Alzheimer hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler! Tanısı ve tedavisi

Alzheimer hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler! Tanısı ve tedavisi

Zamanla ilerleyici özelliğe sahip yaygın bir nörolojik hastalık olan alzheimer, bedenin her noktasında, zihinsel, fiziksel ve davranışsal olarak hareketleri kısıtlayan bir özelliğe sahiptir. Hastalığı bu denli uğraşılması güç yapan etken de budur.

Çok yönlülüğünün de ortaya çıkardığı bir sonuç olarak bu hastalığın literatürde bilinen kesin ve güçlü bir tedavi yöntemi yoktur. Genel hatlarıyla alzheimer hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler – tanısı ve tedavisi hakkında birkaç detaya değinmek gerekirse şunlardan bahsedilebilir:

ALZHEİMER HASTALIĞI NASIL MEYDANA GELİR?

İnsan beynindeki sinirsel hücreler üzerinde anormal bir biçimde biriken protein (beta amiloid) nedenli gerçekleşen hastalık, zamanla bu proteinin artması ve beyne yayılması, atılamaz hale gelmesiyle birlikte ilerleme gösterir. Böylece beyin hücreleri birbiriyle bağlantı kuramaz hale gelerek normal işlevini yerine getiremezler.

ALZHEİMER HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Yaş ileri seviyeye gittikçe ortaya çıkan belirtileri ilk etapta olağan unutkanlıklar olarak gözlemlenebilir. Hastalığın kimliği sayılacak önemli, ayırt edici belirtliler ise şöyle sıralanabilir:

Sürekli olarak kişisel eşyaları kaybetme
Hafıza bozukluğu ve öğrenmede yetersizlik
Soyut düşünmede yetersizlik
Yer- yön bulma zorluğu
Rutin, günlük işlerde zorlanmalar

Bu maddeler halihazırda alzheimer olmasa da ileri yaşlardaki insanların günlük olarak başına gelebilecek hadiselerdir. Her unutkanlık belirtisi kişinin alzheimer olduğunu göstermez fakat tüm bunların sürekli ve günlük hayatın işlevselliğini bozacak bir biçimde meydana gelmesi bu hastalık adına bir tetkikler zincirine ihtiyaç duyulduğunu gösterir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TÜRLERİ NELERDİR?

Üç kısımdan oluşan bu bölüm, hastalığın erken, geç yahut aileden gelmesi (genetik) şekilde meudana gelmesine göre ayrılır. Yaklaşık olarak 65 yaşından daha erken başlamış olan alzheimer hastalığına "erken başlayan alzheimer" olarak tanı konur. Bu tip hastalarda down sendromu etkisi bariz olarak belli olur. Bu hastalık sonucunda ileri yetişkinlik döneminde alzheimera yakalanmaları yüksek ihtimalli bir durumdur. Aynı zamanda erken dönemde alzheimer olan hastaların tedavi süreçlerinde beyin anormallikleri de görüntülenmiştir. Bu hastalığın en yaygın şekilde ortaya çıkan türü ise "geç başlayan alzheimer" olarak adlandırılır. 65 yaş itibarıyla başlayan bu türe "sporadik alzheimer hastalığı" da denmekle birlikte kalıtımsal olup olmaması adına net bir cevap vermek mümkün değildir.

Büsbütün kalıtımsal olan son formu ise aileden gelen alzheimer hastalığıdır. Fazlasıyla erken başlamakla birlikte apaçık bir biçimde kalıtımsal olduğunun farkına varılabilir. En az iki nesilden başlayarak oluşan bu tipte hasta bulmak zordur. (Genel toplamın %1 i kadarını kapsar)

ALZHEİMER HASTALIĞININ TANISI

İlk etpta yaşlılık belirtisi gibi görünen bu belirtilerin uzun süre gözlemlenmesi ve işlevselliği bozar dereceye geldiğinde acil önleme başvurulması gerekir. Halihazırda hasta bu belirtilere sahipken hastalığının farkında olamayacağından yakınlarının yardımıyla tedavi sürecine başlaması gerekir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Başta da belirtildiği üzere bu hastalığın tamamen sonlandığı, hastayı eski sağlığına kavuşturacak bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Bunun yanında doğru ilaç tedavisiyle alzheimer hastalığının belirtileri, günlük yaşamı zorlayıcı engelleri yavaşlatılarak birkaç ay- yıl kadar ileri atılması mümkündür.
Tabii her hastalık gibi erken tanı geç müdahaleden çok daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Yine de özellikle hasta yakınları tarafından bilinmelidir ki bu hastalığın kesin bir çözümü bulunmamakla birlikte hastanın hayatını kolaylaştırıcı etkinlikte tedavi süreci yürütmek de mümkündür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN