Türkiye, Eurovision'a katılacak mı 2022? Üzücü haber...

Türkiye, Eurovision'a katılacak mı 2022? Üzücü haber...

Türkiye'nin 2022 Eurovision'a katılacağı umudunu taşıyan müzikseverleri üzen bir gelişme yaşandı. En son 2012 yılında Eurovision'a katılan TRT yönetimi, 2022 Avrupa Şarkı Yarışması'na (Eurovision) bu yıl da katılmama kararı aldı. Daha önce görüşmelerin sürdüğü haberleri çıksa da Türkiye, 2022 Eurovision'da yer almayacak. İşte, Türkiye'nin Eurovision tarihi...

Avrupa kıtasında yer alan ülkeler arasında 1956 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen Avrupa Şarkı Yarışması'nın (Eurovision) 2022 yılı organizasyonu için hazırlıklar başladı. Son olarak İtalya'nın kazandığı Eurovision, önümüzdeki yıl Torino kentinde düzenlenecek.

2022 EUROVISION NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE?

66. kez düzenlenecek Avrupa Şarkı Yarışması (Eurovision) 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü İtalya'nın Torino kentinde yapılacak. Birinci yarı final 10 Mayıs 2022, ikinci yarı final 12 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenecek ve finalde mücadele edecek 26 ülke belli olacak.

2022 yılında yarışmaya toplam 41 ülke katılım sağlayacak. O ülkeler şöyle: Arnavutluk, Avustralya, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta, Moldova, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna, İngiltere.

2022 EUROVISION HANGİ ÜLKEDE, NEREDE YAPILACAK?

Her yıl geleneksel olarak şarkıların yarıştığı Eurovision, 2022 yılında İtalya'nın Torino kentindeki Pala Olimpico Stadumu'nda yapılacak. 2021 yılında yapılan yarışmayı İtalya'dan Maneskin adlı grup kazanmıştı.

Eurovision organizasyonundan Martin Österdahl, yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki mayıs ayında Torino'da ikonik Eurovision kupasını kazanmak için bir kez daha 40'tan fazla yayıncı yarışacağı için çok heyecanlıyız" dedi.

Österdahl, "İtalyan yayıncı Rai'den gelen ekip, tüm delegasyonları yeni bir ev sahibi şehirde ağırlamak ve Eurovision Şarkı Yarışması'nın, yaklaşık 200 milyon izleyici tarafından beklenen heyecanı ve son teknoloji ürünü gösteriyi sunmasını sağlamak için hazırlıklar üzerinde çok çalışıyor" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE 2022 EUROVISION'A KATILACAK MI?

Son olarak 2012 yılında Can Bonomo ile yarışmada boy gösteren Türkiye, 2022 Eurovision'a katılmayacak.

Türkiye, 2013 yılında puanlama sistemindeki haksızlığı gerekçe göstererek Eurovision'dan çekilmişti. Ancak haziran ayında Türkiye, Avrupa Şarkı Yarışması'na yeniden katılma sinyali vermiş, dönemin TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, sosyal medya hesabından yarışma ile ilgili tekrar görüşmelere başlandığını açıklamıştı. Eren, "Eurovision'un başına Kuzey Avrupa'dan çok iyi biri geldi. Bence bu sene çok başarılıydı. Uzun zaman sonra güzel bir yarışma yaptılar. Yeni gelenle bizim arkadaşlar görüşmeye başladı. Ne olur bilemem" demişti.

Eurovision'un resmi sitesinde Türkiye'nin şarkı yarışmasına son kez 2012'de katıldığı bilgisi yer alıyor. Eurovision yönetimi, TRT'nin Avrupa Yayın Birliği'nin bir üyesi olmaya devam ettiğini, istediği zaman yarışmaya yeniden katılma hakkı olduğunu bildirmişti.

TÜRKİYE EUROVISION'A NEDEN KATILMIYOR?

2013 yılında TRT Genel Müdürlüğü'nden yapılan resmi açıklamada, yarışma kurallarında yapılan değişiklikler ve haksızlıklar nedeniyle Türkiye'nin Eurovision'dan çekildiği ifade edilmişti.

TRT, Eurovision'daki oylamaların 2000'li yıllarda izleyici tarafından yapıldığını ve bunun Türkiye'nin başarı kazanmasında etkili olduğunu vurgulamıştı. 2011'den itibarense izleyici oylarının etkisinin yarıya indirilmesinin (yüzde 50 izleyici, yüzde 50 jüri) Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi bazı ülkelerin lehine bir karar olarak yorumlamıştı.

Açıklamada, "Bu kararın alınmasında Avrupa Yayın Birliği'nin (The European Broadcasting Union - EBU) ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır. Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik" ifadelerine yer vermişti.

TÜRKİYE'NİN EUROVISION GEÇMİŞİ

Türkiye, Eurovision'a ilk kez 1975 yılında Semiha Yankı'nın seslendirdiği 'Seninle Bir Dakika' adlı şarkıyla katıldı, toplamda 34 yarışmada yer aldı. Daha önce; 1976, 1977, 1979 ve 1994 yıllarında çeşitli nedenlerle yarışmaya katılmama kararı aldı.

1997'de Şebnem Paker'in yorumladığı 'Dinle' şarkısı 3. oldu ve bu sonuç Türkiye izleyicisinin yarışmaya ilgisini artırdı. 2003'te Sertab Erener 'Everyway That I Can' adlı şarkıyla, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeye ilk ve tek birinciliğini kazandırdı. 2004'te İstanbul'da yarışmaya ev sahipliği yapan Türkiye'yi 'For Real' şarkısıyla Athena temsil etti ve 195 puan ile 4. oldu (Bu şarkı ile Türkiye, Eurovision tarihindeki en yüksek puanı kazandı). 2007'de Kenan Doğulu 'Shake It Up Şekerim' şarkısıyla 4., 2008'de Mor ve Ötesi grubu 'Deli' adlı Türkçe şarkıyla finalde 7. oldu. 2009 yılında Türkiye, Hadise'nin 'Düm Tek Tek' şarkısıyla bir başka 4. daha elde etti. 2010'da, Manga müzik grubu 'We Could Be the Same' isimli şarkısı ile finalde 2. oldu. Türkiye bu başarılı sonuçlarına devam ederken 2011'de Almanya'da temsil eden Yüksek Sadakat grubu finale kalamadı. Türkiye, yarı final uygulamasına geçilen 2004 yılından beri ilk defa büyük finale çıkamadı. 2012'de ise Can Bonomo'nun seslendirdiği 'Love Me Back' isimli şarkı ile Türkiye bir kez daha 7. olmuştur.

2003 EUROVISION ZAFER GECESİ HAFIZALARDAN SİLİNMEDİ

24 Mayıs 2003 yılında Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen Avrupa Şarkı Yarışması'nın birincisi, Sertab Erener'in seslendirdiği Everyway That I Can şarkısıyla Türkiye olmuştu. 26 ülkenin katıldığı yarışmada Türkiye 167 puanla, 35 yıldır katıldığı Eurovision'u ilk defa lider olarak tamamlamıştı. 2003 Avrupa Şarkı Yarışması, 2004'te yarı final sistemine geçilmesinden önce gerçekleştirilen, yalnızca finalden oluşan son yarışmaydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN