Zammı öğrenmek için 3 ay beklemeyin! Her tahmini tutan isim yeni asgari ücreti açıkladı: Herkes şaşkın

Zammı öğrenmek için 3 ay beklemeyin! Her tahmini tutan isim yeni asgari ücreti açıkladı: Herkes şaşkın

Geçtiğimiz temmuz ayında 11 bin 402 lira olarak belirlenen asgari ücret, yüksek enflasyon karşısında iki ay içerisinde eridi. Bu meblağ, büyükşehirlerde bir evin kirasına dahi yetmezken, hükümetin seçimlerin de etkisiyle yüksek oranda zam yapabileceği konuşulmaya başlandı...

Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 65 olarak belirlendiğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu senaryoya göre ücret zamlarını hesapladı. SSK ve Bağkur emeklilerinin yüzde 38, memurların ise yüzde 50'ye yakın zam alabileceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Erdursun, asgari ücretin enflasyona göre belirlenmediğini, ancak yüzde 38'lik bir artış olması halinde 15 bin 700 lira olacağını öngördü. Erdursun, asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacağını düşündüğünü belirterek, "Yüzde 50'ler civarında olacağını düşünüyorum. Ve asgari ücret 17 bin lirayı geçer." dedi.

MALİYETİN YÜKSELMESİ VE DEVLET DESTEĞİ

Asgari ücretin artan maliyetine devletin destek vermemesi durumunda işverenlerin kayıt dışı çalıştırmaya yönelebileceği belirtildi. Özellikle sigorta primlerinde devlet desteği olmaması durumunda, işverenlerin maliyetleri artacak ve bu maliyetleri sattıkları ürünlere yansıtabilirler.

1-016.jpg

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

Erdursun, Türkiye'de bölgesel asgari ücretin konuşulabileceğini belirtti. Örneğin, Hakkari'de ve İstanbul'da yaşam şartları ve maliyetleri göz önünde bulundurarak farklı asgari ücretlerin belirlenebileceğini ifade etti. Bu kavramın Çin gibi ülkelerde uygulandığını hatırlattı.

EMEKLİLİK HAYALİ VE ASGARİ ÜCRET İLİŞKİSİ

Asgari ücretin sadece alınan maaş olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Erdursun, asgari ücretin aynı zamanda emekli maaşını da belirleyeceğini vurguladı. Asgari ücretin bu kadar yükselmesiyle emeklilik hayalinin zora girebileceğini, bu durumun iş düzenini de olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN