Vural Gökçaylı kimdir, aslen nereli, kaç yaşındaydı, ne zaman ve neden öldü?

Vural Gökçaylı kimdir, aslen nereli, kaç yaşındaydı, ne zaman ve neden öldü?

Ünlü modacı Vural Gökçaylı yaşamını yitirdi. Meslektaşı Cemil İpekçi'nin vefat haberini duyurmasının ardından Vural Gökçaylı'nın yaşam öyküsü merak edildi. Vural Gökçaylı'nın eşi kim, çocukları var mı? İşte, biyografisi...

Modacı Vural Gökçaylı, Türkçe karşılığı 'yüksek dikiş' olan, Fransızca'da 'haute-couture' denilen kişiye özel, sipariş üzerine hazırlanan, özel dikim giysi anlamına gelen dikiş biçiminin en önemli temsilcilerindendi. Vural Gökçaylı'nın vefat haberini, kişisel Twitter hesabında yaptığı bir paylaşımla duyuran Cemil İpekçi, şu sözleri yazdı: "Türkiye bir büyük Haute-Coutre duayeni, üstadını kaybetti. Vural Gökçaylı. Rabbim yolunu ışık eylesin, nurlarda yatsın. Sevgili eşine, evlatlarına ve sevenlerine sabır versin. Allah rahmet eylesin."

VURAL GÖKÇAYLI'NIN HAYATI

Vural Gökçaylı, 1945 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

Babası Pertev Gökçaylı, annesi Nezahat Gökçaylı'dır. Vural Gökçaylı, ağabeyi Vursay Gökçaylı'yı ise çok genç yaşta kaybetti.

Ünlü modacı, Bahariye İlkokulu'nun ardından İstanbul İtalyan Lisesi'nden mezun oldu.

Okuldaki bir öğretmeni onu İtalya'da tasarım okuması için teşvik etti.

1962 yılında Paris'e gitti. Alliance Française'de Fransız Dili ve Edebiyatı alanında eğitim aldı.

Ecole du Louvre'da ve Académie des Beaux Arts‘da (Güzel Sanatlar Akademisi) tiyatro kostümü eğitimi aldı.

Givenchy'de yaptığı stajın ardından Yves Saint Laurent ve Jean Patou'da, artistik direktörü olan Michel Goma'nin, Angelo Tarlatzi ile birlikte asistanlığını yaptı.

Teknik olarak, Haute Couture'ün bütün inceliklerini Michel Goma'dan ve Jean Patou'da geçen süreç içinde izleyip benimseyerek öğrenme fırsatı buldu.

O yıllarda Audrey Hepburn, Farah Diba, Jacqueline Kennedy gibi ünlü müşterilerle çalışma fırsatı buldu.

O dönemde, kendisine Amerika'dan teklifler gelmesine rağmen, Paris'te kalmayı tercih etti.

1-003.jpg

VURAL GÖKÇAYLI'NIN KARİYERİ

Vural Gökçaylı, 1967'de Amsterdam'da bir modaevinde tasarım yapmaya başladı.

1967 yılında Hollanda'da ilk kez Paris anlamında kurulan büyük modaevi olan Franz Molenar'in artistik direktörü oldu.

Amsterdam'da kaldığı süre içinde Paris, New York ve Berlin'de sergilenen üç koleksiyon hazırladı. Osmanlı motiflerini geometrik desenlerle birleştirdiği tasarımlarıyla dikkat çekti.

1968 yılının başında Paris'e dönen Vural Gökçaylı, ilk olarak Slyvie Vartan'in butiği için iki koleksiyon hazırladı. Bu, hazır giyim alanındaki ilk ve son çalışması oldu.

1968 yılının sonlarında Türkiye'ye dönen Vural Gökçaylı Şişli Rumeli Caddesi'nde Saray Apartmanı'nda ilk atölyesini kurdu ve ilk koleksiyonunu Büyük Ankara Oteli ve Park Otel'de sundu. İlk defilesiyle basının ilgisini topladı.

İlk müşterileri arasında Mefküre Şerbetçi, Rüksan Şerbetçi, Ayşe Beyazıt, Münevver Erkoğlu, Madame Barbut, Serra Menemencioğlu, İnci Kıraç, Serap Büktaş, Ayşe Sılan, Vehbi Koç'un kızları Suna Kıraç ve Sevgi Gönül gibi meşhur isimler yer aldı.

1970 yılında Verem Savaş Derneği yararına Türkiye'de ilk kez pandomim tarzı bir gösteriyle Galata Kulesi'nde defile düzenledi.

1975 yılında Amerikan Hastanesi Yardımlaşma Sağlığı yararına Hollanda konsolosluğunda defile düzenledi. 1976 yılında Çocuk Sağlığı Derneği yararına Japon Büyük Elçiliği'nde defile düzenledi.

1977 yılında Dış İşleri Bakanlığı Kültür Dairesi tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün talimatı ile Hollanda Brüksel'e sanat elçisi olarak gönderildi. Brüksel'de NATO'da, Ortak Pazar’da ve Türkiye Büyük Elçiliği'nde defileler yaptı.

Hitit, Selçuklu ve Osmanlı gibi Anadolu kültürlerinden ilham alarak tasarladığı koleksiyonları, onu Türkiye'de haute couture'ü en iyi temsil eden tasarımcılardan biri yaptı.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, Jale Yılmabaşar gibi sanatçıların eserlerini ipek üzerine bastı. Yurt dışındaki temsilciliklerde ve yurt içinde birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı.

Vural Gökçaylı, 1998 yılında, İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde 'Kostüm Tarihi' ve 'Moda Tarihi' dersleri vermeye başladı.

aile-001.jpg
Vural Gökçaylı ile Meral Gökçaylı

VURAL GÖKÇAYLI'NIN ÖZEL YAŞAMI

Vural Gökçaylı, 1967 yılında Paris'de tanıştığı Fransa Merkez Bankası Genel Müdürü'nün kızı Michelle Jovet ile genç yaşta bir evlilik yaptı. Bu evlilikten İris ve İrem adlarında iki kızı oldu. Çift, bir süre sonra yollarını ayırdı.

Gökçaylı, 23 Temmuz 1986 tarihinden beri eski manken Meral Gökçaylı (d.1949) ile evliydi. Meral Gökçaylı verdiği bir röportajda tanışma hikayelerini şöyle anlatır: "Ben ilk eşimden boşanmıştım. Evde sıkıldım ve çalışmak istedim. Sonra Vural'ın yanında asistan olarak işe başladım. Önce iş arkadaşıydık; ama daha önce de müşterisi olmuştum. Vural benim mezuniyet kıyafetimi dikmişti yıllar evvel. Aşık olduk zamanla."

1945 tarihinde doğan Vural Gökçaylı, 19 Şubat 2022 tarihinde yaşama veda ettiğinde 77 yaşındaydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN