Ispanak nasıl tüketilmeli? Nasıl hazırlanmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Ispanak nasıl tüketilmeli? Nasıl hazırlanmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Son günlerde ıspanağa bağlı zehirlenmelerin yaşandığı İstanbul'da hastanelerin acil servisleri doldu taştı. Konu ile ilgili konuşan uzmanlar, ıspanağın tek başına zehirleyici özelliğinin olmadığını belirtirken vatandaşları zehirlenmelere karşı uyararak tavsiyelerde bulundu.

Pazar günü öğle saatlerinden itibaren çok sayıda İstanbullu, yedikleri ıspanaktan zehirlendikleri iddiasıyla hastanelere başvurdu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ıspanak tüketimi kaynaklı toksik zehirlenme sebebiyle 44 kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise zehirlenmelerin ıspanaktan değil, içine karışmış patlıcangiller familyasından atropin ve scopalamin içeren yabanı otlardan kaynaklandığını açıkladı.

Ispanak zehirlenmesiyle alakalı konuşan uzmanlar ise ıspanağın tek başına zehirleyici özelliğinin olmadığını, arasına karışmış diğer bitkilerin bu rahatsızlığa sebep olabileceğini belirtti. Uzmanlar, ıspanak tüketiminde vatandaşları uyarırken, ıspanağın hazırlanışında nelere dikkat edilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

YASAKLI İLAÇ KULLANILIYOR OLABİLİR

Uzmanlar, ıspanaklarda zirai ilaç yani pestisit kalıntıları varsa bu maddelerin zehirlenmeye yol açabileceğini ifade ediyor. Belirlenen limitlerin üzerinde kullanılan zirai ilaçlar veya yasal olmayan, yasaklı ilaçlar kullanılıyorsa bu gibi zehirlenmeler söz konusu olabiliyor. Çünkü pestisit kalıntıları evlerimizde yaptığımız yıkamayla kolaylıkla arındırılamayabiliyor.

İYİ YIKANMALI, GEREKİRSE SİRKELİ SUDA BEKLETİLMELİ

C, E ve demir açısından oldukça zengin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en önemli besinlerden biri olan ıspanağın, alındığı zaman bol suyla, iki veya üç kez yıkanması gerekir. Bir kap dolusu suyla yapraklar tek tek yıkanırsa, yıkanırken elle sıvazla yöntemi kullanılırsa yeşillik üzerindeki çamur veya toprak temizlenirse doğru temizleme gerçekleşebilir. Bu yıkama iki ya da üç kez tekrarlanmalıdır. Aynı şekilde yeşil yapraklı sebzeler ve normal sebzeler sirkeli suda bekletilmelidir. Sirkeli su imkanı yoksa karbonatlı suda sebzeler bekletilmelidir. Sebze yemekleri ayrıca çelik ve cam kaplarda iki gün buzdolabında muhafaza edilerek tüketilmelidir.

YAPILDIKTAN HEMEN SONRA YENMELİ, YARINA BİLE BIRAKILMAMALI

Ispanağı yaptıktan hemen sonra yenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ıspanağın içerisinde nitrat denilen doğal bir maddenin nitrite dönüşebildiğini belirtti. Nitrit ise vücutta neden olduğu değişimlerle kişilerde kas güçlüğü, halsizlik şeklinde bir zehirlenme belirtisi ortaya çıkarabilir. Uzmanlar ıspanağın yapıldığı gün bitirilmesini, ikinci gün bile tüketilmemesi gerektiği konusunda vatandaşları kesin bir dille uyarıyor.

ISPANAĞA BENZEYEN 'GÜZEL AVRAT OTU'NA DİKKAT

'Güzel avrat otu' olarak bilinen ıspanağa benzer bitkinin ıspanaklarla karışması nedeniyle zehirlenme vakalarının meydana geldiği iddia ediliyor. Etken maddesinin atropin olduğu bilinen güzel avrat otu, kalp atım hızında düşüş, kardiyak etkiler, solunum problemleri, nörolojik etkiler gibi birden fazla etkiye neden olabilir. Kişilerin metabolik durumlarına bağlı bir iyileşme süreçleri olabilir ama yine de tamamen tüketilen miktarla ilgili bir durum söz konusu. Uzmanlar bu süreçte 'hastaneye başvurulmalı, bunun yanında bol sıvı tüketilmelidir' uyarısında bulunuyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN