Yolcu ve servis taşımacılığı nedir? Yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi nereden alınır?

Yolcu ve servis taşımacılığı nedir? Yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi nereden alınır?

Yolcu ve servis taşımacılığı nedir? Yolcu ve servis taşımacılık yapmak için nelere dikkat etmek gerekir? Gerekli belgeler nelerdir? Yolcu ve servis taşımacılık başvuru şartları nelerdir? İşte ayrıntılar.

Vatandaş,yolcu ve servis taşımacılığı için gerekli olan belgeleri, şartları merak etmektedirler.

Yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi ne demektir?

27 Nisan 2016 tarihli 13 Mart 2016 tarihli UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) Kararının Öğrenci ve Öğretim Üyesi Servis Taşıma Politikası, hali hazırda öğrenci ve personel servis taşımacılığı yapanlar, yapmış olanlar ve ilk kez kullanan tarafından gerçekleştirilecektir. Bir ulaşım süresi, güzergah izni ve hizmet ulaşım kartı da gereklidir. Yolcu taşımacılığı çeşitli izinler gerektirir.

Gerekli olan yetki belgeleri şunlardır:

-D2 Yetki belgesi

Yurt içi ticari yolcu taşımacılığı yapanların alması gereken bir belgedir. Örnek verilmesi gerekirse, D şirketinin DUCATO minibüs aracı var ve bu aracı ile öğrenci grubunu İstanbul'dan Çanakkale'ye geziye götürüyor. Bu servis taşımacılığı yaparken yolculara taşıma bedeli belli bir ücret alıyor. Sabit tarife olmadan anlaşma sağlıyor. D şirketi bu taşımayı yapması için D2 yetki belgesine ihtiyacı var. Bu belge zorunludur.

Özellikleri:

*Minimum 75 koltuk kapasitesi olmalı

*Minimum 30.000 TL sermaye

*En az 1 ODY2 (Yurt içi yolcu taşıma- orta düzey yönetici belgesi) belgesi gerekmektedir.

*Belge harç fiyatı 18.559 TL

*Asgari kapasite için araçlarda maksimum 10 yaş sınırı bulunmaktadır.

-D3 Yeki belgesi

Bu, yalnızca ülkedeki asıl faaliyet alanı ile ilgili olarak personel taşıyan ve ticari amaçla taşıma yapmayan kişiler tarafından alınması gereken bir belgedir. Örneğin; E Firması, Çorlu fabrikasında sabahları işçileri alıp akşam eve teslim eden DUCATO minibüs model bir araca sahiptir. E-firma sadece kendi SSK veya BAĞ-KUR personelinin tanıtımını yaptığı için D3 yetki belgesi almak zorundadır.

Özellikleri:

*Belge harç fiyatı 6.186 TL

*D3 belgesi

*Minimum 1 otobüs veya minibüs

servis taşımacılık

-D4 Yetki belgesi

Şehir içi ve şehirler arası 100 kilometreye kadar düzenli ve tarifesiz ticari yolcu taşımacılığı yapan herkesin taşıma mesafesine bakılmaksızın alması gereken bir belgedir.

Örnek verilirse, F Firmasının merkezi İstanbul'da olup bu firmanın DUCATO minibüs modeli araçları bulunmaktadır. İstanbul Yeşilköy Havalananından sabit oransız belli bir fiyatla alışveriş yapan bir grup iş insanını bu araçla Üsküdar'a getirir. F firmasının bu sevkıyatı yapabilmesi için D4 onay belgesi alması gerekmektedir.

Özellikleri:

*Belge harç fiyatı 4.949 TL

*Minimum 10.000 TL sermaye

*Minimum bir otobüs ya da minibüs

*Yetki belgesinin kayıtlı olduğu ilin plakası araç sahiplerine eklenebilir. En çok 10 araç eklenebilmektedir.

*İl içi taşımacılıkta; talep eden kişinin adresi bulunduğu ilin İl Trafik Komisyonundan D4 yetkisi alacak. D4 İzin Belgesi düzenlenmesine itirazın bulunmadığına dair İl Trafik Komisyonuna kararının Bakanlığa sunulması gerekmektedir.

*100 km. kadar şehirler arası taşımacılıkta; ilgili illerden alınacak. D4 yetki belgesi düzenlenmesinin o illerde ki arz/talep Mevcut arz-talep dengesinin gerçekçi olmayan koşulları ve bu devletlerin ulaşım düzeni (UKOME'a göre) durumunda ilgili büyükşehir belediyeleri ve ulaşım araçları için kullanılan D4 tescil belgesi Bakanlık ve bakanlık kararlarında sayfa 14 | 65 Araç tescil belgesine kaydedilecek güzergah, trafik güzergahı, araç sayısı ve koltuk kapasitesi belirtilmelidir.

*D4 yetki belgesi yalnızca tarifesiz taşımacılık için düzenlenemez. Bu fıkra uyarınca D4 yetki belgesi düzenlenen bir kişi veya kuruluş, asıl adresini faaliyet gösterdiği il dışında bir ile taşıyamazlar.

*1 adet otobüsle D4 yetki belgesi alacak kişilerin fiyatına %75 indirim sağlanır.

Yetki belgesi almak için kimler zorunludur?

Bir şirket adına veya vergi kodu olan bir kişi adına satın alınan ticari araçlar ve aracı kullanan sürücüler için yetki belgesi alınması zorunludur. Örneğin; ABC firmasına yeni Doblo kargo aracı satın alın. Bu araç şirket adına satın alındığından ve ticari bir araç olduğundan, bu araç yük taşımak için kullanılsın veya kullanılmasın, bu araç ve sürücüsü için uygunluk belgesi alınması esastır.

Yetki belgesi nasıl alınır?

Kişi ya da kurum vergi levhasında belirtilen merkez adresine bağlı ilin bağlı olduğu Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yapması gerekir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN