İran koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Merdani: Hastanelerde yer kalmadı

İran koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Merdani: Hastanelerde yer kalmadı

İran'daki Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mesud Merdani, başkent Tahran'daki vaka artışları ve can kayıplarının endişe boyutunu aştığını söyledi.

Yerel medyaya açıklamada bulunan Merdani, salgınla ilgili sağlık protokolleri ve sosyal mesafe kurallarına uyulmamasını eleştirdi.

Başkentte yatırılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hasta sayısının çok fazla arttığını ve hastanelerin kapasitelerinin dolduğunu aktaran Merdani, "Hastaneler yeni hasta kabul edecek durumda değiller. Vakaların artması nedeniyle can kayıpları da yükseliyor. Koronavirüsün Tahran'daki artışı endişe boyutunun çok üstünde. Tahran'da koronayla mücadele süreci çok kötü gidiyor." dedi.

Sağlık protokolleri ve sosyal mesafe kurallarına riayet oranlarının muharrem ayından bu yana düşüşte olduğuna dikkati çeken Merdani, "Bu günlerde insanlar hafta sonu seyahatlerine çıkmaya devam ederse sahra hastaneleri kurmak zorunda kalacağız." uyarısında bulundu. 

KISITLAMALAR GERİ GELMİŞTİ

İran'da şubattan bu yana inişli çıkışlı bir seyir izleyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları eylül ayının sonlarına doğru en üst seviyelere çıkınca başkent Tahran'da kısıtlamalar dün tekrar geri geldi.

Tahran'da dün hayata geçirilen kısıtlamalar kapsamında üniversiteler, okullar, dini medreseler, camiler, sinema ve tiyatro salonları, müzeler, toplantı salonları, kuaförler, güzellik salonları, spor salonları, kafeler, hayvanat bahçeleri, eğlence merkezleri ve yüzme havuzları bir hafta süreyle kapalı olacak. 

Ülke genelinde Kovid-19'la ilgili kararlar valiliklere bırakıldığı için şu ana kadar Tahran dışında Elburz, Kum ve Kazvin eyaletlerinde de salgını önlemek için kısıtlamaya gidildi.

İRAN'DA EKONOMİ BİTMEK ÜZERE: YABANCI BANKALAR BİZE 1 DOLAR BİLE VERMİYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren İran bir yandan da ekonomik krizle boğuşuyor. İran Planlama ve Bütçe Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nubaht dün yaptığı açıklamada, ABD'nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle ülke halkının zor günler geçirdiğini ve hiçbir ülkenin İran'la bankadan bir dolar dahi alışverişte bulunmadığını söyledi.

İran'dan yayın yapan "dana.ir" haber sitesine göre, Nubaht, "Halkımız zor günler geçiriyor. Bugün bir ilacın dahi ithalatı için bu millete izin verilmiyor. Hiçbir banka İran'la bir dolar dahi mübadelede bulunmuyor" dedi.

Ülke idaresi için 120 milyar dolar dövize ihtiyaç olduğunu dile getiren Nubaht, bu durumu birkaç milyar dolarla idare etmek zorunda olduklarını belirtti. 

Nubaht ülkesinin içerisinde bulunduğu durumu 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'na benzeterek, ekonomik savaşa karşı direneceklerini sözlerine ekledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen ay yaptığı bir konuşmada, ülkesinin petrol gelirinin son 8 yılda 120 milyar dolardan 20 milyar dolara düştüğünü söylemişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN