İdlib düşüyor mu? Esad güçleri Han Şeyhun'a yaklaştı, muhalifler çekildi

İdlib düşüyor mu? Esad güçleri Han Şeyhun'a yaklaştı, muhalifler çekildi

Suriye'de muhalif gruplar, kritik önemdeki Han Şeyhun'dan kısmi olarak çekilirken, Esad güçleri kente daha da yaklaştı. TSK konvoyuna yönelik saldırıdan saatler sonra yaşanan gelişme, muhaliflerin son kalesi İdlib için büyük bir dönüm noktası olacak.

Suriye'de muhalif gruplar Han Şeyhun'dan kısmi olarak çekilirken, Esad güçleri kente daha da yaklaştı. Türk askeri konvoyuna yönelik saldırıdan saatler sonra yaşanan gelişme, muhaliflerin son kalesi İdlib için bir kritik öneme sahip.

Han Şeyhun, nisan ayı sonunda Suriye Ordusu ve müttefikleri tarafından başlatılan askeri operasyonun temel hedefi oldu. Rusya öncülüğündeki hava saldırıları, İdlib'in güneyindeki muhalif gruplar ile sivilleri etkiledi ve en az 500 bin kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.

Rejim güçlerine karşı savunmada olan terör örgütü El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el-Şam'dan yapılan açıklamaya göre, örgüt üyeleri dünkü yoğun bombardımanın ardından Han Şeyhun'un güney kısmına yeniden yerleşti.

HAN ŞEYHUN İLE HAMA ARASINDA KRİTİK YOL

Açıklamada "Kasabanın Hama’ya komşu güney kısmının kontrolünün örgütün elinde olduğu" öne sürüldü. Bu arada radikal örgütler, İdlib içinde ve vilayetin büyük bölümünde Esad karşıtı diğer savaşçılarla karışmış durumda. Terör örgütlerinin buradaki varlığı ise Rusya ve Suriye tarafından ülkenin tüm kuzeybatısında tekrar kontrolü sağlamak için bir bahane olarak kullanılıyor.

Han Şeyhun, İdlib'e yönelik operasyonda oldukça kritik bir nokta. Keza ilçenin İdlib'in güneydeki Hama şehriyle bağlayan ana yolun üzerinde bulunuyor.

HAN ŞEYHUN NEDEN ÖNEMLİ?

Söz konusu ilçe, 4 Nisan 2017'de Esed rejiminin düzenlediği kimyasal silah katliamıyla 100 kişiyi öldürmesinin ardından dünya gündemine oturmuştu.

ABD, 7 Nisan'da rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuş, Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti. Ancak Han Şeyhun, Esed rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırılarının hedefi olmaya devam etti.

Han Şeyhun'un yaklaşık 10 kilometre güneyindeki Morik ilçesinin güneydoğusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait bir gözlem noktası bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN