Halep'teki olaylar: 800 sivil rehin alındı 14'ü öldürüldü | İşte Halep'te son durum

Halep'teki olaylar: 800 sivil rehin alındı 14'ü öldürüldü | İşte Halep'te son durum

Halep'in tahliyesinde rejim güçleri ve Şii milislerin saldırıları devam ediyor. Halep'teki son durum ne? Rejim güçleri ve Şii teröristler rehin aldığı 800 sivilden 14'ünü öldürdü. Halep'te muhaliflerin ve sivil halkın tahliyesi esnasında rejim güçleri ve Şii milisler iki gündür tahliye konvoyuna saldırıyor. Rejim ve Şii milisler tahliyeyi neden engelliyor? Halep'te neler oluyor, son durum ne? Halep'le ilgili tüm ayrıntı ve son dakika gelişmelerini haberimizden takip edebilirsiniz...

Halep'te Esad Rejimi ve rejim yanlısı yabancı teröristlerin, tahliye işlemi sırasında ateş açıp rehin aldığı gruptan 14 sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi. Rejim yanlısı teröristlerin, Halep'teki tahliye işlemi sırasında ateş açıp rehin aldığı grupta 14 sivil hayatını kaybetti.

Suriye rejimi ve İran destekli teröristler, Halep'teki tahliye işlemi sırasında rehin aldıkları grubu serbest bıraktı. Tahliye konvoyu, kuşatma bölgesine geri döndü.

Suriye'deki iç savaşın en çok etkilediği kentlerden birisi olan Halep'te ateşkes sonrası başlayan tahliyelere rejim güçleri ve Şii milisler engel oluyor. Tahliyelerin ilk gününde (15 Aralık Perşembe) ateşkesi ihlal ederek konvoya ateş açan ve 4 sivili öldüren rejim güçleri bugün de saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Peki, Halep'te neler oluyor? Halep'te son durum ne? Ateşkesi ihlal ederek rehin alınan 800 sivilden 14'ünün öldürülmesi sonrası tepkiler çığ gibi büyüyor. Rejim güçleri ve Şii milisler, muhaliflerin ve Halep'teki sivillerin kenti terk etmesine neden izin vermiyor?

REJİM YANLISI MİLİSİLER 800 KİŞİYİ REHİN ALDI

Reuters tarafından geçilen son dakika haberine göre Doğu Halep'te otobüslerin kalktığı noktada patlama yaşandığını bildirdi. Patlamanın ardından Suriyeli bir yetkili, engellemeler nedeniyle tahliyelerin durduğunu açıkladı. Tahliye bölgesinde yaşanan patlama sonrası Anadolu Ajansı da, "Rejim yanlısı terörist gruplar, Halep'teki tahliye konvoyuna ateş açtı. Yol üzerinde toplanan rejim yanlısı bir kalabalık da araçların geçişine engel oluyor" bilgisini paylaştı. Rejim yanlısı terörist gruplar, Halep'teki tahliye sırasında durdurdukları konvoyda bulunan yaklaşık 800 kişiyi rehin aldı.

16-12/16/hal.jpg

TAHLİYELERİ KİM NEDEN ENGELLİYOR?

Halep'te başlayan tahliyeler Suriye rejimi ve İran destekli Şii milisler tarafından saldırıya uğruyor. Doğu Halep’teki muhalif kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre Rusya ile Türkiye’nin üzerine mutabakata vardığı ateşkes şartlarını İran kabul etmiyor. Bu sebeple İran’a bağlı Şii milisler tahliyelere engel oluyor. İlk etapta belirlenen ve sayıları birkaç yüzü bulan yaralıların tahliyesi bile bu sebeple henüz gerçekleşmedi. Tahliyelerin ikinci gününde, yanı bugün, sivillerin otobüslere yerleştirildiği otobüs durağında bomba patladı bilgisi geldi. Patlama sonrası tahliyeler durduruldu. Öte yandan rejim yanlısı Şii milislerin 800 kişiyi rehin aldığı açıklandı. 

Bölgedeki muhalif bir komutan da Rusya’nın İran’la ateşkesi sağlamak için görüşmeleri sürdürdüğünü, bu esnada Şii milislerin hâkim olduğu bölgelerden havan topu atıldığı bilgisini verdi. Bu süreçte muhalifler doğrudan çatışmaya girmiyor, karargâhlarında Rus ve İranlı yetkililerin yaptığı görüşmelerin sonuçlanmasını bekliyor. Al Jazeera'ye bilgi veren bir muhalif komutan saldırıların özellikle İran destekli Şii milislerin bulunduğu bölgeden geldiğini söyledi.

TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR OLDU 

Kentte silah ve bombardıman sesleri sustu. Halep'in doğusundaki muhaliflerin tahliyesinin de önümüzdeki saatlerde başlayacağı belirtiliyor. Yaralıların tahliyesi içihn Kızılhaç ve Kızılay'dan da yardım istendi.

İranlı general Seyit Cevat komutasında tanklar ve ağır silahlarla operasyona başlayan Şii milisler de saldırıları durdurdu. Anadolu Ajansı'na konuşan Türk istihbarat kaynakları, ateşkesin Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmenin ardından sağlandığını Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğunu ifade etti.

16-12/16/intro-1481790034.jpg

ATEŞKES ANLAŞMASI SAĞLANMIŞTI

Halep'in doğusundaki muhaliflerle Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında sivillerin ve muhaliflerin güvenli şekilde tahliyesi için dün anlaşmaya varılmıştı. Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin gece saatlerinde yürürlüğe girmesi kentten ilk tahliyenin sabah 5'te başlaması kararlaştırılmıştı. Ancak kentten gelen haberler, bu ilk tahliyenin de gerçekleşmediği yönünde.

Al Jazeera'ye konuşan üst düzey bir Türk yetkili "Halep'te sağlanan mutabakatın uygulanabilirliğini henüz test edemedik. Açılan koridordan henüz hareket olmadı" dedi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivilleri almak için hiçbir otobüsün gelmediğini, tahliye işleminin ertelendiğini, erteleme gerekçesinin ise henüz bilinmediğini açıkladı. 

16-12/16/94205_sii-milisler-halep-te-kara-harekati-baslatti.jpg

ÇAVUŞOĞLU: 7 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Tahliye konvoyuna ikinci defa saldırı düzenlenmesi ve 800 sivilin Şii milisler tarafından rehin alınmasından önce açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tahliye işlemlerinin başladığı andan itibaren yaklaşık 7 bin sivilin Türkiye sınırına yakın İdlib'de kurulan çadır kente nakledildiğini belirtti. Toplamda tahliye edilen sivil ve muhaliflerin sayısı 7 bin 500 oldu. Suriye'de Beşşar Esed rejimi ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların kuşatmasındaki doğu Halep'ten çıkan 3 tahliye konvoyu daha muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline vardı. Tahliye edilenlerin sayısı 7 bin 500'e ulaştı.

Dün, rejim yanlısı yabancı terörist grupların sabotajları nedeniyle çıkışı geciken konvoylardan ilki gündüz, ikincisi ise akşam saatlerinde Türkiye sınırındaki İdlib'e ulaşmıştı. Bugün gerçekleşecek olan tahliyeler ise otobüslerin bulunduğu bölgede bomba patlaması sonrası Suriye rejimi tarafından askıya alındı. 

REJİM YANLILARI 800 SİVİLİ REHİN ALDI

Halep'teki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, rejim yanlısı yabancı terörist gruplar, tahliye konvoyuna rejim bölgesindeki Ramuse semtinden geçerken ateş açtı. Bunun üzerine, duran konvoyun önünde, rejim yanlısı grupların örgütlediği bir kalabalık toplanarak gösteriye başladı.

TERÖRİST GRUPLAR TAVİZLER İSTİYOR

Kalabalıktakiler kendilerini, İdlib'de muhalif güçlerin kuşatmasında bulunan Fua ve Kefreya beldelerinde yaşayanların akrabaları olarak tanıtıp kuşatmanın kaldırılmasını istedi. 16 otobüsün ve diğer bazı araçların bulunduğu konvoydaki yaklaşık 800 kişi, yabancı terörist gruplar tarafından rehin alınmış durumda. Grupların, İranlı General Seyid Cevad tarafından komuta edildiği biliniyor.

İDLİB'E ULAŞAN HELEPLİ SİVİLLERİN DUYGULANDIRAN SEVİNCİ

İDLİB'E 10 BİN ÇADIR KAPASİTELİ KAMP KURULDU

Halep'ten yaralıları taşıyan ilk konvoy yola çıktı. Kızılay Genel Başkanı Kınık, İdlib'e İHH ve AFAD işbirliğinde 10 bin çadır kapasiteli kamp kurulacağını açıkladı. İnsanlık tarihinin en vahşi katliamlarıyla karşı karşıya kalan Halep'te binlerce sivil tahliye ediliyor. Türkiye'nin girişimleriyle ilan edilen ateşkes ile tahliyeler başladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, kardeşlerimizi bekliyoruz" açıklamasını yaptı. Halep'teki son durumu İdlib'de takip eden ve yardım kampanyasını yöneten Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da atılacak adımlarla ilgili açıklama yaptı.

16-12/16/458aefd0-b8ff-4eba-940d-2b2b02576c90_w987_r1_s.jpg

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda son durumu aktaran Kınık, İdlib'e ilk etapta 10 bin çadır kapasiteli kamp kurulacağını belirtti.

ERDOĞAN'DAN GUTERRES'E HALEP TELEFONU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Antonio Guterres'i telefonla arayarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini yemin ederek üstlenmiş olmasından dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine başarı dileklerini ilettiği Guterres ile Halep'teki insanlık dramını da konuştu. "Şam rejiminin ve destekçilerinin Halep’te yürüttükleri vahşetin tüm dünyayı dehşete düşürdüğüne" dikkat çeken Erdoğan, kentteki ortamın mutlaka rahatlatılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin bunu sağlamaya odaklandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede kısmi bir ateşkes üzerinde mutabakat sağlandığını hatırlattı. Erdoğan, sivillerin ve muhaliflerin tahliyesine yönelik çabaların yoğunlaştırıldığını, ayrıca bölgeye insani yardımların ulaştırılmasına odaklanılacağını vurguladı.

Halep'te yaşananlar karşısında BM'nin harekete geçmesinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili BM Genel Kurulu’nun olağanüstü toplanmasını beklediklerini belirtti. Guterres'in ise, "Suriye ve Irak'tan gelen mülteciler konusunda yaptıklarıyla tüm dünyada takdir toplayan Türkiye'nin Halep meselesindeki duyarlılığına katıldığını" ifade ederek, uluslararası toplumun bu drama seyirci kalmaması gerektiğini söylediği öğrenildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ACİL TOPLANDI

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric yazılı açıklamasında, BM'nin Halep'teki durumu bağımsız olarak gözlemleme imkânı olmadığını ancak bölgeden katliam haberleri geldiğini belirtti. Dujarric, "BM Genel Sekreteri Ban, Halep'te çocuk ve kadınların da arasında olduğu çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle alarma geçti" ifadelerini kullandı. Ban'ın Halep'teki siviller için taşıdığı ciddi endişeyi ilgili taraflara ilettiği ve Suriye Özel Elçisine konuyu ilgili taraflar nezdinde takip etmesi için talimat verdiğini kaydeden Dujarric açıklamasında, "BM, sahadaki tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor. Bu, özellikle Suriye hükümeti ve müttefiklerinin sorumluluğu" ifadelerine yer verdi.

16-12/16/1-1481740053.jpg

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de, Fransa ve İngiltere'nin talebiyle TSİ 20.00'de acil toplandı. Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katıldı ve konseye Halep'teki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

"BM, Halep'te çok sayıda sivilin hükümet yanlısı güçler tarafından hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldı. Hava saldırılarının ardından caddelerde yanan insan bedenlerinin yer aldığı şok edici görüntüler gördük."

"Halep'te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz."

"Suriye yönetimiyle müttefikleri Rusya ve İran'a, uluslararası hukuk altındaki yükümlülüklerine saygı göstererek Halep'teki sivillerin kentten ayrılmalarına ve yardım kuruluşlarının Halep'e insani yardım ulaştırmasına izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Savaş hukuku ve evrensel insan haklarına saygı gösterilmeli."

YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ YAŞANDI

Birkaç haftadır Rusya ile Suriyeli muhaliflerin Ankara'da görüştüğüne dâir söylentiler vardı. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov bunu yalanlamamış, "İnsani durum için herkesle görüşürüz" demişti. Bir taraftan Rusya ve Türkiye arasındaki görüşmeler de sürüyordu.

16-12/16/1024794046.jpg

Bu sırada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu başta olmak üzere Ankara'dan gelen açıklamalarda "insani koridor çok acil, ateşkes beklenmemeli" deniliyordu. Ancak muhaliflerin sahadaki kontrolünün zayıflamasıyla bu duruş değişti ve acil ateşkes çağrısı öne çıktı.

6 KİLOMETREKARELİK ALANDA SIKIŞTILAR

Suriye'de Esed rejiminin başlattığı son saldırı dalgasında denetimleri altında kalan bölgelerin çoğunu kaybeden muhalifler 6 mahallede, 6 kilometrekarelik alanda toplanmış durumda. Bu mahallelerde on binlerce de sivil var. Siviller, rejim saldırılarına hedef olmamak için kendilerine güvenli nokta bulmaya çalışıyor. Ancak bunu başarmaları da zor. Zira bombardımanlardan kurtulsalar da başka bir tehditle karşı karşıyalar. Bölgedeki sivil halkın Al Jazeera'ye verdiği bilgiye göre rejim güçleri, muhaliflerle bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca sivili kurşuna dizerek öldürdü. 

16-12/16/halep-te-son-durum-halep-te-neler-oluyor-9057205_909_o.jpg

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Pazartesi günü 60 kişinin bombardımanlar ya da kurşuna dizilmeleri sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Gözlemevi direktörü Rami Abdulrahman, "Halep savaşı sona ermek üzere. Çok kısa bir süre sonra bitecek. Bu toptan bir çöküş..." ifadelerini kullandı. 

REJİM ERKEKLERİ ASKERE ALACAĞINI AÇIKLADI

Suriye devlet televizyonu, kuşatılmış bölgelerden 70 bine yakın insanın kaçtığını duyurdu. Rejimin saldırısından önce bu bölgelerde 275 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyordu. Çoğu kadın, çocuk ve yaşlı on binlerce kişi kuşatılmış bölgelerden rejimin denetimindeki bölgelere kaçtı. Bu kişiler arasında silah taşıyabilecek erkekler ayrı bölgelerde tutuldu. Rejim askerliklerini yapmadıklarını belirttiği bu kişileri askere almak için işlem başlattı. Askere alınmak üzere rejime ait binalarda bekletilen erkeklerin yakınları endişeli bir şekilde, o binaların önünde bekliyor.

'BU BELKİ DE SON SESLENİŞİM'

Kuşatma altında, âkıbetlerinin ne olacağını bilmeyen bazı Halepliler, sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Selim Ebu Nassar, kuşatılmış Halep’te bir dişçi. Pazartesi günü rejimin eline geçen Bustan el Kasr bölgesinde bir hastanede çalışıyordu. Esed ordusunun ilerleyişinden sonra o da muhaliflerin elinde kalan Ansari bölgesine kaçtı. İnternet üzerinden yayınladığı videoda bir ateşkes çağrısı yaptı. Nassar, muhaliflerin bölgelerindeki insani şartların çok zor olduğunu anlattı:

“Bu belki de son seslenişim. Umarım dünyanın bir tarafında biri beni duyar ve kendi hükümetlerine iletir ki bombardıman, savaş bu delilik durdurulsun. Biz yaşamak istiyoruz. Hayatı seviyoruz. Umarım bir daha görüşebiliriz.”

Lina Şami, kuşatılmış bölgeden haber aktaran bir mimar. Sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından takip ediliyor. O da Twitter’de ‘son mesajı’nı yayınladı. ‘Halep’te bir soykırım tehlikesiyle karşı karşıyayız’ diyen Şami en az 50 bin sivilin hâlâ kuşatılmış bölgelerde yaşadığını söyledi ve yardım talep etti.

TÜRKİYE'DE PROTESTOLAR

Halep'ten gelen haberler nedeniyle, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı kentlerde protesto gösterileri yapıldı. İstanbul Taksim'de Rus Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup Esed, Rusya ve İran aleyhine sloganlar attı. 

Ankara'da da protestonun adresi Rus Büyükelçiliği önüydü. Büyükelçilik binası önünde gece geç saatlerde toplanan grup, Halep'teki saldırıları kınayan, Esed rejimi ve rejime destek veren ülkeleri eleştiren sloganlar attı. 

Sosyal medyada da birçok kullanıcı #HalepteKatliamVar etiketiyle kentte yaşananları kınayan ifadeler paylaştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN