TBMM Başkanı Şentop: Çok sesliliği yansıtan özgür basın, demokrasinin olmazsa olmazıdır

TBMM Başkanı Şentop: Çok sesliliği yansıtan özgür basın, demokrasinin olmazsa olmazıdır

TBMM Başkanı Şentop, parlamento muhabirlerine hitap ettiği konuşmasında "Demokrasilerin en önemli yanı, çok sesliliğin belli bir armoniye sahip olarak aktarılmasıdır. Çok sesliliği yansıtan özgür basın, demokrasinin olmazsa olmaz unsurudur" dedi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Tören Salonu’nda parlamento muhabirleri ile iftar yemeğinde bir araya geldi. Şentop, iftar sonrasında kısa bir konuşma yaptı. Şentop, konuşmasında basın mensuplarının ve çok sesliliğin önemini vurguladı.

Şentop'un konuşması şu şekilde:

"Milli iradenin evinde başta milli iradenin temsilcileri olmak üzere, personelimiz, siz basın mensupları milletimize hizmet etmek için gayret sarf ediyoruz. Ankara gündemi milletimiz tarafından takip ediliyor. Siz de meydana gelen gelişmeleri milletimizin bilgisine sunuyorsunuz. Göreviniz son derece kutsal ve önemli... Basınımızın İstiklal Savaşı sırasında gelişmeleri doğru yayınlaması neticesinde, ‘ya ölüm ya istiklal’ nidası bütün dünyada nasıl yankılandığını unutmak mümkün değildir…

Bugün de Rusya ve Ukrayna arasında cereyan eden savaşta savaş tablosunu gösteren şey genel olarak basının savaşla ilgili tutumudur.

Mehmetçik cephede kanıyla, canıyla savaşırken İstiklal Harbimiz döneminde, basın mensuplarımız da hiç şüphesiz kalemleriyle gazetecilik namuslarıyla düşmana ve onun sesi olan bazı mütareke basınına karşı savaş vermişlerdi.

'BASIN MENSUPLARININ GÖREVİNİN EHEMMİYETİNİ 15 TEMMUZ’DA BİR KEZ DAHA GÖRDÜK'

Basın mensuplarının yaptıkları görevin ehemmiyetini çok yakın zamanda 15 Temmuz’da darbe teşebbüsü sırasında bir kez daha gördük. Darbecilerin tankla, helikopterle basın kuruluşlarına öncelikle operasyon düzenlemeye çalışmaları, yalan haberlerle bu milletin iradesini kırmaya çalışmaları o meşum gecede cesur gazetecilerin, siyasetçilerin, bürokratların sesi olmaları ve buna binaen milletimizin demokrasiye ve kendi iradesine gösterdiği yüksek bağlılık sayesinde darbe teşebbüsü akamete uğratılmıştır.

'SİZLER VE BİZ SİYASİLER, DÜZEYLİ SEVİYELİ BİR İLİŞKİYE MECBURUZ'

Yaklaşık 150 yıllık demokrasi tarihine sahibiz, sizler de demokrasinin olmazsa olmazı basın mensupları olarak bu büyük yapının önemli bir parçasısınız. Basın, toplumu bilgilendiren, bazen uyaran, hatta koruyan çok önemli bir yere sahiptir… Sizler ve biz siyasiler, görünenden daha önemli birlikteliğe, düzeyli seviyeli bir ilişkiye mecburuz. Ülkemizin basın tarihi 1864’e dayanmaktadır. Bu kadim tarih bu ülkenin demokrasi şifrelerinin belirlenmesi bakımından hepimiz için çok önemlidir. Bugüne kadar bütün anayasalarımızla basın özgürlüğünün, temel hak ve özgürlükler başlığı altında düzenlenmesi ile iftihar edebiliriz…

'BASIN, TOPLUMU BİLGİLENDİREN, BAZEN UYARAN ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR'

Demokrasilerin en önemli yanı, çok sesliliğin belli bir armoniye sahip olarak aktarılmasıdır. Çok sesliliği yansıtan özgür basın, demokrasinin olmazsa olmaz unsurudur. Doğru haber peşinde uykusuz geçirdiğiniz gecelere biz de şahit olduk. Milletimize hazırladığınız haberleri mümkün olduğunca objektif yansıttığınızı ve en önemlisi de etik kuralları önemsediğinizi biliyorum. Türk basını, bu konuda rüştünü birçok olay karşısında ispat etmiştir. İnsanların haber alma hakkını sağlayan, doğru, ilkeli ve tarafsız görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren basın, toplumun demokratik hukuk devletine inancını perçinleyen bir okul gibidir. Gazetecilik; temelinde merak etmeyi barındıran, içinde yaşadığı toplumun özellikle yakın tarihi konusunda bilgi birikimine hakim olmayı gerektiren bir meslektir. Sıkı gazete okurlarının, ömürleri boyunca kendilerine ciddi bir kültür dünyası oluşturduklarını çoğu zaman müşahede ediyoruz.

'DEVLETİN SAĞLIKLI İŞLEYEBİLMESİ İÇİN BİRBİRİNİ SÜREKLİ DENETLEYEN MEKANİZMALAR ZİNCİRİNİN OLUŞMASI GEREKTİĞİ'

Yasama, yürütme ve yargıdan sonra medyaya dördüncü güç olarak bakılması tesadüf değildir. Latin ozan Decimus ‘gözetleyenleri kim gözetleyecek’ veya ‘bekçileri kim bekleyecek’ diyerek esasen devlet mekanizmasının sağlıklı işleyebilmesi için birbirini sürekli denetleyen bir mekanizmalar zincirinin oluşması gerektiğini binyıllar öncesinden bütün insanlığa söylemiştir. İşte özgür basın; yasama, yürütme yargı erklerini kullanan ve kamu gücünü elinde tutanları bir nevi gözetleyerek yapılan yanlışları tespit eder ve gücün esas sahibi olan milleti tehlikelere karşı uyarma işlevini yerine getirir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN