Bu ürün Şubat’tan beri bekleniyordu sonunda hasat başladı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde üretilen ürün, tanesi 70 liraya satılıyor, sıraya girmeyen alamıyor! İşte çok beklenen ürün ve hasat süreci…
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi’nde, coğrafi işaretle tescillenen ünlü Hasanağa enginarı için bu yılın ilk hasadı yapıldı. İstanbul mutfaklarının vazgeçilmezlerinden biri olan bu özel ürün, hem verim hem fiyat açısından üreticisinin yüzünü güldürdü.
2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Hasanağa enginarı, özellikle İstanbul ve Bursa’daki tüketicilerden yoğun talep görüyor.
FİYATLAR ARTTI, ÜRETİM ALANI GENİŞLEDİ
Geçtiğimiz yıl tanesi ortalama 40 liradan satılan enginar, bu yıl 60-70 TL arasında alıcı buluyor. Üreticiler, bu artıştan memnun kalınca üretim alanlarını genişletti. 2023’te yaklaşık 350 bin adet enginar hasat edilen bölgede, 2024 yılında bu rakamın 500 bini aşması bekleniyor.
ŞUBATTA SIRAYA GİREN İLK ENGİNARI ALABİLİYOR
Enginarın en kıymetli kısmı olan “göbek” kısmı, iri yapısı ve yoğun aromasıyla öne çıkıyor. Ancak bu özel bölümü alabilmek için, şubat-mart aylarında ön sipariş vermek gerekiyor. Talebin yoğun olduğu bu dönemde, şubat ayında sıraya girenler ilk çıkan göbek enginarları alabiliyor. Diğer müşteriler, yan kolların büyümesini beklemek zorunda kalıyor.
“HASANAĞA ENGİNARI SADECE HASANAĞA’DAN ALINIR”
Hasanağa Muhtarı Rüstem Kartoğlu, bazı pazarlarda farklı bölgelerden gelen enginarların Hasanağa enginarı adıyla satılmasından rahatsız olduklarını belirterek, “Hasanağa enginarı sadece Hasanağa’da üretilir. Üreticilerimiz kendi elleriyle kesip, soyup, vakumlayarak paketliyor. İstanbul ve Bursa bu enginarı tamamen tüketiyor” dedi.
ÜRETİCİ MEMNUN: “İKİ YILDIR GÜZEL KAZANDIRIYOR”
20 yıldır enginar üretimi yapan Mehmet Eren, bu yıl talebin çok yüksek olduğunu belirtti:
“Şubat ayında sipariş almaya başlıyorum. Şu an bine yakın siparişim var, ürünlerin büyümesini bekliyorum. 3 dönümde üretiyordum, bu yıl 3,5 dönüm daha ektim. Son iki yıldır enginar güzel kazandırıyor.”
VERİMDE ARTIŞ BEKLENİYOR
Hasanağa’da bu yıl 350 dönüm arazide enginar üretimi yapılıyor. Dönüm başına yaklaşık 450 kök ekiliyor ve her kök ortalama 4-5 adet enginar veriyor. Özellikle yeni dikilen köklerin gelecek yıl tam verime geçmesiyle birlikte daha yüksek rekolte bekleniyor.