Son Dakika: Doçentlik başvuru şartları yeniden değişti! YÖK'ten flaş karar!

Son Dakika: Doçentlik başvuru şartları yeniden değişti! YÖK'ten flaş karar!

Son dakika haberine göre, doçentlik için başvuru yapacaklara YÖK'ten flaş karar geldi. Başvuru şartlarının değişmesiyle akademisyenlerden ilk tepki geldi. Peki neler değişecek? İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Son dakika haberi..! Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararına göre, doçentlik başvuru şartları değişti. Yeni şartlar belirlenirken, flaş kararın akademisyenlerde tepkiye neden olduğu görüldü. Değişiklikler neleri kapsıyor? İşte tüm detaylar...

TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doçentlik başvuru şartlarında kısa süre içinde ikinci bir değişiklik yaparak akademisyenleri şaşırttı. Daha önce yayımlanan ve bazı alanlarda tartışmalara neden olan yönetmelik, gelen tepkiler üzerine yeniden düzenlendi.

3751776-224b5b967a3ebf03be54b7f41c75c0b2-640x640.jpg

DEĞİŞİKLİK NELERİ KAPSIYOR?

YÖK'ün son dakika kararıyla güncellenen doçentlik başvuru şartları, özellikle şu alanlarda önemli değişiklikler içeriyor:

Eğitim Bilimleri:

  • Adayların, lisansüstü tezlerden üretilmiş yayınlar dışında asgari 100 puan toplamaları gerekiyor.
  • Tek yazarlı yayın zorunluluğu ve belirli dergi kategorilerinde (Q1, Q2, Q3) yayın yapma şartı gibi detaylar güncellendi.
  • Yabancı uyruklu adaylar için "TR Dizin" şartı esnetildi.

Fen Bilimleri ve Matematik:

  • En az 90 puanın doktora sonrası çalışmalardan elde edilmesi şartı korundu.
  • Tek yazarlı ve başlıca yazarlı makale puanlamalarında düzenlemeler yapıldı.
  • "TR Dizin" şartı esnetilerek, alternatif yayın seçenekleri sunuldu.

Güzel Sanatlar:

  • "Genel Başvuru Şartları" ve "Özel Başvuru Şartları" başlıkları altında, adayların her iki şartı da BİRLİKTE sağlamaları gerektiği vurgulandı.
  • Sergi, dinleti, film gösterimi, tasarım gibi sanatsal faaliyetlere ilişkin puanlamalar ve zorunluluklar güncellendi.

Hukuk:

  • En az 90 puanın doktora sonrasındaki yayınlardan sağlanması şartı devam ediyor.
  • Tek ve çok yazarlı yayınların puanlanması usülleri, belirli dergilerde yayımlanma şartları, zorunlu yayın sayıları, kitap veya kitap bölümü yazarlığı gibi bir çok detay güncellendi.

İlahiyat:

  • En az 90 puanın doktora sonrası çalışmalardan elde edilmesi koşulu korundu.
  • Tek yazarlı ve çok yazarlı makale puanlamalarında, zorunlu yayın sayılarında, kitap ve kitap bölümü yazarlığında değişikliklere gidildi.

Mimarlık, Planlama ve Tasarım:

  • En az 90 puanın doktora sonrasında elde edilmesi gerekiyor.
  • Makale, kitap, atıf, lisansüstü tez danışmanlığı, bilimsel araştırma projesi, bilimsel toplantı, eğitim-öğretim, patent/faydalı model, ödül ve editörlük gibi alanlardaki puanlama ve zorunluluklar güncellendi.

Mühendislik:

  • En az 90 puanın doktora sonrasındaki yayınlardan sağlanması şartı devam ediyor.
  • Tek yazarlı ve çok yazarlı makale puanlamalarında, zorunlu yayın sayıları, kitap ve kitap bölümü yazarlığında değişikliklere gidildi.

Sağlık Bilimleri:

  • Doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık sonrası en az 90 puan toplama şartı devam ediyor.
  • Makale, kitap, atıf, lisansüstü tez danışmanlığı, bilimsel araştırma projesi, bilimsel toplantı, patent/faydalı model, ödül ve editörlük gibi alanlardaki puanlamalar ve zorunluluklar güncellendi.

Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler:

  • Doçent adaylarının, doktora sonrası en az 90 puan toplamaları gerekiyor.
  • Makale, kitap, atıf, lisansüstü tez danışmanlığı, bilimsel araştırma projesi, bilimsel toplantı, eğitim-öğretim, patent/faydalı model, ödül, editörlük ve sanatsal faaliyetlere ilişkin puanlama ve zorunluluklar güncellendi.

Spor Bilimleri:

  • Adayların, doktora sonrası en az 90 puan toplamaları şartı korundu.
  • Makale, kitap, atıf, lisansüstü tez danışmanlığı, bilimsel araştırma projesi, bilimsel toplantı, eğitim-öğretim, patent/faydalı model, ödül, editörlük ve sportif başarı/temsil gibi alanlardaki puanlama ve zorunluluklar güncellendi.

Ziraat, Orman ve Su Ürünleri:

  • Doçent adaylarının, doktora sonrası en az 90 puan toplamaları gerekiyor.
  • Makale, kitap, atıf, lisansüstü tez danışmanlığı, bilimsel araştırma projesi, bilimsel toplantı, eğitim-öğretim, patent/faydalı model, ödül ve editörlük gibi alanlardaki puanlamalar ve zorunluluklar güncellendi.

3751776-e5b2643415d6bf92c05e6f8dfe28d7f1-640x640.jpg

AKADEMİSYENLERDEN İLK TEPKİLER

YÖK'ün bu ani değişikliği, akademik camiada farklı yorumlara neden oldu. Bazı akademisyenler, değişikliklerin olumlu olduğunu ve daha adil bir değerlendirme süreci sağlayacağını belirtirken, bazıları ise kısa süre içinde yapılan bu değişikliklerin kafa karışıklığına yol açtığını ifade etti.

3751776-e0179dd976e36aefe3711284cb73fe21-640x640.jpg

DOÇENT ADAYLARINA ÇAĞRI: YENİ ŞARTLARI DİKKATLE İNCELEYİN!

Doçentlik başvurusunda bulunmayı planlayan akademisyenlerin, YÖK'ün güncellediği yönetmeliği ve ilgili alanlardaki detaylı tabloları dikkatle incelemesi büyük önem taşıyor. Başvuru sürecinde herhangi bir sorun yaşamamak için yeni şartlara uygun bir dosya hazırlamak gerekiyor.

Not: Bu haber metni, genel bir bilgilendirme amacı taşımaktadır. Doçent adaylarının, YÖK'ün resmi internet sitesinde yayımlanan güncel yönetmelik ve eklerini incelemesi ve kendi alanlarına özgü şartları dikkate alması gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN