İkinci dalgadan önce son çıkış

İkinci dalgadan önce son çıkış

Bir haftadaki düzenli artışla bin 500’ü aşan vakalar ve Anadolu piki, ikinci dalganın kapımıza dayandığını gösterdi. Kritik süreçte, vatandaşların kurallara uyması ve il bazında kısıtlamalar riskin bertaraf edilmesinde belirleyici hale geldi. Bilim Kurulu üyeleri 82 milyona seslendi: Yükselme trendindeyiz. Bir alarm durumu var, bunu dikkate almazsak karantina günlerine geri döneriz.

Normalleşme adımlarıyla birlikte koronavirüsün esnetilen tedbirleri sonrası sosyal dolaşım pik yapınca ikinci dalga durumu iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Diyarbakır, Ankara, Van, Rize gibi illerde vakaların artması sonrası valilikler art arda uyarılarda bulundu. Vatandaşlara maske konusunda dikkatli olunması uyarısı yapıldı. Van’da yeni normalleşme süreçlerinde alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle vaka sayılarında artık yaşandı. Diğer illerden gelip, 14 gün karantinada kalması gereken kişilerin bu kurala uymaması, toplu merasimler ve gizli kurulan taziyelerle bir araya gelinip sosyal mesafe kuralının da hiçe sayılması nedeniyle Van’da salgına yakalanan kişi sayısı 600’ü buldu. 18 bin kişi ise karantinada.

SOSYAL İZOLASYONA UYULMADI

Yaşanan ‘pik durumu’nu değrlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Dr. Ümit Haluk İliklerden “Maalesef, daha öncelerde de Bilim Kurulu’nun uyardığı şekilde oluşabilecek ikinci dalgaları artık ‘ilimizde yaşamaya başladık’ diye değerlendiriyoruz. Maalesef, Van’da son bir haftada vaka sayılarında ciddi artışlar yaşamaya başladık. Bunu da zamanda da sosyal izolasyon kuralına uyulmadığına bağlıyoruz.”

YAŞLILARIMIZI KAYBEDEBİLİRİZ

Kültür nedeniyle sıcak ilişkilere alışkın olunduğunu belirten İliklerden özellikle genç nüfusu da uyararak “Gençler olarak belki Kovid-19 hastalığını rahat bir şekilde atlatıyor olabiliriz. Ama, bulaştırdığımız yaşlılarımız, annelerimiz, babalarımız bu hastalığı çok ağır atlatacaktır. Belki de bazılarını kaybedecek duruma gelebileceğiz. Bu anlamda tüm gençlerimize sosyal izolasyona uymalarını öneriyorum” dedi. Toplu merasim ve cenaze törenlerinin kentteki vaka sayılarını artırdığını anlatan Başhekim İliklerden “Bu anlamda ciddi önlemler alınmalı” diyerek uyardı: “Pandemi sürecinde lütfen sosyal mesafeye ve izolasyon kuralına dikkat edelim. Yoksa Van’ımızda çok ciddi hasta sayıları görmek üzereyiz. Şu an hastanemizde Kovid-19 için ayırdığımız alanların birçoğu dolmak üzere. Sosyal izolasyon, maske kullanımı ve hijyen kuralına uyulmazsa, Van 2’nci büyük dalgayı yaşayacak” dedi.

DİYARBAKIR’DA İKİ HAFTADA 500 VAKA

Anadolu’da ‘ikinci dalga’ korkusunun tavan yaptığı illerden biri de Diyarbakır. Kentte son 16 günde 500 kişi korona teşhisi ile hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınırken yaklaşık 700 kişi de evlerinde karantinaya alındı. Kentte yoğun bakım ünitelerinde de yoğunluk yaşanıyor.

RİZE’DE DE KRİTİK UYARI

Rize İl Pandemi Kurulu, yeniden görülmeye başlanan Kovid-19 vakaları nedeniyle vatandaşları, ağız ve burnu tam olarak kapatarak doğru şekilde maske kullanma, sosyal mesafe, genel hijyen ve el temizliğine dikkat etmeleri için uyardı. İl Pandemi Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, havaların ısınması ve il dışı seyahatlerin yoğunlaşması sebebiyle bir rehavet ortamının oluştuğubu nedenle Rize’de yeniden vakaların görülmeye başlandığı aktarıldı. Açıklamada, salgının henüz geçmediği ve riskin en üst düzeyde devam ettiği uyarıları da hatırlatıldı.

ANKARA’DA BEKLENEN DÜŞÜŞ OLMADI

Vakaların artış gösterdiği Ankara’da da Valisi Vasip Şahin uyardı. Vali Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada: “Değerli Ankaralılar, Ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de ‘Kovit-19’ vaka sayısı beklediğimiz düşüş hızını yakalayamadı. Tepeyi aşıp tam inişe geçmişken tekrar zor olanı yapıp geri dönmeyelim. Sabırla kazandığımızı heba etmeyelim. Bizden uymamız beklenen; Maske, mesafe, temizlik” ifadelerini kullandı.

BU İŞİN ŞAKASI YOK

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ise kentte son zamanlarda Kovid-19 vaka sayısında artış olduğunu belirterek, vatandaşlardan maske ve sosyal mesafe kurallarına uymalarını istedi. Karadeniz “Bu işin şakası yok, bitti diye bir şey yok. Normal yaşantımıza devam etmek istiyorsak maskemizi tam takacağız, mesafeye uyacağız. Herkes kendi kişisel hijyenini sağlayacak” diye konuştu. Anadolu’da sosyal mesafeye uyulmadığının en net örneği Gaziantep oldu.

GAZİANTEP İSTANBUL’U GERİDE BIRAKTI

Sosyal mesafe kuralına en az uyan il olan Gaziantep’te kaydedilen görüntüler ürkütüyor. 2 milyonluk nüfusa sahip Gaziantep, 20 milyonluk İstanbul’u sosyal mesafe kuralını delmede geride bıraktı. Bugüne kadar kentte kurala uymadığı tespit edilen 32 bin 53 kişiye para cezası kesilirken, 20 kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.

‘VAKALAR ÇOK YÜKSEK YENİ KARARLAR LAZIM’

Vaka sayısı yeniden yükselmesini değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan ‘bana bir şey olmaz’ mantığının tekrar ikinci bir piki yaşatabileceğini söyledi. Günlük vaka sayılarının bir süre 800-900’lerde gittiğini hatırlatan Prof. Özkan “Salgını kontrol altına almıştık, sağlık personelimiz, hastanelerimiz çok iyi çalışıyordu, işler yolundaydı, vaka sayılarımız azalmıştı, ölümlerimiz azalmıştı ve yeni normal döneme geçiş kriterlerini sağlamıştık. Ancak toplum olarak şunu yapmalıydık; ‘bu, yeni bir normal dönem, eski dönem değil, eskisi gibi olmayacağız, üç tane kuralımız var’ demeliydik” dedi. Özkan “Sosyal mesafe, maske takmak ve el hijyeni çok önemli. Eğer böyle yapmazsak, önemsemezsek, ‘bana bir şey olmaz, oğlumun düğününü yapayım, gün sırası bendeydi günümü de yapayım’ gibi düşüncelere kapılırsak, şu anda rakamlarda bir artış var, tekrar ikinci bir pik noktası yaşayabiliriz. Yöneticilerimizin de kararıyla yeniden bazı önlemleri almamıza neden olabilir” diye konuştu. Prof. Dr. Ateş Kara ise normalleşmenin ardından görülen vaka artışlarının çok yüksek olduğunu belirterek “Ona göre önlemleri veya alınabilecek yeni kararları gözden geçirmek gerekecek. Mutlak ve mutlak bireysel olarak önlemler almamız lazım” dedi. Kara’nın bu açıklaması yasakların yeniden gelmesinin ilk işareti olarak algılandı.

VİRÜSLE MASKESİZ MÜCADELE EDİLMEZ

Korona vakaların artışı sonrası 5 ilde daha maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artışlarıyla dikkati çeken şehirler başta olmak üzere artış eğilimi olan yerlerde il hıfzıssıhha kurullarının, valilerin başkanlığında riske karşı kararlar almayı sürdürdüğünü belirtti. Bu kapsamda, maskenin yaptırımı bulunan bir sosyal sorumluluk olduğunu ifade eden Koca, virüsle maskesiz mücadele edilemeyeceğini vurguladı. Koca, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri, Rize ve Şanlıurfa’da maskesiz sokağa çıkmanın yasaklandığını bildirdi. Fahrettin Koca’nın son açıkladığı illerle birlikte maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu il sayısı 43’ye yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN