Son dakika! Türkiye'den Afganistan kararı: Türk askeri varlığı artacak mı?

Son dakika! Türkiye'den Afganistan kararı: Türk askeri varlığı artacak mı?

Son dakika haberi.. Türkiye'nin Afganistan'daki varlığı ABD'nin bölgeden çekilmesiyle tartışma konusu olurken, kritik soruya cevap Milli Savunma Bakanı Akar'dan geldi. ABD ile Afganistan görüşmelerinin sürdüğünü belirten Akar "Teknik heyet geldi. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personel dışında bölgeye giden personelimiz bulunmuyor" dedi.

Son dakika haberi.. ABD ile Afganistan görüşmelerinin sürdüğünü belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Teknik heyet geldi. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personel dışında bölgeye giden personelimiz bulunmuyor" dedi.

Afganistan'ı 'Asya'nın kalbi' ve kritik öneme sahip bir ülke olarak nitelendiren Akar, Türkiye ile Afganistan arasında köklü tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin BM kararları çerçevesinde 2002'de ilk göreve başlandığı andan itibaren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'ne, 2015’ten itibaren de NATO'nun Kararlı Destek Misyonu'na katkı sağlamayı sürdürdüğünü aktaran Akar, Türkiye'nin buralardaki başarılarının herkes tarafından büyük bir saygıyla takip edildiğini söyledi.

"BU KONUDA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Akar, TSK'nın halihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığı görevini de yürüttüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar elde edilen kazanımların korunması ve bu kapsamda 6 yıldır sürdürdüğümüz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi sorumluluğunun gerekli şartlar sağlanırsa tarafımızdan devam ettirilmesi söz konusu. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz.

Bu kapsamda ABD teknik heyeti de bugün Bakanlığımıza geldi. Görüşmelerimiz başladı, devam ediyor. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personelimizin dışında bölgeye giden personelimiz de bulunmamaktadır. Ülkemiz ve Afganistan'ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir."

ABD ÇEKİLİYOR, TALİBAN İLERLİYOR

Bu arada ABD Afganistan'daki askeri birliklerini çekerken, Taliban'ın ilerleyişi de sürüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde konuşan Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Afganistan'daki 419 ilçe merkezinden 81’inin Taliban’ın eline geçtiğini söylemişti.

Milley, şunları kaydetmişti: "Bunlardan 50’si daha önce düşmüştü, 30 ile 40’ı da son iki ayda düştü. Bunun yanı sıra herhangi bir il merkezi henüz Taliban’ın eline geçmiş değil."

NE OLMUŞTU?

ABD ordusu, Başkan Joe Biden'ın talimatı üzerine Nisan ayının son haftasından itibaren Afganistan’dan çekilmeye başlamıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), önceki gün yaptığı açıklamada, çekilmenin yüzde 50’den fazlasının tamamlandığını, ülkedeki 6 üssün Afgan güçlerine devredildiğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN