Kamuoyunda “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davası” olarak bilinen dava kapsamında tutuklu bulunan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, hakkında verilen tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Karalar, cezaevi çıkışında yaptığı ilk açıklamada, “Öncelikle başta Ekrem Başkan olmak üzere diğer başkanlarıma selamlarımı gönderiyorum. Onların da en kısa sürede özgürlüklerine kavuşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
200 SANIKLI DAVADA ARA KARAR
Toplam 200 kişinin yargılandığı davada, 33 tutuklu sanığın tamamının avukat beyanları alındı. Mahkeme heyeti, tutukluluk değerlendirmesini içeren ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
Savcılık, aralarında 5’i CHP’li belediye başkanı olmak üzere 30 sanığın tutukluluk hâlinin devamı yönünde mütalaa sundu. Sanıklar İbrahim Halil Çalış, İbrahim Koçyiğit ve Oktay Aktaş için ise adli kontrol şartıyla tahliye talep edildi.
Mahkeme, açıkladığı ilk ara kararda Zeydan Karalar’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında tahliye kararı verirken, CHP’li 4 belediye başkanı hakkında tutukluluğun devamına hükmetti.
“BURUK BİR SEVİNÇ AMA UMUTLUYUM”
Tahliye edilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Karalar, cezaevinden ayrılırken duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Tabii onları bırakıp çıkmak hakikaten buruk bir sevinç ama böyle oluyor. Ben onların da en kısa sürede özgürlüklerine kavuşacaklarına yürekten inanıyorum. Çünkü duruşmaların hepsini izledim, hepsini de dinledim. Onların ifadelerine göre ben de çok yakın sürede tamamının özgürlüğüne kavuşacağına inanıyorum.”
Karalar, süreç boyunca kendilerini yalnız bırakmayan isimlere de teşekkür ederek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MYK üyeleri, il başkanları, farklı siyasi partilerden milletvekilleri ve başkan yardımcılarının destek verdiğini ifade etti.
“MAHKEME HEYETİ DOSYAYA ÇOK HÂKİM”
Tahliye kararını bu duruşmada beklediğini belirten Karalar, mahkeme heyetinin dosyaya hâkim olduğuna dikkat çekti:
“Mahkeme heyeti çok dikkatli dinliyor. Belli ki bu dosyaya çok vakıf. Sorduğu sorulardan bunu anlıyoruz. Bu bir ara karar. 20’sinde nihai karar verilecek. Oradan da tahliyeler bekliyoruz.”
“BU MEMLEKET İÇİN HER TÜRLÜ FEDAKÂRLIĞI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
“Adana’ya dönecek misiniz, bu gece burada mı kalacaksınız?” sorusuna tebessümle yanıt veren Karalar, şöyle konuştu:
“Benim şimdi ‘Silivri’de ne işim var’ dediğime göre herhalde… Tabii Silivri’ye de gelirim, İstanbul’a da. Bu ülkenin her karış toprağı çok değerli. Nerede bize görev düşerse bu memleket ve millet için onu icra etmek adına her türlü fedakârlığı zaten yaptık, bundan sonra da yapacağız.”
“10 BİNE YAKIN ADANALI BELEDİYE ÖNÜNDE BENİ BEKLİYOR”
Karalar, Adanalıların kendisine verdiği desteğe de dikkat çekerek sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Haberi alır almaz bu yağmurda belediyenin önünde 10 bine yakın insan beni bekliyor. Esasında bir gün kalıp yarın gitmeyi düşünüyordum ama o insanlara haksızlık yapamam. Adana efsane oldu. Bir başkanına nasıl sahip çıkılır, nasıl yalnız bırakılmaz herkese gösterdi.”
