Günümüz gençliği Gemuhluoğlu’ndan mahrum

Günümüz gençliği Gemuhluoğlu’ndan mahrum

Fethi Gemuhluoğlu’nun vefatının 40’ıncı yılına yönelik düzenlenen anma programında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Günümüz gençliği Gemuhluoğlu’ndan mahrum” dedi.

Yazar ve şair Fethi Gemuhluoğlu, vefatının 40’ıncı yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen programla anıldı. İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’ndeki anma programının bir oturumuna başkanlık eden Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, Gemuhluoğlu’nun Kıbrıs meselesini hem Türkiye hem de dünya gündemine taşıdığını kaydetti. Bıyıklı, bugün Kerkük’te sorunlar yaşandığına dikkati çekerek, “Yaşasaydı Kerkük’ü dünyanın gündemine taşırdı. Günümüz gençliği nasıl Gemuhluoğlu’ndan mahrumsa Kerkük de bugün Gemuhluoğlu’ndan mahrum” diye konuştu. Yazar Hüseyin Su, Fethi Gemuhluoğlu’nun gereği kadar anlaşılmadığını ve tanınmadığını belirterek Gemuhluoğlu’nun hayatı boyunca gözettiği, yol gösterdiği, birlikte yürüdüğü binlerce insanın, bugün siyasetten ekonomiye, sanattan edebiyata hayatın hemen her alanında önemli yerlere geldiğinin altını çizdi. Su, ünlü yazarla tanışıklığın bu kişilere büyük bir sorumluluk yüklediğini vurguladı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turan Koç, Gemuhluoğlu’nun, “gönül”, “anne”, “toprak”, “tarih” denildiği zaman “bir hoş” olduğunu söylediğini aktararak, onun anlatımıyla kendilerinin de aynı duyguları yaşadığını anlattı. Koç, Gemuhluoğlu’nun “bilme” anlamında nerede çatlaklık olduğunu çok yakıcı ama içten sözlerle kendilerine aktardığını vurgulayarak şunları anlattı: “Fethi ağabeyin bize gösterdiği rüya, her şeyden önce şuur alanımızı genişletmek ve idrakimize bir istikamet kazandırmak yönündeydi. O kadar darmadağın şeylerle karşılaşıyor ve öğreniyoruz ki bunlara istikamet kazandırmak için Fethi ağabey gibi ağabeylere ihtiyacımız vardı.” Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Gemuhluoğlu’nu hiç görmediği halde kendisine “aşık” olduğunu dile getirdi. Bazılarını görmeden sevmek gerektiğini dile getiren Kemikli, aşkın kulaktan başladığını ve sedanın kalbe inerek orada kendine muhkem bir yer edindiğini ifade etti. Kapıları çok sevdiğini belirten Kemikli, Fethi Gemuhluoğlu’nun da kendisi için köklü bir geleneğe ulaşan “bir kapı” olduğunu vurguladı. Programın sonunda Fethi Gemuhluoğlu’nun oğlu Ali Gemuhluoğlu, babasının kendisine yazdığı mektubu okudu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN