Nobel’in üzerinde eli kanlı bir gölge

Nobel’in üzerinde eli kanlı bir gölge

Nobel ödül töreni öncesi bütün dünyada protestolara neden olan Peter Handke, 14 masum Boşnağı kurşuna dizdiği için beş yıl hapis yatan Sırp savaş suçlusu Novislav Djajiç’i ‘Kayıkta Yolculuk’ oyununda suçsuz yere cezalandırılan bir karakter olarak tiyatro sahnesine taşımıştı.

SALİHA SULTAN

Yugoslavya İç Savaşı sırasında Boşnaklara yapılan soykırımı reddeden, 1995 tarihli ‘Tuna, Sava, Morava ve Dirinaya Yolculuk ya da Sırbistan’a Adalet’ kitabında dünya medyasını Sırpları kötü göstermekle suçlayan, ‘Sırp Kasabı’ namlı Slobodan Miloseviç’e hayranlığını gizlemeyen, üstüne cenazesine katılıp duygusal bir konuşma yapan Peter Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepkiler sürüyor. 10 Eylül’de Nobel ödüllerinin açıklanmasının ardından 11 Eylül’de ‘Geç kalan Nobel ödülü sahibini buldu’ başlığıyla verdiğimiz haberde Sırp taraftarlığını vurguladığımız, 12 Eylül’de ise ‘Nobel Edebiyat Ödülü tepkilerin odağında’ başlığıyla Sırp savaş suçluları hayranlığını dünyadan yükselen tepkiler eşliğinde yeniden kültür sanat gündemine taşıdığımız Peter Handke’nin hayranlıklarına bir yenisi daha eklendi. Handke, 1997’de Almanya’da 14 masum sivil Boşnağı öldürmekten suçlu bulunarak hapis yatan Sırp savaş suçlusu Novislav Djajiç’i ‘Kayıkta Yolculuk’ (Voznja Cunjom Ili Komad Za Film) tiyatro oyununda ‘suçsuz yere cezalandırılan’ Rander (Orman koşucusu) isimli bir kahraman olarak karakterize etmiş. Peter Handke, davadan sonra Almanya’da cezaevinde yatan Djajiç’i hapishanede ziyaret etmiş, düğününde sadıçlığını yapmış, 2004’te ise çocuklarına vaftiz babası olmuş. Handke, ‘Büyük Mahkeme’ isimli kitabında da Djajiç’in Almanya’daki yargılanma sürecini detaylı bir şekilde anlatıyor ve burada da haksızlığa uğradığı yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.

19-12/09/saliha.png

SIRP KATİL MÜSLÜMAN DÜŞMANLIĞININ DA SEMBOLÜ

Sırp katil Novislav Djajiç, 1992’de vahşice 27 masum Boşnağı öldürdüğü iddiasıyla yargılandı, 14 masumu öldürdüğü kanıtlandı. Djajiç, Almanya’da Nazi savaş suçlannın görüşüldüğü Nuremberg Mahkemesi’nde yıllar sonra 1997’de görülen ilk savaş suçlan davasında Boşnak katliamına katılmak ve 14 masum Boşnağı kurşuna dizmekten suçlu bulunarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Djajiç hakkında korkunç bir gerçek daha var ki o da Boşnak soykırımı sırasında çekilen, Avrupa çapında Türk-Müslüman düşmanlığının sloganı haline gelen, Müslümanların Avrupa’dan temizlenmesi gerektiğini savunan ‘Kebabı defet!’ şarkısının videosunda akordiyon çalarken görülen Sırp asker olması. Savaş sırasında Sırpların lideri olan ‘Bosna Kasabı’ diye anılan ‘Radovan Karadzic’in Liderliği’ adı altında savaş propagandası olarak yayınlanan videonun bu yıl Yeni Zelanda’daki Christchurch’te iki camiye saldıran ve 49 kişiyi öldüren terörist tarafından da paylaşıldığı biliniyor.

KOSOVA BÜYÜKELÇİSİ 'UTANÇ GÜNÜ'NE GİTMEYECEK

Kosova’nın Birinci Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli, Kosova’nın bu yılki Nobel Ödül Töreni’ni boykot edeceğini açıkladı. Pacolli, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Kosova bu yıl Stockholm’de düzenlenecek Nobel Ödül Töreni’ne katılmayacak. Büyükelçimiz Sayın Shkendije Geci Sherifi’nin, Nobel Ödülü’nü tartışmalı kazananı ve (eski Sırp lider Slobodan) Milosevic’in dostu ve onun politikalarının destekçisi olan Peter Handke’den dolayı bu etkinliği boykot edeceğini bildiriyorum.” ifadesini kullandı. Ayrıca Pacolli, Arnavutluk büyükelçisinden de benzer bir adım atmasını beklediklerini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN