‘Altın Çınar’ın gölgesinde10 film

‘Altın Çınar’ın gölgesinde10 film

Bu yıl 7’nci kez gerçekleştirilen Uluslararası Kayseri Film Festivali, dört gün boyunca 43 filmi izleyiciyle buluşturacak. Festivalin bu yılki ulusal uzun metraj bölümünde ‘Altın Çınar’ için 10 yerli film yarışıyor. Yapımlar arasında, Vildan Atasever ile Ozan Çelik’in başrolünü paylaştığı ‘Dilsiz’, mahkum mektuplarını okumakla görevli Zakir’in hikayesinin anlatıldığı ‘Görülmüştür’ ve ‘Omar ve Biz’ öne çıkıyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de son yıllarda sinema alanında uygulanan politikalardaki kaydadeğer gelişme önemli bir değişime imza atıyor. Bu değişimden festival kültürümüzün de olumlu manada beslendiği muhakkak. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yıllar boyu hayranlıkla izlediğimiz film festivallerinin bizde de artması, ‘taşra’ dediğimiz Anadolu’ya yayılması Türk sineması açısından oldukça sevindirici. İstanbul, İzmir, Antalya dışında Anadolu’nun farklı bir şehrinde özel filmlerin gösteriminin yanı sıra, oyuncuların, yönetmenlerin şehrin havasını soluması ve insanıyla buluşması hem o şehir hem de sinema sektörü açısından çok kıymetli bir değer. Festivaller ayrıca, bir ‘endüstri’ olarak vücut bulan sinemaya ‘bağımsız’ bir müdahale eylemi olması açısından da önemli bir sanat etkinliği.

Bu akşam Kayseri Park’taki açılış etkinliği ile başlayan Kayseri Film Festivali de bu manada ‘taşra’ya, Anadolu’nun köklü bir kenti olan Kayseri’ye büyük bir değer katıyor. Talas Belediyesi ev sahipliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle, Anadolu Sinemacılar Derneği tarafından Kadir Turna direktörlüğünde düzenlenen ve şehirde 43 yapımı izleyiciyle buluşturan festival Kayserililerin himmetiyle umuyoruz ki gelecek yıllarda daha köklü bir etkinlik olarak karşımıza çıkacak. Festivalin bu yılki uzun metraj yarışması ‘Altın Çınar’da Türk yönetmenlerin seçkin yapımları yarışıyor. Bu filmlerin yönetmenleri, oyuncuları gösterim sonrası düzenlenecek söyleşilerde Kayserililerle de buluşacak. Vizyonda ender görülecek sanatsal kategorideki bu 10 filmden 5’ini Kayserililer için seçtik. İyi seyirler, iyi festivaller Kayseri. 

DİLSİZ

Yönetmen: Murat Pay
Senarist: Selman Kılıçarslan
Oyuncular: Vildan Atasever, Ozan Çelik, Mim Kemal Öke, Emin Gürsoy

Duvar ressamı olan Sami’ye babaannesinden içinde hat malzemeleri olan bir sandık miras kalır. Duvar resmi için gittiği kütüphanede tanıştığı Selma’nın yönlendirmesiyle hat ile ilgilenen Sami’yi ustası Eşref ise aşka yönlendirir. Sami için meşk, hafızasıyla yüzleştiği zorlu bir serüvene dönüşecektir.

19-11/27/1-1574888203.jpg

GÖRÜLMÜŞTÜR

Yönetmen: Serhat Karaaslan
Senarist: Serhat Karaaslan
Oyuncular: Berkay Ateş, Saadet Işıl Aksoy, Füsun Demirel, İpek Türktan Kaynak, Müfit Kayacan

 Zakir, günlük hayatı İstanbul’da bir cezaevinde mahkûmlara ait bütün mektupları okuyup sansürleme ve gizlice gittiği yazarlık kursu arasında geçen biridir. Okuduğu bir mektuptan çıkan fotoğrafı gizlice alır. Fotoğraf, cezaevi mahkûmlarından Recep ile karısı Selma’ya aittir. Bu fotoğraf, Zakir için ilhamdan daha çok takıntıya dönüşür. 

19-11/27/2-1574888210.jpg

KIZIM GİBİ KOKUYORSUN

Yo¨netmen : Olgun Özdemir
Senarist : Olgun Özdemir
Oyuncular : Clemence Verniau, Çağlar Ertuğrul, Yılşen Özdemir, Şerif Sezer

Temmuz 2016 ‘da Nice’de Bastille günü gerçekleşen terör saldırısında tüm aile fertlerini kaybeden Beatrice cenazeleri göç ettikleri Antakya’da Ermeni köyüne getirir. Samandağ’da kaldığı motelde yolu, aynı terör örgütünden dolayı başına bir sürü şey gelen Suriyeli Hevi (Yılşen Özdemir) ve ülkesine tatile gelmiş gurbetçi İbrahim (Çağlar Ertuğrul) ile kesişir.

19-11/27/3-1574888222.jpg

OMAR VE BİZ

Yönetmen: Maryna Er Gorbach ve
Mehmet Bahadır Er
Senarist: Mehmet Bahadır Er
Oyuncular: Cem Bender, Menderes Samancılar, Taj Sher Yakub, Hala Alsayasneh, Uygar Tamer

Türkiye-Yunanistan sınırında yaşayan emekli komutan İsmet (Cem Bender)’in komşusu Sabri (Menderes Samancılar)’nin hayatını kurtaran iki göçmeni evlerinde misafir etmeye başlaması ile istemediği iki yeni komşusuyla arasındaki derin çatışmalı hikâyeyi anlatıyor.

19-11/27/4-1574888231.jpg

SAF

Yönetmen: Ali Vatansever
Senarist: Ali Vatansever
Oyuncular: Saadet Işıl Aksoy, Erol Afşin, Onur Buldu, Ümmü Putgül, Kida Khodr Ramadan

Kamil, lüks site şantiyelerinin mahalleleri kuşattığı Fikirtepe’de, karısı Remziye’yle birlikte gecekonduda yaşayan naif bir adamdır. Uzun süredir işsiz olan Kamil, yoğun bir vicdan muhasebesinin ardından, yan mahallede yürütülen kentsel dönüşüm projesinin şantiyesinde, Suriyeli bir mültecinin yerine, gizlice işe başlar.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN