Babalar Günü nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? İşte tarihçesi

Babalar Günü nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? İşte tarihçesi

Özel gün ve haftalar içerisinde anlamlı yere sahip olan Anneler Günü'nün ortaya çıkmasının ardından, babalar için özel bir günün eksikliğini hisseden ABD'li bir genç kadının girişimleriyle ilk kez 1910 yılında Babalar Günü kutlandı. İşte, Babalar Günü hakkında bilgiler...

Hastalıkta, sağlıkta, zor günlerde çocuklarının her an yanında olan babalar için yılda bir kez sembolik de olsa Babalar Günü kutlanıyor. Üzüldüğümüzde, düştüğümüzde, başımız derde girdiğinde yanı başımızda her daim bize destek olan, ilk kez kavga ettiğimizde, biri kalbimizi kırdığında, hayatın anlamsız geldiği anlarda babalarımız hep yanı başımızdadır.

BABALAR GÜNÜ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Dünya genelinde ve Türkiye'de Babalar Günü her yıl haziran ayının üçüncü haftasına denk gelen pazar günü kutlanıyor. Bazı ülkelerde Babalar Günü farklı tarihlerde kutlanıyor fakat yaygın olarak ilan edilen tarih, haziranın üçüncü pazar günü olduğunu belirtelim. Bu özel günde markalar çeşitli etkinlikler düzenlerken, aileler de evlerinde kendi kutlamalarını gerçekleştiriyor.

BABALAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

ABD iç savaşında gazi olan bir eski askerin kızı Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babalara özel bir günün eksikliğini hissetti. Dodd'un babası, annelerinin yokluğunda 6 çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için girişimlerde bulundu fakat bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelendi.

BABALAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910 tarihinde ABD'de Washington eyaletinin Spokane şehrinde kutlandı. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları destekledi ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmedi. 1966 yılında ise dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazar gününün Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı. 1972 yılında ABD Başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN