İsrail, Gazze'de 8 aylık bebeği şehit etti

İsrail, Gazze'de 8 aylık bebeği şehit etti

ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu, dünyayı hiçe sayarak aldığı kararı kanla yerine getirdi. Tel Aviv’deki Amerikan büyükelçiliği, Kudüs’e taşınırken; Gazze’de gösteri yapan en az 60 sivil, İsrail kurşunlarıyla katledildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin doğu sınırı yakınında 8 aylık bir bebeğin, İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarından etkilenerek şehit olduğunu duyurdu. Yaşanan olaylarda şehit sayısı 59'a yükseldi. İsrail’in 2014’te Gazze’ye yönelik saldırılarında bacaklarını kaybeden ve gösterilere tekerlekli sandalyesiyle katılan 29 yaşındaki Fadi Abu Salah da dün İsrail güçlerinin ateşinde hayatını kaybetti.

ABD'nin tüm dünyayı ayağa kaldıran İsral Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması kararı Filistinlileri sokaklara döktü. Protestolarda İsrail askerleri Filistinlilere ateş açtı, can kaybı bu sabah 60'a çıktı. Hayatını kaybedenler arasında tekerlekli sandalyesiyle gösterilere katılan 29 yaşındaki Fadi Ebu Salah da vardı.

İlk çatışma fotoğrafları Batı Şeria Ramallah'ta çekildi. Yahudi yerleşim bölgesinin hemen yanında Filistinli gençler lastikler yaktı, İsrail polisi gösterilere müdahale ediyor.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "bütün taraflara itidal çağrısı" yaptığını duyurdu. Bağımsız bir komisyonun İsrail'in Gazze sınırında neler olduğunu aydınlatabileceğini öne sürdü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Leyla Enver Gandur adlı Filistinli bebeğin, İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarını soluması sonucu şehit olduğunu açıkladı. 

 18-05/15/5afaad38b5a7932100dd4688.jpg

Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri gösteriler düzenliyor.

İSRAİL DÜNYAYA MEYDAN OKUDU!

Adalet Bakanı Ayelet Shaked, Tel Aviv yönetiminin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden ve uluslararası hukuktan korkmadıklarını söyledi. İsrail radyosuna konuşan Shaked, ateş açan ordu birliklerinin çok çok iyi hareket ettiklerini savundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden gelen açıklamada, Filistinlilerin dikenli tellere yaklaşmasının, gerçek mermi kullanılması için gerekçe olamayacağı vurgulandı. Uluslararası hukukun kuralların çiğnendiği belirtilerek İsrail'in saldırılarının kınandığı açıklamada, bugün ve önümüzdeki günlerde gelişebilecek olaylardan dolayı çok endişeli olunduğu belirtildi ve 'Yeter' denildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasından sonra yeni büyükelçilik binasının resmi açılışı dün yapılmıştı.

18-05/15/5afa9e4ab5a7930d509924cf.jpg

'70 YILLIK MÜCADELENİN ÖZETİ'

Hayatını kaybedenler arasında 29 yaşındaki Fadi Ebu Salah da vardı. 2008 yılında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında iki bacağını birden kaybeden Ebu Salah, dün Gazze sınırında gerçekleşen protestolarda çekilen fotoğrafıyla protestoların sembolleşen isimlerinden biri olmuştu.

Ebu Salah'ın cenazesi dün morgdan alınarak yakınları tarafından toprağa verildi.

Fadi Ebu Salah'ın ikonik fotoğrafı için bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından '70 yıllık Filistin mücadelesinin tek karelik özeti' yorumu yapıldı.

18-05/15/ker.jpg

Hollanda’da Yahudi kökenli eski bakan Hedy d’Ancona, “akrabam” dediği İsrail'in "yaptıklarından utanç duyduğunu" söyledi.

 D’Ancona, İsrail’in 70. kuruluş yıldönümü nedeniyle Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, “başkalarına baskı yaparak özgürlüğünüzü kutlayamazsınız” dedi.

İşçi Partili eski bakanın babası, Polonya’daki bir Nazi toplama kampından kurtulmuştu.

İsrail’i işgal politikası yürütmekle suçlayan D'Ancona, insan haklarını ihlal eden çocukların hapsedilmesi gibi uygulamaların utanç verici olduğunu söyledi.

D'Ancona İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu da orantısız şiddet ve kışkırtıcı politikalar uygulamakla suçladı.

18-05/15/kadi.jpg

Batı Şeria'da bu sabah boykot başlatıldı. Bölgede dükkanlar, kamplar, ulaşım araçları, üniversiteler, okullar, bankalar ve benzin istasyonları kapalı.

Boykot, Kudüs'ü de kapsıyor. Reuters haber ajansı, hayatın durduğu kutsal kentten ilk fotoğrafları servis etti.

18-05/15/by.Jpeg

İsrail'in Gazze sınırında füze sirenleri çalmaya başladı. 

ABD, Orta Doğu'da yüksek derecede alarma geçti. Savunma Bakanlığı Pentagon, bölgeyi alev topuna çeviren büyükelçilik hamlesinin ardından Orta Doğu'daki büyükelçilikleri korumak için daha fazla deniz piyadesi sevk etti. İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, söz konusu özel kuvvetler askerleri Mısır, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerde görev alacak.

KESKİN NİŞANCILAR VURDU

İsrail ateşine sapanlarla taş atarak karşılık veren Filistinliler, lastikleri yakarak keskin nişancıların hedefinden kurtulmaya çalıştı. 14 Mayıs 2018, İsrail’in 2014’teki Gazze saldırısından bu yana bir günde en çok Filistinlinin öldürüldüğü gün olarak tarihin utanç sayfaları arasındaki yerini aldı. Eylemcilerden Bilal Fasayfes (31), “Eğer yarımız ölsek bile umrumuzda değil. Eylemlere devam edeceğiz ki diğer yarımız onuruyla yaşayabilsin” dedi.

TRUMP’TAN VİDEO MESAJ

Gazze-İsrail’in sınırının kan gölüne döndüğü sıralarda düzenlenen açılış töreninde ilk konuşmayı, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman yaptı. Trump’ın gönderdiği video mesajı ekrandan verildi. İsrail’in her ülke gibi kendi başkentini belirleme hakkına sahip olduğunu söyleyen Trump, Ortadoğu barış sürecine bağlı kalmayı sürdürdüklerini ifade etti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN