Fethi Tevetoğlu kimdir? Ne zaman öldü, hangi partidendi? İşte merak edilenler

Fethi Tevetoğlu kimdir? Ne zaman öldü, hangi partidendi? İşte merak edilenler

Şarkıcı Tarkan'ın dedesinin kardeşi Fethi Tevetoğlu, Türkçü-Turancı politik görüşlerini yansıttığı şiirleriyle birçok dergide ve gazete yazarlık yaptı. 1944 yılında Irkçılık-Turancılık davasında hüküm giyen deneyimli siyasetçi, Demokrat Parti ve Adalet Partisi'nde çeşitli görevlerde bulundu. İşte, Fethi Tevetoğlu biyografisi...

Şarkıcı Tarkan'ın 'politik mesaj' olarak yorumlanan 'Geççek' şarkısının ardından ünlü şarkıcıya tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli, Tarkan'ın dedesinin kardeşi Fethi Tevetoğlu'nun 'Türklüğe Kurban' adlı şiirini okudu. Türkçü-Turancı fikirleriyle edebiyat dünyasında birçok eser bırakan Fethi Tevetoğlu, şarkıcı Tarkan'a adını koyan kişi olarak biliniyor.

FETHİ TEVETOĞLU'NUN HAYAT HİKAYESİ

31 Ocak 1916 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Fethi Tevetoğlu aslen Rizelidir. Şarkıcı Tarkan'ın dedesinin kardeşidir.

Çocukluğunda babasının etkisiyle Türkçülüğe yönelen Fethi Tevetoğlu, politik görüşünü yazdığı şiirlerine de yansıttı. Bu şiirleri dönemin Türkçülerinin dergilerinde sık sık yayımlandı. Türkçü-Turancı yazar Hüseyin Nihal Atsız ile tanışmasının ardından Türkçü dergilerde yazarlık yaptı.

Kopuz, Atsız Mecmua, Türk Kültürü, Orhun, Türk Sazı, Çınaraltı, Ülkü, Toprak, Hayat Tarih dergilerinde ve Tasvir, Yeni İstanbul, Son Havadis gazetelerinde yazdı.

Türk Ansiklopedisi'nde fahri yöneticilik yaptı. Komünizmle Mücadele Derneği'nin de kurucuları arasında yer alan Fethi Tevetoğlu, Türkçülüğün yükselmesinde önemli rol oynadı, Türk siyasetinde Türkçülüğün savunucularından biri oldu.

Fethi Tevetoğlu; Irkçılık-Turancılık Davası'da Mayıs 1944'te başlayan ve Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Ankara Konservatuvarı Müdürü Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan gibi Türkçülerin de bulunduğu davada 11 ay tutuklu kaldı.

1957 yılında Demokrat Parti'de Samsun İl Başkanı olarak siyasete başladı, Adalet Partisi'nden 1961-1974 yılları arasında Samsun Cumhuriyet Senatörü oldu.

İslam Ülkeleri Konferansı Başkan Yardımcılığı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Müslüman Mültecileri Kalkındırma Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanlığı yaptı.

Fethi Tevetoğlu, 27 Kasım 1989 tarihinde 73 yaşında hayatını kaybetti.

FETHİ TEVETOĞLU - TÜRKLÜĞE KURBAN

Çiçek açar güneş soldursun diye
Bende Türklük için kurban doğmuşum

Anamdan Tanrı'ya son bir hediye
Bende Türklük için kurban doğmuşum

Dedem değirmenci, babam kaptanmış
Ninem tarlalarda kavrulmuş, yanmış

Bir çift ağam yurda sunulan kanmış
Bende Türklük için kurban doğmuşum.

Ferhat Şirin'ine ırmakmış, selmiş
Yolunda dağları yıpratmış delmiş

Mecnun Leyla için dünyaya gelmiş
Bende Türklük için kurban doğmuşum.

Benim dağdan dağa koştuğum nedir?
Sonsuz arzuları biraz gidermek.

Şu korku, kalbime batan iğnedir
Cephede değil de evde can vermek.

Varsın yirmi beşi geçmesin yaşım
Varsın yalnız kalsın ülkü yoldaşım

İnandığım şeye harcansın başım,
Bu dur gönlüm içün murada ermek.

Atam, iman ettim artık ben buna,
Irkımın en üstün ırk olduğuna.

Türklüğe atılan zorlu kurşuna
Nasip olsun beni toprağa sermek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN