Resimde kaç tane renk görüyorsunuz? Sosyal medyayı sallayan test: Eğer 20'den fazla gördüyseniz...

Resimde kaç tane renk görüyorsunuz? Sosyal medyayı sallayan test: Eğer 20'den fazla gördüyseniz...

Resimde kaç farklı renk tonu görüyorsunuz? Lütfen sayın. Eğer 20'den azsa size biraz kötü bir haberimiz var: siz bir dikromatsınız! Ama üzülmeyin çünkü hiç de azınlık değilsiniz ve bu bir sağlık sorunu sayılmaz. Yine de eğer daha fazlasını görüyorsanız size güzel bir haberimiz var...

Tıpkı sesler gibi renkler de her insan tarafından aynı şekilde algılanmıyor. İnternette dolaşan bu renk skalası resmi kişilerin kaç farklı renk tonunu birbirinden ayırt ettiğini ölçmeyi amaçlıyor. Peki siz kaç renk görüyorsunuz?

3 ANA GRUP

Resimde herkes aynı sayıda rengi algılamıyor. Bazıları 20 renk bile göremezken bazılarının gördüğü renk sayısı 39'a kadar yükseliyor. Şimdi bu insanlardan hangi grupta yer aldığınız anlamak için resimdeki farklı renk tonlarını saymanız gerekiyor. Resimde kaç farklı renk görüyorsunuz? Kaç farklı ton renk görüyorsunuz?

Eğer 20'den daha az renk görebiliyorsanız; 'Dikromat',

20 ila 32 arasında renk görebiliyorsanız; 'Trikromat',

32 ila 39 arasında renk görebiliyorsanız; 'Tetrachromat'sınız demektir.

dikromat-trikromat-tetrakromat-renkler1.png

DİKROMATLAR

Yukarıdaki resme bakarak görebildiğiniz tüm farklı tonlardaki renkleri saydınız ve 20 etmediyse yani eğer 20'den daha az renk görebiliyorsanız, bu durumda "Dikromat" (Dichromat) adı verilen, iki renk algılama yetisine sahip insanlar arasındasınız demektir. Bu da kısmi renk körlüğüne işaret eder.


Dikromatların göz konileri iki çeşittir ve bu nedenle sadece iki ana rengi algılayabilir. Tıpkı köpekler gibi. Ancak üzülmenize gerek yok, çünkü bu yaşamınızda herhangi bir zorluğa sebep olacak bir durum değildir ve nüfusun %25'i de sizinle aynı durumda.

Araştırmalara göre dikromatlar siyah, bej ve mavi renk giysiler giymeyi seviyor.

TRİKROMATLAR


Eğer 20 ile 32 arasında renk görebiliyorsanız, bu literatürde "Trikromat" (Trichromat) adı verilen, üç ana renk algılama yetisine sahip olduğunuz anlamına geliyor.

Bu üç ana renk Mor/Mavi, Yeşil ve Kırmızı renklerdir. Nüfusun %50'si trikromattır.

Ayrıca, trikromatların ilginç renklere ilgi duydukları bilinmektedir.

TETRAKROMATLAR


32 ila 39 arasında renk tonu görebiliyorsanız, siz bir Tetrakromat'sınız.

Prof. Diana Derval, bu insanların 4 ana renk algılama yetisine sahip olduğunu ve bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun sarı renkten rahatsız olduğunu, sarı renkte hiçbir şeyi giyinmeyi sevmediklerini belirtiyor.

Dünya nüfusunun %25'i Tetrachromat'tır. Arılar da tetrakromat canlılardır.

39'DAN FAZLA RENK GÖRÜYORSANIZ...

Eğer 40 ve daha fazla renk görüyorsanız... bu durumda siz bir yalancısınız! Çünkü bu renk paletinde sadece 39 renk var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN