Hepatit B ‘400 milyon’un sorunu

Hepatit B ‘400 milyon’un sorunu

Karaciğeri etkileyen viral bir hastalık olan hepatit, günümüzdeki önemli sağlık sorunlarından. Karaciğer sirozu ve kanserine yol açan bu hastalıkla dünyada 400 milyon kişinin mücadele ettiği belirtildi. Bu rakam Türkiye’de ise 3 milyon.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aysun Kaya, dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin hepatit B, 170 milyon kişinin ise hepatit C ile mücadele ettiğini belirterek “Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon kişinin hepatit B ve 600 bin kişinin ise Hepatit C ile infekte olduğu tahmin ediliyor” dedi.

ÖLÜMCÜL SEYREDEBİLİR

Özellikle Hepatit B ve C’nin karaciğer sirozu ve kanserinin en sık nedeni olduğunu aktaran Kaya, hepatit B, C ve D’nin genellikle infekte vücut sıvılarına direkt temasla, A ve E’nin ise kontamine yiyecek ve içeceklerin yenmesiyle bulaştığına dikkat çekti. Kaya “Hepatit B’nin virüs, dışkı veya onunla kirlenmiş yiyecek ve içeceklerin oral yoldan alınması, insandan insana infekte kişilerle yakın temas ve nadiren cinsel temasla bulaştığı kabul edilir. Orta ve yüksek oranda Hepatit A görülen yerlere seyahat eden, infekte kişilerle cinsel temas öyküsü olan, uyuşturucu ilaç kullanıcıları, pıhtılaşma faktör hastalığı olan riskli gruptadır. Semptomları benzerdir: İştah kaybı, bulantı, kusma, eklem ağrısı, sarılık gibi.”

Hepatit A’nın akut hastalık geçiren olguların çoğunluğunda hiçbir kalıcı karaciğer hasarı bırakmayacağını, nadiren ölümcül seyredebileceğini aktaran Kaya, Hepatit B’nin ise potansiyel olarak hayatı tehdit eden karaciğer infeksiyonu olduğunu belirterek, kronik infeksiyona ve sonrasında siroz ve karaciğer kanserine yol açıp, ölümcül riskler taşıdığını ifade etti.      

B’YE KARŞI SIKI TAKİP

Hepatit B’ye karşı 1982’den beri aşı kullanılıyor. Bu yöntemin karaciğer kanserini önlemede yüzde 95 etkinliğe sahip olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Aysun Kaya, Hepatit C için aşı bulunmadığını söyledi. Kaya  “Hepatit C akut infeksiyonda antiviral ve destekleyiciyle tedavi ediliyor, kronik olanlarda karaciğer hastalığının takibi şart” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN