Tanrıkulu’ndan Bakan Tunç ve Yerlikaya’ya “Yeşil” soru önergesi: Mahmut Yıldırım hayatta mı?

Tanrıkulu’ndan Bakan Tunç ve Yerlikaya’ya “Yeşil” soru önergesi: Mahmut Yıldırım hayatta mı?

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kamuoyunda “Yeşil” kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım’a ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, kendisini Yıldırım olarak tanıtan bir kişinin gazeteci Saygı Öztürk’e ulaşarak ciddi iddialar dile getirdiğini belirterek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Yıldırım’ın hayatta olup olmadığı ve iddiaların doğruluğuna ilişkin soru önergeleri sundu.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazeteci Saygı Öztürk’e telefonla ulaşan ve kendisini “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım olarak tanıtan bir kişiyle ilgili iddialar üzerine harekete geçti. Tanrıkulu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, başvurusunda söz konusu kişinin geçmişteki faili meçhul cinayetler, Hizbullah yapılanması, devlet görevlileriyle ilişkiler ve Suriye’de yaşadığı iddialarına dikkat çekti.

“ÇOK CİDDİ İDDİALARDA BULUNMUŞTUR”

Tanrıkulu, soru önergelerinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

“Mahmut Yıldırım olduğunu iddia eden bir kişi, faili meçhul cinayetler, Hizbullah yapılanması, devlet görevlileriyle ilişkiler, Suriye’de barınma ve geçmiş operasyonlara dair çok ciddi iddialarda bulunmuştur.”

“TÜRKİYE’YE DÖNDÜĞÜNDE YAKALANDIM, TALİMATLA SERBEST BIRAKILDIM DEDİ”

Gazeteci Saygı Öztürk, kendisini “Yeşil” olarak tanıtan bir kişinin telefonla kendisine ulaştığını açıkladı. Öztürk’ün aktardıklarına göre söz konusu kişi, Türkiye’ye döndüğü bir dönemde yakalandığını ancak üst düzey bir talimatla serbest bırakıldığını öne sürdü.

Bu iddiaların ardından Tanrıkulu, hem Adalet Bakanlığı’nın hem de İçişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin sahip olduğu bilgilerin açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

BAKANLARA YÖNELTİLEN SORULAR

Sezgin Tanrıkulu’nun sunduğu soru önergelerinde şu sorular yer aldı:

  • “Mahmut Yıldırım’ın hayatta olup olmadığına dair bakanlığınız veya emniyet istihbaratı ne tür bilgilere sahiptir?”

  • “‘Yeşil’ kod adlı kişinin hâlen Suriye’de yaşadığı iddiası bakanlığınızca doğrulanmış mıdır?”

  • “Kişinin Konya’da yakalanıp talimatla serbest bırakıldığı iddiası doğru mudur? Bu talimatı hangi makam vermiştir?”

  • “1990’lı yıllarda Hizbullah’ın PKK’ya karşı ‘devlet tarafından desteklendiği’ yönündeki iddialar hakkında Bakanlığınızın ne tür incelemeleri veya arşiv kayıtları bulunmaktadır?”

  • “Faili meçhul cinayetler kapsamında Emniyet birimleri tarafından yürütülen açık dosya sayısı kaçtır? Bu dosyaların kaçında Mahmut Yıldırım adı geçmektedir?”

FAİLİ MEÇHULLER VE DEVLET ARŞİVLERİ VURGUSU

Tanrıkulu, özellikle 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlerin hâlâ aydınlatılamamış olması nedeniyle, devlet arşivlerinde yer alan bilgilerin açıklığa kavuşturulmasının kamuoyunun bilgi alma hakkı açısından önemli olduğunu belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN