"O fay hattı uzun süredir suskun" AFAD'dan korkutan uyarı: O bölge her an depremle yerle bir olabilir

"O fay hattı uzun süredir suskun" AFAD'dan korkutan uyarı: O bölge her an depremle yerle bir olabilir

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından, tüm Türkiye deprem korkusuyla yatıp kalkıyor. Tam bu noktada AFAD'dan gelen açıklama, gözleri o bölgelere çevirdi. Her an yıkıcı depremin olması beklenen bölgeler için 'Acil önlem alın' çağrısı yapıldı. İşte AFAD'ın uyardığı o bölge ve il...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremle ilgili düzenlenen bir seminerde AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Tatar, depremin etkilerinin azaltılması ve yaraların sarılması için yapılan çalışmaların kesintisiz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Ayrıca, riskli yapıların dönüştürülmesinin deprem etkilerinin en aza indirilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 485 aktif fay hattının bulunduğunu ve her birinin 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceğine dikkat çeken Tatar, bu fay hatlarının ne zaman son yıkıcı depremi ürettiği ve hangi büyüklükte sarsıntıya neden olduğunun bilinmesinin gerekliliğine işaret etti.

1-013.jpg

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar

Tatar, bu parametrelerin bilinmesi durumunda, bir fay hattının gelecekte deprem üretme potansiyelinin daha iyi anlaşılacağını ifade ederek şunları söyledi:

"AFAD'ın içinde olduğu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, MTA Genel Müdürlüğümüz ve TÜBİTAK ile birlikte bütün fay hatları üzerinde çalışmalar başlatıldı, bu da çok önemli bir adımdır. Sivas özelinde veya Orta Anadolu bölgesinde, uzun yıllardır deprem üretmeyen ancak aktif olduğunu bildiğimiz suskun fay hatları bulunmaktadır. Fay hatlarının bir yerleşim yerinden geçmesi zorunlu değildir, bunun örneklerini Elazığ ve İzmir depremlerinde gördük. Tamamen zemine bağlı olan sorunlar ortaya çıkmıştır"

"Bu nedenle, Sivas her ne kadar içinden aktif fay hattı geçmese de Suşehri, Doğanşar, Koyulhisar, Gölova ve Akıncılar gibi ilçelerimizin içinden Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun çeşitli kolları geçmektedir" uyarısında bulunan Tatar, "Şarkışla civarında ise Deliler fay hattının çeşitli kolları bulunmaktadır. Bu bölgelerin deprem üretme potansiyeli vardır" hatırlatmasında bulundu.

Tatar sözlerine şöyle devam etti:

Bir deprem meydana geldiğinde ise maksimum deprem büyüklüğü tahmin edilebilir. Her durumda, Sivas ve bu bölgedeki tüm şehirlerde riskli yapıların tespit edilmesi gerekmektedir. Bu şehirleri mümkün olan en kısa sürede daha dayanıklı hale getirmemiz gerekmektedir. Bu tür bölgelerde zemin çok önemlidir ve Sivas'ın özellikle zeminin iyi olmadığı bilinen bölgelerini daha dirençli hale getirmemiz gerekmektedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN