İtalya'da yeni korona tedbirleri: Akşamları sokağa çıkma yasağı geldi

İtalya'da yeni korona tedbirleri: Akşamları sokağa çıkma yasağı geldi

İtalya'da koronavirüs vaka sayılarının yeniden artması üzerine hükümet yeni kısıtlamaları açıkladı. Buna göre birçok mekan kapatılırken akşamları da sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

İtalya'da koronavirüs vakalarının yeniden artışa geçmesi üzerine hükümet yeni kısıtlama kararları aldı. 

Başbakan Giuseppe Conte tarafından bugün parlamentoda açıklanan karara göre ülke risk seviyesine göre üç bölgeye ayrılacak. Salgın verilerinin daha yüksek olduğu bölgelerde daha sıkı tedbirler alınacak ve bu bölgeler için seyahat kısıtlamaları uygulanacak.

AKŞAM SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ülke genelinde de akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlanacak. Başbakan sokağa çıkma yasağının hangi saatleri kapsayacağını açıklamazken İtalyan basını uygulamanın akşam 21.00 ya da 22.00'den itibaren başlayacağını duyurdu. Halen bazı bölgelerde 23.00 ya da 00.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasakları uygulanıyor.

Geçen hafta uygulanmaya başlanan tedbirlerle sinema-tiyatro, spor salonları kapatılmış; bar, kafe ve restoranlara saat kısıtlaması getirilmişti. Bar ve restoranların saat 18.00'den sonra yalnızca paket servisi yapmasına izin veriliyor.

MÜZELER DE KAPATILACAK

Başbakan'ın bugünkü açıklamasına göre bunlara ek olarak müzeler de kapatılacak.

Toplu taşımada araç kapasitesinin en fazla yüzde 50'sine kadar yolcu alımına izin verilecek.

Alışveriş merkezleri hafta sonları kapatılacak.

Orta öğretim kurumlarında uzaktan eğitime ağırlık verilecek.

Yeni kuralların detayları, Çarşamba gününe kadar bir kararnameyle açıklanacak.

"GENEL KARANTİNAYA İHTİYAÇ YOK"

Başbakan Conte, son haftalarda yeni vaka sayıları hızla artsa da, mevcut koşulların salgının zirve noktasına ulaştığı geçen ilkbahardakinden daha olumlu seyrettiği gerekçesiyle şu aşamada genel bir karantinaya gerek olmadığını belirtti.

Conte öte yandan vaka sayılarının bir hafta öncesine kıyasla iki katına çıktığını, bazı bölgelerde de sağlık sisteminin büyük stres altında olduğunu söyledi ve "Önlem olarak yeni tedbirler almak zorundayız" dedi.

YOĞUN BAKIMLAR TEHLİKEDE

Başbakan, yeni önlemler alınmazsa bir ay içinde ülkenin 20 bölgesinden 15'inde gelecek ay yoğun bakım servislerinin doluluk oranının kritik seviyeye ulaşacağını belirtti.

İtalya'da son olarak dün akşam açıklanan verilere göre son 24 saat içinde 29 bin 907 yeni vakanın belirlenmesiyle toplam vaka sayısı 709 bin 335'e ulaştı. Covid-19 nedenli can kayıpları da bir günde 208 artarak 38 bin 826'ya çıktı.

KISITLAMALAR PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan, İtalya'da son haftalarda koronavirüs salgınını kontrol altına almak amacıyla getirilen kısıtlamalar ülkede protesto gösterilerine de neden oluyor. Restoran ve barlara saat kısıtlaması getirilmesi, sinema ve tiyatroların kapatılması gibi tedbirler bu sektörlerde çalışanların tepkisiyle karşılaştı.

Hükümet, kısıtlayıcı tedbirlerin vatandaşlara ekonomik zararını azaltmak amacıyla destek paketleri hazırlasa da bu destek paketlerinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle günlerdir birçok kentte gösteriler yapılıyor. Napoli, Milano, Torino gibi birçok kentte yapılan gösterilerde zaman zaman şiddet eylemlerine de rastlanıyor.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Cumartesi günü Roma'da düzenlenen bir protesto gösterisinde göstericilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşanmış, Torino'da da dün "Karantinaya hayır" sloganıyla bir gösteri düzenlenmişti.

İtalya İçişleri Bakanlığı, şiddet olaylarının yaşandığı gösterilerde aşırı sağ ve aşırı sol grupların, fanatik futbol taraftarlarının ve organize suç örgütlerinin de dahlinin olduğunu belirtti.

AVRUPA'DA VAKA SAYISI 10 MİLYONU GEÇTİ

Avrupa'da koronavirüs vakalarının hızla artışa geçmesinin ardından birçok ülke karantina tedbirlerini yeniden uygulamaya başladı. Avrupa, Latin Amerika ve Asya'nın ardından 10 milyon vaka sınırını aşan 3'üncü bölge oldu. Avrupa'nın ilk 5 milyon vakaya ulaşması yaklaşık 9 ay sürerken 10 milyon vakaya ise yaklaşık 5 hafta gibi kısa bir sürede ulaştı.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN