Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı

Halep'in doğusundaki muhalifler ile Rusya himayesindeki Esad rejimi güçleri arasında ateşkes sağlandı. Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre Halep’in doğusunda muhalifler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında varılan ateşkes ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti. Dışişleri de ateşkes sağlandığını duyurdu.

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre  Halep’in doğusunda muhalifler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında varılan ateşkes ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti.

Halep’in doğusundaki sivilleri güvenli şekilde tahliye edecek otobüsler bölgeye ulaştı.

AFP ise bir muhalif yetkiliye dayandırdığı haberinde, Halep'ten sivillerin ve muhalif savaşçıların tahliyesi için anlaşıldığını duyurdu.

DIŞİŞLERİ: HALEP'TE ATEŞKES SAĞLANDI

Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de ateşkesle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar keydedildi:

“Doğu Halep'teki muhaliflerle sahadaki Rus askeri unsurları arasında yapılan temaslar neticesinde şehirde ateşkes sağlandığını teyit edebiliyoruz. İlk etapta sivillerin, ardından da muhalif grupların İdlib istikametinde şehri tahliyeleri konusunda bir mutabakat söz konusudur.

'ÇABALARIMIZ ARTARAK SÜRDÜRÜLDÜ'

Ülkemiz haftalardır insani koridorun hayata geçirilmesi yönünde çaba sarf etmekteydi. Bu çabalarımız son günlerde artarak sürdürülmüştü. Bugün ateşkesin sağlanması yönünde bir adım atılmış olması sevindirici olmakla birlikte kırılgan bir ortamın bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmakta ve temkinli davranmakta yarar bulunmaktadır. Mutabakatın işleyişi yakından talip edilecektir.”

ÇURKİN: HALEP'İ TERK ETMELERİ ANLAŞMASI

Sputnik ise Suriye’de militanların Halep’i terk etmesi yönünde anlaşma sağlandığını belirtti

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Suriye’de militanların Halep’i terk etmesi yönünde anlaşma sağlandığını belirtti.

Halep’te kalan militanların, Suriye ordusundan İdlib’e gitmelerine izin vermesini talep ettiği kaydedildi.

ÖNCELİK SİVİLLERİN TAHLİYESİ

Rusya'yla öğleden sonra başlayan ve 19.00 sıralarında sonuçlanan mutabakata göre, ilk etapta bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısına çıkarılmasına öncelik verilecek. Bu amaçla bölgeye sivilleri taşıyacak otobüsler gönderildi.

Taraflar arasındaki uzlaşma, ikinci etapta, kent merkezinin doğusundaki silahlı muhaliflerin de güvenli şekilde tahliyesini öngörüyor. Muhalif grupların büyük bölümü kentten ayrılmayı kabul etti.

ONLARCA SİVİL KURŞUNA DİZİLDİ

Suriye'de Esed rejiminin başlattığı son saldırı dalgasında denetimleri altında kalan bölgelerin çoğunu kaybeden muhalifler 6 mahallede, 6 kilometrekarelik alanda toplanmış durumda. Bu mahallelerde on binlerce de sivil var. Siviller, rejim saldırılarına hedef olmamak için kendilerine güvenli nokta bulmaya çalışıyor. Ancak bunu başarmaları da zor. Zira bombardımanlardan kurtulsalar da başka bir tehditle karşı karşıyalar. Bölgedeki sivil halkın Al Jazeera'ye verdiği bilgiye göre rejim güçleri, muhaliflerle bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca sivili kurşuna dizerek öldürdü. 

TOPTAN BİR ÇÖKÜŞ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Pazartesi günü 60 kişinin bombardımanlar ya da kurşuna dizilmeleri sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Gözlemevi direktörü Rami Abdulrahman, "Halep savaşı sona ermek üzere. Çok kısa bir süre sonra bitecek. Bu toptan bir çöküş..." ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN