İstifa paylaşımı sonrası döviz düştü, TL değer kazandı

İstifa paylaşımı sonrası döviz düştü, TL değer kazandı

Bakan Albayrak’ın istifa ettiğine ilişkin paylaşımı sonrası dolar ve euroda sert düşüş yaşanırken TL, Asya piyasalarında değer kazandı.

Türkiye'nin maliye ve para politikasını etkileyen gelişmeler bu hafta art arda yaşandı. Cuma gecesi Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınırken, Pazar akşamı da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istifa ettiğine ilişkin bir paylaşım yaptı. Piyasaların bu gelişmelerle haftaya nasıl başlayacağı merak konusu olurken, analistler TL’nin güçleneceği yönünde tahminlerde bulundu.

Bloomberg haber ajansı, piyasaların 16 ay içinde TCMB başkanının ikinci defa değişmesi ile Hazine ve Maliye Bakanının istifası hakkında hüküm vermeye hazırlandığını aktardı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa paylaşımının ardından dolar 8.35 TL, euro ise 9.93 TL seviyesine kadar geriledi. Piyasaların kapalı olmasına rağmen Türkiye’de gece saatleri itibarıyla döviz kurunda düşüş yaşanırken, borsa değer kazandı. İstifa haberinin ardından Türk Lirası, Asya borsalarında yüzde 1’den fazla değer kazandı. Analistler, piyasaların açılışıyla birlikte hisselerde yukarı yönlü bir hareketlenme olacağına işaret etti.

Serbest piyasada dolar şu an 8,4133, euro ise 10,0133 liradan işlem görüyor.

ALTIN DA DÜŞTÜ

Piyasalarda altın an itibarıyla 520 TL kadar geriledi. Analistler, düşüşün süreceğini öngördü. 

"TL GÜÇLENEBİLİR"

Ekonomist Güldem Atabay, Twitter'dan yaptığı değerlendirmede TL'nin bugün güçlenebileceğini; ancak esas sorunun politik sistem olduğunu belirtti. 

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de, "İstifa haberi doğru ise TL'nin değer kaybını durdurmak için, hatta değerlenmesi için doğru adım olur" ifadesini kullandı. 

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova da YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede Albayrak'ın kendi isteğiyle istifa etmesinin ekonomi yönetimine getirilen eleştiriler göz önüne alındığında olumlu olabileceğini aktardı. 

"Bu durum piyasalara olumlu yansıyabilir, eleştiriler kurun geldiği seviye ve kurla ilgili açıklamalar çerçevesinde gelmekteydi" diyen Arzova, piyasanın kabul ettiği bir ismin göreve gelmesinin piyasalar için olumlu olacağını söyledi. 

DOLAR CUMA GÜNÜ REKOR KIRMIŞTI 

Dolar/TL kuru cuma günü 8,5793 seviyesine çıkarak rekor kırmıştı. 

TL ASYA PİYASALARINDA DA GÜÇLENDİ 

Reuters'ın haberine göre bugün dolar/TL illikit işlemlerde 8,40'a kadar geriledi.

Asya piyasaları açılmadan yapılan erken işlemlerde TL'nin yüzde 2'ye yakın değer kazandığı haberde belirtildi. 

BERAT ALBAYRAK’IN GÖREVE GELDİĞİ TARİHTE PİYASALAR (10.07.2018) 

Dolar: 4.67 

Euro: 5.48 

Sterlin: 6.18 

2018 işsizlik oranı: %11 

Gram altın:186 

Çeyrek altın:297 

İSTİFA PAYLAŞIMININ ARDINDAN PİYASALAR (08.11.2020) 

Dolar: 8,35

Euro: 9,93  

Sterlin: 11,01 

İşsizlik oranı: % 13,4 

Gram altın: 525

Çeyrek altın: 874 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN