oktar’ın yargılandığı davada, 4'ü tutuklu, 42'si firari 72 sanıklı yeni bir dava süreci başlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, örgütün çeşitli suçlardan sorumlu olduğu belirtiliyor.

DURUŞMA DETAYLARI

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Ali Sadun Engin, Paşa Durmuş, Orkun Şimşek ve dört tutuksuz sanık hazır bulundu. Taraf avukatları da duruşmaya katıldı. Sanık avukatları, örgüt merkezinin Anadolu yakasında olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmesini ve davanın Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini talep etti, ancak mahkeme bu talebi oybirliğiyle reddetti.

SANIKLARIN SAVUNMALARI

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Ali Sadun Engin, "Seküler bir çevrede büyüdüm. 12-13 yaşından itibaren evrim teorisini öğrendim. Din eğitimi haftada 1 saat ve çok yüzeyseldi. Sonra arkadaşlarla tanıştım ve sorduğum sorulara çok güzel cevap verdiler. Bundan sonra hayatımı değiştirdim ve dine yöneldim. Ben dinimi yaşamak için kimseden emir almak zorunda değilim. Allah yolunda harcadığımız bütün emeklerimiz kapatılmak isteniyor. Biz sivil toplum kuruluşuyuz. Gönüllülük esastır" şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Paşa Durmuş ise savunmasında, "HTS çakışmaları işim nedeniyledir. Verdiğim hizmetler nedeniyle yaptığım görüşmelerden dolayıdır. Adnan Bey'i eserlerinden tanıyorum. Milli şuurumun gelişmesinde çok faydalı oldu bu eserler. Çok ilgimi çektiği için bu camiadan tanıdığımız insanlarla sohbetimiz gelişmiştir. Bir kere Adnan Oktar’ı gördüm" ifadelerini kullandı.

ARA KARAR VE TAHLİYE

Mahkeme heyeti, ara kararını açıklayarak Paşa Durmuş’un tahliye edilmesine karar verdi. Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 15-17 Ekim tarihlerine ertelendi.

İDDİANAME VE SUÇLAMALAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan bin 17 sayfalık iddianamede, Adnan Oktar ve 72 şüpheli hakkında çeşitli suçlamalar yer alıyor. İddianamede, Adnan Oktar, Ulviye Didem Ürer, Tarkan Yavaş ve Alev Babuna'nın da aralarında bulunduğu 13 şüphelinin birden fazla kez "Nitelikli cinsel saldırı", "Çocuğun cinsel istismarı", "Cinsel taciz", "Basit cinsel saldırı", "Nitelikli dolandırıcılık" ve "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından bin 938'er yıldan 2 bin 758 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 59 şüphelinin "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan 2.5 yıldan 6'şar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. İddianamede ayrıca, örgüte kandırılarak sokulan kadınlara yapılan sistematik cinsel saldırılar ve örgüte para kazandırma yöntemleri gibi birçok örgütsel faaliyet detaylı bir şekilde yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN