Kara bir gün

Kara bir gün

Filistin’i yok sayan ‘Kudüs’ kararında en zor gün. ABD Başkanı Trump, 6 Aralık’ta İsrail’in başkenti olarak ilan ettiği Kudüs’e bugün Büyükelçiliğini taşıyor. ‘Siyon dostu Trump’ pankartlarıyla karşılanan ABD heyetinde Ivanka Trump ve damat Jared Kushner da bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararının ardından Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin bugün işgal altındaki Kudüs’e taşınması şehirdeki gergin havanın artmasına neden oldu. Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra ‘Siyon dostu Trump’ ve ‘Trump İsrail’i büyük yaptı’ yazılı billboardlar asıldı. İsrail polisi, ABD’nin Kudüs’teki elçiliğini taşıyacağı binanın bulunduğu cadde ve Doğu Kudüs’teki ‘Eski Şehir’ çevresine ilave ekipler yerleştirdi.

Öte yandan ABD Başkanı’nın kızı Ivanka Trump ile damadı ve danışmanı Jared Kushner da ABD heyetiyle açılış törenine katılmak İsrail’deydi. Başkan Trump’ın ise törene telekonferans yoluyla katılacak. Filistinlilerin işgal altındaki Doğu Kudüs ve ablukanın sürdüğü Gazze’nin yanı sıra Filistin’in diğer şehirlerinde büyük gösteriler düzenlemesi bekleniyor. ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017’de, Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e 14 Mayıs’ta taşıma kararı almıştı. Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda büyük tepkiyle karşılanmıştı. BMGK’da 9 oya karşı 128 red ile ‘hükümsüz’ sayılan karar Trump’a geri adım attırmadı.

Uluslararası hukuka göre, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da inşa ettiği Yahudi yerleşim yerleri yasa dışı sayılıyor. İsrail ise dünyadan gelen tepkileri dikkate almayarak işgal ve genişleme politikalarına devam ediyor. BMGK, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde 23 Aralık 2016 tarihinde aldığı bir kararla, İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında tüm yerleşim faaliyetlerini ‘derhal ve tamamen’ durdurmasını talep etmişti. Ancak BMGK’nın bu kararı da İsrail’e geri adım attıramadı.

FANATİKLERDEN 'TOPLU BASKI' ÇAĞRISI

Öte yandan dün sabah saatlerin de İsrail polisinin eşlik ettiği çok sayıda Yahudi yerleşimci El-Mağaribe Kapısı’ndan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Baskın sırasında İsrail güçleriyle Mescid-i Aksa güvenlik görevlileri arasında tartışmalar yaşandı. İsrail’de ‘Heykel Örgütleri’ adıyla bilinen fanatik ve aşırıcı grup, geçen salı Yahudilere Mescid-i Aksa’ya ‘toplu baskın’ çağrısı yapmıştı. Fanatik Yahudi yerleşimciler, İsrail polisinin korumasında sık sık Mescid-i Aksa’nın avlusuna baskın düzenliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN