HDP’ye 6 yıl sonra Kobani operasyonu

HDP’ye 6 yıl sonra Kobani operasyonu

Ankara merkezli yedi şehirde Kobani olaylarına ilişkin operasyon başlatıldı. 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 20 kişi yakalanarak Ankara'ya götürüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 37 vatandaşın öldüğü, 761 kişinin de yaralandığı 6-7-8 Ekim olaylarıyla ilgili 82 şüpheli hakkında gözaltı karar verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklandığı soruşturmanın ‘geldiği aşama itibariyle’ bu kararın verildiği açıklandı. Aralarında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Emine Ayna’nın da olduğu 20 kişi gözaltına alındı.

karar-manset-26-eylul.jpg

‘OLAYLARI AZMETTİRDİLER’ İDDİASI

PKK’nın dağ kadrosunun da şüpheliler arasında yer aldığı soruşturmada gözaltı kararı verilenlerin, Kobani olaylarının azmettiricisi oldukları savunuldu. HDP’lilerin olaylar sırasında sosyal medya paylaşımları ve sokağa çıkma çağrılarının soruşturma dosyasında bulunduğu kaydedildi. MYK’yı olağanüstü toplayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Bu bir intikam operasyonu. Olayların sorumlusu partimiz değil” dedi.

HDP'YE 6 YIL SONRA KOBANİ OPERASYONU

Doğu ve Güneydoğu’da 2014’te 5-9 Ekim’de yaşanan Kobani olayları ile ilgili Ankara’da yürütülen sorşturma kapsamında DHP’li eski vekil, belediye başkanı ve MYK üyelerine operasyon düzenlendi. Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayla Akad Ata, Nazmi Gür, Emine Ayna ve Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de olduğu siyasetçiler gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar “Bu bir intikam operasyonudur” derken muhalefetten “Bu insanlar suçluysa, bu memleketin hakimleri, savcıları 6 yıl önce neredeydi? 6 yıl sonra ne değişti” tepkisi geldi.

Ankara Başsavcılığı’nın 35 ilde 37 kişinin öldüğü 661 kişinin de yaralandığı 5-9 Ekim 2014’te meydana gelen Kobani olayları ile ilgili sorşturması kapsamında 7 ilde aralarında HDP’ye eski milletvekilleri, MYK üyeleri RTÜK üyesi, belediye başkanlarının da olduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verili. Karar sonrası 7 ilde operayon başlatıldı. Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP vekiller Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör, Beyza Üstün, Can Memiş, Gülfer Akkaya, MYK üyesi Alp Altınörs, eski sözcü Günay Kubilay, Ayla Akat Aka, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt gözaltına alındı.

ZIRHLI ARAÇLA GÖZALTI

Operasyon sırasında Önder Aksaray’da kaldığı otelde, Tan Diyarbakır’daki evinde Bilgen de yine Kras’taki evinde gözaltına alındı. Evlerde polis saatlerce arama yaptı. Bilgen’in zırhlı polis aracına konulması dikkat çekti. Haklarında 4 günlük gözatı süresi olan HDP’liler sağlık kontrolünün ardından Ankara’ye götürüldü. Avukatlarla görü kısıtlaması getirildi. HDP’den yapılan ilk açıklamada “Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray’daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor” denildi.

DOSYA AKTİF HALE GETİRİLECEK

Operasyonla ilgili bilgi veren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç “O dönemki MYK üyelerimizin hepsine dönük operasyon yapılıyor” dedi. Oluç, Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş hakkında son verilen tutuklama kararının da bu olaylarla ilgili olduğunu belirtti. Oluç “O dosyayı aktif hale getirecekler ve yeni bir dava açacaklar belli ki. O dönem 53 yurttaşımız hayatını kaybetti. Biz de yaşananların araştırılması için meclise defalarca araştırma önergesi verdik, ama AKP bu önergeleri hep reddetti. Şimdi siyasi nedenlerle bu operasyonu gündeme getiriyorlar” dedi.

BU İNTİKAM OPERASYONUDUR

Operasyon sonrası HDP MYK Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında olağanüstü toplandı. Partililerle birlikte açıklama yapan Sancar “Bu bir intikam operasyonudur. Yargı uzun süredir olduğı gibi iktidarın sopası olarak kullanılmaktadır. 6-8 Ekim olaylarını sorumlusu partimiz değildir. 7 Haziran seçimlerinin hezimetini unutamayanlar, iktidarı kaybedenler bunun sorumlusu olarak gördükleri partimize karşı her türlü karalama kampanyasıyla ta o zamandan sistematik saldırı başlatmıştı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla büyük bir siyasi operasyon gerçekleştirildi. İktidar da biliyor ki kendisine kaybettirecek HDP’dir. Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar. Nikahlar sonrası soluğu sarayda alan savcının bu operasyonu hangi kaygılarla başlattığını ve yürüttüğünü biliyoruz. Şöyle bir yakın geçmişe bakanlar göreceklerdir. Bir zamanlar astığım astık savcılar, iktidara hizmet eden hakim ve savcılar kendi kullandıkları yöntemin kurbanı olmuşlardır” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN DAYANIŞMA TELEFONU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Sancar’ı arayarak dayanışma mesajı verdi. Görüşmede Sancar ‘hükümetin içeride ve dışarıda büyük bir siyasi çıkmaz yaşadığını ve bu nedenle HDP’ye yönelik saldırılarına hız vererek bu durumun üzerine örtmeye ve yeniden güç kazanmaya çalıştığını’ belirtti. Sancar, “Bu saldırı esas olarak HDP üzerinden bütün muhalefete yöneliktir” dedi. Kılıçdaroğlu ise bu operasyonun siyasi nitelikte olduğuna inandıklarını belirterek “Muhalefete yönelik bu tür saldırı ve operasyonların, iktidarın her alandaki sıkışmışlığıyla bağlantılı olduğunu” söyledi ve HDP’ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

DOSYAYI KOCAMAN YÜRÜTÜYOR

Ankara Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada 6- 7- 8 Ekim 2014’te yaşanan olaylarda “PKK/ KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/ KCK terör örgütünün bazı basın yayın organları” aracılığıyla halkı sokağa çağırdığı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde düğünü yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesine giderek Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmesiyle eleştirilen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

MUHALAFETTEN SERT TEPKİ: AMAÇ GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL: Algı operasyonunun Cumhur İttifakı’na zerre kadar faydası olmayacaktır. Millet böyle manipülasyonlara karnını çoktan doyurdu. HDP’li siyasetçilere yönelik operasyonlar iktidar tarafından ‘gündem değiştirmek’ adına yapılıyor. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GÜRSEL TEKİN: HDP’yi ve demokratik siyasi alanı kriminalize etmeye çalışmak Türkiye’ye yapılan büyük bir kötülüktür’

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MUSTAFA YENEROĞLU: Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur. Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı adalet duygusunu ezdikçe terör örgütlerini sevindirir. Devlet adaletle yönetilir.

GELECEK PARTİSİ SÖZCÜSÜ SELİM TEMURCİ: Gözaltılara ilişkin yeni bıulgular varsa bir an önce paylaşılmalıdır. Aksi taktirde operasyon şaibeli olacaktır. Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde bu gözaltıların anlamı, Türkiye’de gündemi değiştirmek ve siyasette kutuplaşmayı zirveye taşımak olacaktır.

GELECEK PARTİSİ DIŞ POLİTİKA BAŞKANI KANİ TORUN: Demokratik Kürt siyasetinin kriminalize edilmesi en çok PKK’nın işine yarar, Kandil’in ekmeğine yağ sürer.
SAADET PARTİSİ SÖZCÜSÜ BİROL AYDIN: Bu insanlar suçluysa, bu memleketin hakimleri, savcıları 6 yıl önce neredeydi? İnatla ‘adalete olan güven’ sarsılmaya devam ediliyor. 6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz?

BİLGEN AYNI SUÇLARI MAHKUM ETMİŞTİ

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, bugün yeniden gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen Kobanê eylemleri öncesinde çağrı yapmak suçlaması ile daha önce de tutuklanmıştı. 8.5 ay hapis yatan Bilgen katılmadığı MYK toplantısı ile suçlandığını belirterek Anayasa Mahkemesi’nde tazminat davası açmış ve haklı bulunmuştu. AYM, 21 Aralık 2017’de yaptığı toplantısında Bilgen’i haklı buldu ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine’ karar vererek, net 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

AVRUPA KOMİSYONU: BEKLEMEDEYİZ

HDP’ye yönelik operasyonuna bir tepki de Avrupa Komisyonu’ndan geldi. Sözcü Ana Pisonero, Türkiye’de bu türden gelişmelerle ilk kez karşılaşmadıklarını belirterek “Avrupa Birliği hali hazırda Türkiye’deki anti-terör yasaları ve uygulamalarına ilişkin kaygılarını birçok kez dile getirdi. Endişeler devam ediyor. Son gelişmelere ilişkin olarak da daha resmi ve üst düzey bir tepki için beklemedeyiz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN