Ahmet Taşgetiren: Ak Parti, fabrika ayarlarına dönecek mi?

‘Buradan Bakınca’ KARAR TV ekranlarındaki yayın devam ediyor. Ahmet Taşgetiren, Fehmi Koru, Gülay Erdemli ve Mehmet Ocaktan’ın sunumuyla yayınlanan program, sıcak haber başlıklarını, Erdoğan’ın açıklamalarını ve Türkiye yargısında yaşananları masaya yatırdı. Erdemli’nin konuyla alakalı sorularını cevaplayan Ahmet Taşgetiren, ‘Şimdi merak ediyoruz fabrika ayarları önemsenen Ak Parti mi etkili olacak yoksa herkes Erdoğan’ın konuşması istikametinde mi hizalanacak?’ ifadelerini kullandı.

MUSTAFA SİVİŞ I KARAR

KARAR TV ekranlarının sevilen programı ‘Buradan Bakınca’ 10 Kasım 2023 Cuma günü de Türkiye ve dünyanın nabzını tutmaya devam etti. Ahmet Taşgetiren, Fehmi Koru, Gülay Erdemli ve Mehmet Ocaktan’ın sunumuyla ekranlara gelen yapım, ülkemizde yaşanan yargı düğümü ve Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmamasından dolayı ortaya çıkan kamuoyu rahatsızlığına değindi. Detaylar haberimizin devamında.

AK PARTİ’DE TEK KUTUPLU BİR ANLAYIŞ MI HAKİM OLACAK?

Türk yargısında yaşanan krizlerin belki de en büyüğü ve etkilisi olan Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasındaki düğüm hala çözülebilmiş değil. Konuya ilişkin önemli başlıklara değinen ‘Buradan Bakınca’ ekibi gündemin nabzını tuttu. Gülay Erdemli’nin ‘Yargıtay’ın AYM hakkındaki kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu cevaplayan Ahmet Taşgetiren ise, ‘Aslında devam eden bir problemdi bu. Geçtiğimiz hafta da yargı konusunu konuşmuştuk, Tolga Şardan vesilesiyle. Yargı ve emniyet meselesini konuşuyoruz, buralarda birtakım sorunlar olduğunu dünya âlem biliyor. AİHM mahkemesi ile de sorunlar yaşıyoruz. Oraları üst mahkeme olarak kabul ediyor ama verilen kararları tanımıyoruz. Anayasa mahkemesi bireysel başvurular sonucu hak ihlalleri kararı veriyor ama bunları uygulamıyoruz. Bununla da yetinmeyerek Anayasa hükmüne karşı da ayak sürüyoruz.’ dedi.

1-bura.jpg

Konuşmasının devamında önemli satır aralarına değinen Taşgetiren, ‘Son olarak da Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi’nin karşı karşıya geldiğini görüyoruz. YSK ‘Can Atalay aday olabilir’ demiş ve seçmenler onu seçmiş. Can Atalay şu an neden içeride? Gezi davası ile alakalı bir yargılama yapıyorlar. Tabi Gezi davasına karşı en yukarının tavrını biliyoruz. Ne yaşansa Gezi davası parantezine alarak tepki veriyorlar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Türkiye’ye "Yargı ile böyle oynamayın" diyor.

Ak Parti’de iki farklı damar ortaya çıktı. Birisi eksi Ak Parti, yani fabrika ayarları üzerinde durulan. Abdullah Gül ve Hüseyin Çelik gibi isimler var. Yaşanan yargı krizini eleştiriyorlar. Şimdi merak ediyoruz fabrika ayarları önemsenen Ak Parti mi etkili olacak yoksa herkes Erdoğan’ın konuşması istikametinde mi hizalanacak?’ şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI NEYİ DEĞİŞTİRİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan dönüşü uçakta gazetecilere verdiği açıklamalara dair tartışan ‘Buradan Bakınca’ merak edilenlere cevap aradı. Gülay Erdemli’nin konuya dair ‘Erdoğan’ın yargıda yaşananlara yönelik yaptığı açıklamadan sonra eleştiriler bitecek mi? Yoksa önümüzdeki günlerde mesele nasıl ilerleyecek?’ sorusunu cevaplayan Fehmi Koru, gözden kaçırılmaması gereken noktaların altını çizdi. Koru, ‘Vallahi emir demiri kesiyor bizde. Tayyip Erdoğan Özbekistan dönüşünde uçaktaki gazetecilere, Yargıtay’ın haklı olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuş. Yarından itibaren, farklı görüşler açıklamış Ak Partililerin Erdoğan ile paralel açıklamalarda bulunduğunu göreceğiz. Yalnız ‘Yargıtay nasıl haklı olabiliyor?’ sorusuna bir cevap vermemiz gerekiyor. Yüksek yargı organları dahil olmak üzere yüksek bürokratlar bir yerde yargılanıyor, Anayasa Mahkemesi’nde.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasa Mahkemesine başvuracak ve 9 AYM üyesiyle ilgili bir yargı sürecini başlatmak istiyor. Nasıl olacak bu? AYM kendi kendini mi yargılayacak? Yargıtay, suç duyurusunda bulunduğu yargı makamı hakkında başlatılacak olan hukuki sürecin aslında başlayamayacağının farkında değiller mi? Bence farkında değiller. Ya da yaptıkları şeyin hukuka aykırı olduğunun farkında değiller. Veya bunun hukuka uygun olmadığının farkındalar ve ‘Olsun biz böyle bir talepte bulunalım, bizim arkamızda birileri olsun ve birileri de bizim karşımıza çıksın. Millet ve ülkede yargı konusunda ikiye bölünsün.’ şeklinde mi düşünüyorlar. Şimdi eğer bir ülkede yargıya yönelik kuşkular varsa o ülkede hiçbir şeyin tadı tuzu olmaz. O ülkede iyi şeylerin olması mümkün değildir.’ ifadelerini kullandı.

1-2.jpg

Birbirinden önemli noktalara değinmeye devam eden Fehmi Koru, ‘Anayasa Mahkemesi 1961 Anayasası ile kurulmuş bir yargı kurumudur. Erdoğan’ın açıklamaları "Hangi mahkeme daha yüksek?" tartışmalarının filizlenmesine neden olabilir. Anayasa Mahkemesine üye olarak girebilmek için alt mahkemelerden başvuru yaparak geçmeniz gerekiyor. Ama Anayasa Mahkemesi’nden daha alt mahkemelere geçiş yapamazsınız. Yani AYM en üst yargı organı. Daha önceden AYM mahkemelerinden birtakım partilerin veya kişilerin istemediği sonuçlar çıktı ama ne yapıldı? Tüm bu sonuçlara şu ana kadar bu kararların hepsine uyuldu.

Fakat kim ne söylerse söylesin, Türkiye’deki adalet duygusunun yeni bir darbe vuruluyor şu anda. Ne olacağımız belli değil. Anayasa’da yazılan hükümlere bile itiraz edilen bir ortamdayız. Anayasa’da ‘Kesindir’ kararları hiçbir şekilde değiştirilemez deniyor. Ama Yargıtay buna rağmen Yargıtay, bu kararı tanımayarak yerel mahkemeye telkinde bulunuyor. Bundan sonra demek ki böyle telkinlerle Türkiye’de adaletin yönetildiği bir ortam olacak diye endişe duyması söz konusu. Tarihe bakıldığında bunun gibi bir ortama gidiliyor demektir.’ dedi.

YENİ ANAYASANIN YOLUNU AÇMAK İÇİN Mİ BÖYLE BİR ORTAM HAZIRLANIYOR?

Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların yeni bir anayasa hazırlığı yolundaki taşlar olup olmayacağı yönünde tartışan ‘Buradan Bakınca’ ekibi kimsenin göremediği kritik noktalara ışık tuttu. Gülay Erdemli’nin ‘Erdoğan’ın açıklaması ve yargıdaki krizle alakalı yaşanan tüm bu karmaşalar yeni bir anayasa hazırlama sürecinin önünü açmak için mi? Siz bu konu hakkında ne diyorsunuz?’ sorusunu yanıtlayan Mehmet Ocaktan, ‘Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra sanki yüksek yargının arasında bir yetki karmaşası varmış gibi bir algı oluşuyor. Anayasa’nın 153.maddesi son derece açık. Yargıtay üyeleri suç duyurusunda bulunuyor. Bu nerede yargılanacak? Anayasa Mahkemesi’nde görülecek. Açık ve net, en yüksek mahkeme Anayasa Mahkemesidir. Fakat Erdoğan’ın ‘Yargıtay da yüksek mahkemedir’ ifadeleri bir yetki karmaşası var gibi algılanıyor.’ dedi.

Ocaktan konuşmasının devamında, ‘Sayın Cumhurbaşkanı ‘Gelin bu karmaşayı bitirelim, şu karmaşayı çözelim.’ diyerek yeni bir anayasa hazırlanır mı? Tüm anayasal yetkileri Cumhurbaşkanlığı makamında toplar mı? Bunları bilemem. Bunu zaman içerisinde göreceğiz. Tüm Anayasal hükümler açıkken Yargıtay’ın böyle bir girişimde bulunması yani hem hukuk devletine karşı bir kalkışmadır. Yargıtay kendi içerisinde bir çelişki yaşıyor.’ ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN