Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa ne iyi gelir? Evde yapılabilecek yöntemler

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa ne iyi gelir? Evde yapılabilecek yöntemler

Kabızlık, günümüzde hemen hemen çoğu insanın başına gelen bir rahatsızlık. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen bu rahatsızlığa, evde yapabileceğiniz basit yöntemlerle çare bulabilirsiniz. Peki kabızlık nasıl geçer? İşte bilmeniz gerekenler…

 

Kabızlık, toplumda çoğu insanın başına gelebilen bir sindirim rahatsızlığıdır. Çocuk veya yetişkin her yaş grubunda görülebilen kabızlık, kişilerin hayat kalitesini düşürüyor. Evde yapabileceğiniz yöntemlerle kabızlığa çare bulabilirsiniz. İşte kabızlığa iyi gelen yöntemler…

KABIZLIK

Kabızlık hemen hemen her yaş grubunun hayatında sıklıkla ya da ara sıra yaşadığı bir sindirim rahatsızlığıdır. Aslında kabızlık bir hastalık değildir, kabız olmaya neden bir hastalığın sonucudur. Bir insanın kabız olabilmesi için haftada 3 veya daha az sayıda dışkılama yapması gerekmektedir. Hareketsizlik, kötü beslenme ve stres gibi faktörler kabızlığa neden olmaktadır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu ortaya çıkan kabızlık, uzun süre devam ederse mutlaka doktora görünülmelidir.

BELİRTİLERİ

Sert dışkı
Az dışkı
Dışkının zorlanılarak yapılması
Rahatlayamamaktan ötürü şişkinlik

NEDENLERİ

Bağırsak hareketlerini yavaşlatan çeşitli hastalıklar
Kullanılan ilaçlar
Lifli gıdalar yerine katı gıdalarla beslenme (Özellikle muz, makarna, pilav, fazla süt tüketimi ve fast food yiyecekler)
Tuvalet ihtiyacını erteleme
Hamilelik
Su tüketiminin azlığı
Stres
Hemoroid
Antidepresan
Seyahat

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL GEÇER?

Bol su ve sıvı gıdalar tüketin
Hareketsiz kalmamaya özen gösterin
Kafein tüketimini sınırlandırın
Armut, kayısı, erik gibi meyvelerin tüketimini artırın
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tüketin
Tuvaletinizi tutmaktan kaçının
Sabah uyandığınızda 1 bardak ılık su içeren bağırsaklarınızı harekete geçirin

KABIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER

Keten tohumu: Yoğurda katarak yenilen keten tohumu kabızlığa iyi gelir.
Kuru meyveler: Çiğ olarak da tüketebileceğiniz kuru meyveleri komposto yaparak da içebilirsiniz. Her sabah aç karna kuru kayısı yemek ve üzerine su içmek bağırsaklarınızın hareket etmesini sağlayacaktır.
Yoğurt: Bağırsak bakterilerini yok eden yoğurt, bağırsakların harekete geçmesini sağlar.
Lifli yiyecekler: Keten tohumu, pırasa, elma, üzüm, ıspanak, lahana, kereviz, baklagiller, kayısı gibi lif oranı yüksek yiyecekler bağırsakların harekete geçmesini sağlar.
Zeytinyağı: Zeytinyağı bağırsaktan yiyeceklerin kolayca geçmesini sağlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN